• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Elektronika] SymaSym by hetm4n

Reakcji
1

Witam! Zaprezentuje wam wzmacniacz na końcówkach symasym. Wzmacniacz powstawał przez rok z przyczyn finansowych oraz braku czasu. Wzmacniacz zawiera 2 końcówki Symasym, Preamp zrobiony na podstawie kitu NE k-135, analizator widma, sterowany również za pomocą pilota.

Końcówki zrobiłem na elementach dostępnych w moim sklepie elektronicznym, połowa rezystorów niestety nie jest 1% tylko 5%, kondensatory elektrolityczne samxon i zwykłe. Tranzystory wszystkie zostały dokładnie sparowane. Końcówki były testowane na pożyczonym transformatorze 2x28V 300VA dźwięk jak dlamnie był rewelacyjny na moich kolumnach alton 70. MOC Wzmacniacza przy 4ohm - 100W, 8ohm 60W.
projekt ze strony http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_Webpage/symasym5_3.html

Wzmacniacz jest już ukończony, jedynie co mu brakuje to transformatora, który zakupie w najbliższym czasie(brak kasiorki). Na razie mam zastępczo wsadzony jakiś z Unitry 120W, wiadomo na takim niema co szaleć.
Co do obudowy, wykorzystałem obudowę z Unitry WS432, natomiast frontpanel mam w przyszłości zamiar zrobić z polerowanej blachy aluminiowej, puki co jest okleina imitująca chrom.
Mam również zamiar w późniejszym czasie jeszcze tam wsadzić ukłąd zabezpieczający kolumny. Całość prezentuje się realnie całkiem ładnie, i co najważniejsze wyśmienicie gra :D

FILMIK:
http://pl.youtube.com/watch?v=-lq0XtUpdRo

ps. co do tego zasilacza końcówek, to miałem tysiące diód 3 A, wiec wolałem zaoszczędzić na mostku i zlutowac je w kanapkę,

KOSZT KONSTRUKCJI 270zł (koszt policzony z przyszłym transformatorem)

hetm4n napisał:
KOSZT KONSTRUKCJI 270zł (koszt policzony z przyszłym transformatorem)
nie wierze! :shock:
mnie symek z trafem kosztowal jakies 300zl! a do tego niemam preampa ani analizatora widma...
no i obudowa kosztowala kolejne 200-300zl :roll:

tak to wychodzi jak sie kupuje "gotowce" :roll:

hetm4n napisał:
ps. co do tego zasilacza końcówek, to miałem tysiące diód 3 A, wiec wolałem zaoszczędzić na mostku i zlutowac je w kanapkę,
:lol: dobre :lol:

przyloz sie do frontu to moze bedzie ladny wzmacniacz ;)

To się nazywa DIY :mrgreen: bardzo mi się podoba, jedynie ten panel razi troche ale skoro chcesz go zmienić to niech Ci będzie :razz: lekki bałagan w środku ale to myślę że do zrbienia :wink: Brawo! 9/10

Płytki drukowane chyba kowal ci robił...

Chodzi Ci oto, że kolega usuwał toner papierem ściernym?? Od kiedy kowal papieru ściernego używa?

Muszę powiedzieć, że odwaliłeś hetm4n kawał dobrej roboty :) Wszystko elegancko zrobione, dobrze się prezentuje :)

Pozdrawiam.

Nikt mi płytek nie robił! sam lutowałem, trawiłem i montowałem do kupy. Koszty takie niskie bo niema tam elementów markowych AUDIO, 2 końcówki symka wyszły mnie 80zł, analizator 40zł, preamp 40, obudowę miałem po ws332 :wink: trafo będzie mnie kosztować 80zł po znajomości;p toneru nie zdzieram papierem ściernym, tylko rozpuszczalnikiem, przed prasowaniem przecieram płytkę papierem by lepiej toner łapał :smile:

tak działa;p toner ładnie szybko schodzi. Dziś zamontuje w symku układ posiadający zabezpieczenie termiczne wzmacniacza, detekcja napięcia stałego na wyjściu, opóźnione załączanie kolumn i szybkie wyłączanie.

Re: SymaSym by hetm4n

Re: SymaSym by hetm4n

hetm4n napisał:
Wzmacniacz jest już ukończony, jedynie co mu brakuje to transformatora, który zakupie w najbliższym czasie
Podoba mi się, estetycznie i ładnie ,uporzadkowane. Ja już ze dwa razy przykładałem sie do własnego wzmaka i skończyło sie na częściowo polutowanych płytkach...dlatego potrafie to docenić i pozytywnie zazdroszczę :)
Pomyśl o dwóch trafach.

Elektronika wyglada spoko ale front to moglbys jakis bardziej pro zrobic :)... kawalek blachy porzadnej i od razu sprzet wyglada inaczej. Tak czy siak zaskoczyla mnie tak jak reszte forumowiczow cena :P naprawde ci sie udalo.

fajnie Ci to wyszło a jak jeszcze odpracujesz drobiazgi to będzie lux i jeszcze ta cena :roll:
mój symek kosztował mnie dobre x2 tyle a nie jest jeszcze wykończony :razz:

colcolcol dlaczego 2 trafa?? ja nie widzę sensu zasilania z osobnych 2 traf na kanał. Według mnie to :wink: strata kasy i miejsca w obudowie, a różnicy nie widać jeśli chodzi o dźwięk :grin: Co do panelu, to szukam blachy takiej alu, anodowana chociaż wolałbym czyste alu tak jakby szczotkowane. Wiecie gdzie by mogli na zamówienie zrobić panel tanio?

hetm4n napisał:
Końcówki były testowane na pożyczonym transformatorze 2x28V 300VA dźwięk jak dlamnie był rewelacyjny na moich kolumnach alton 70.
Polecam wywalic preamp-a, a dzwięk poprawi się na jeszcze lepszy, sam osobiscie to sprawdziałem kiedyś, miałem złożonego symasym, co prawda nie miałem go za długo nie zadowolił mnie :roll: miałem również Ne135-k chodz dobrze wiedziałem ze takie zabawki to "smieć" nie warty grosza, no ale zaryzykowałem i oczywiście moje obawy były słuszne preamp straszne po gorszył brzmienie wzmacniacza. No to pogoniłem ten złom na alledrogo, i pozostałem bez preamp-a sam potencjometr został, no ale i tak ten wzmaciacz nie spełniał moich oczekiwań i sprzedałem na części.

P.s Dla nie wiedzących "alledrogo"= Allegro.

Powrót