• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] UniAmp stereo integrated amplifier BC-210

Reakcji
0
Witam,
Przedstawiam moje kolejne dzieło, tym razem jest to wzmacniacz stereo oparty na znanej końcówce mocy UniAmp.

Celem było złożenie wzmacniacza, który z powodzeniem mógłby zastąpić Yamahe A-520 i bez problemu napędzić monitorki na GDN 15/40/5 + XT25TG. Konstrukcja wzmacniacza miała być prosta i nie zawierać zbędnych „bajerów”. Zależało mi również na tym, aby sygnał dostarczany do końcówki nie był zniekształcony przez dodatkowy przedwzmacniacz :cool:

Początki projektu sięgają lipca 2008r. kiedy to było organizowane wspólne zamówienie na części do UniAmpa. Po ok. miesiącu końcówka była zmontowana i mogłem przeprowadzić pierwsze testy na starych podłogówkach XW+ARV.
Na początku stycznia tego roku powstał pierwszy zarys obudowy wzmacniacza oraz stopniowo zacząłem gromadzić elementy do wykonania podzespołów (zasilacz, selektor, sumator…). Niestety (a może stety) praca, którą dostałem w połowie stycznia, spowodowała, że prace nad projektem znacznie się przedłużyły. W końcu poświęcając kilka weekendów udało się ukończyć budowę wzmacniacza.
Info dla niecierpliwych: prace nad projektem trwały prawie 10 miesięcy… ;)

Obudowa:
Zaprojektowana przeze mnie. Poszczególne elementy zostały wykonane przez ojca, a aluminiowe gałki przez kolegę (wielkie podziękowanie :!: ). Obudowa składa się z następujących części:
- dół, tył, pokrywa - wykonane z blachy nierdzewnej 1,5mm;
- 4 słupki;
- front wykonany z 4mm aluminium + 2 ozdobne cokoliki wykonane z tego samego materiału;
- stopki - 8x45mm z aluminium.
Pokrywa i front zostały najpierw wypiaskowane, a następnie pomalowane czarną farbą proszkową.
Wszystkie otwory w panelu tylnym, podstawie oraz pokrywie zostały wypalone za pomocą lasera.
Uprzedzam pytania typu: „Dlaczego dałeś takie brzydkie gniazdo 230V / dlaczego nie z 3 bolcami?” Odpowiadam: bo wg. mnie gniazdo z 3 bolcami jest kompletnie nie potrzebne. I tak nie mam gdzie podłączyć 3 bolca bo w bloku, w którym mieszkam jest sieć TN-C.

Środek:
Serce całego wzmacniacz stanowi oczywiście UniAmp projektu Irka + trafo 300VA@2x36V.
Oprócz końcówki w środku znajdują się:
- Dodatkowy zasilacz stabilizowany +-12VDC z 6VA trafem;
- Selektor na przekaźnikach umożliwiający wybranie pośrednio za pomocą obrotowego przełącznika jednego z 4 kanałów. Wybrany kanał sygnalizowany jest po przez zaświecenie się odpowiedniej diody.
- Sumator, którego zadaniem jest zsumowanie sygnału z kanałów i wyprowadzenie sygnału mono na subwoofer;
- Zdalne sterowanie (kit AVT594/KPL) – sterowanie potencjometrem z silniczkiem oraz zdalne załączanie i wyłączanie. W układzie jest miejsce tylko na 1 przekaźnik, który załącza trafo z końcówki, dlatego też dodałem jeszcze jeden przekaźnik, który załącza selektor oraz sumator. Dzięki temu w trybie czuwania pracuje tylko zasilacz i zestaw AVT594.

W obudowie zostawiłem trochę miejsca na wzmacniacz słuchawkowy, który może w niedalekiej przyszłości zostanie dołączony do zestawu.

Wrażenia:
Oczywiście jak najbardziej pozytywne, chociaż przed pierwszym uruchomieniem zmontowanego wzmaka miałem pewne obawy związane z brumem, na który często się skarżą konstruktorzy amatorskich wzmacniaczy. Obawy zostały szybko rozwiane. Po podłączeniu głośników i ustawieniu gałki potencjometry na ž położenia niemalże nic nie słychać – żadnego brumu czy szumu. Dopiero, gdy w pokoju jest całkowita cisza i przyłoży się ucho do głośnika to coś tam można usłyszeć, ale ten lekki szumek jest jak najbardziej akceptowalny i kompletnie nie przeszkadza w słuchaniu muzyki.
Selektor działa bez żadnych trzasków i zgrzytów. Są tylko małe problemy z sumatorem, tzn. po wyłączeniu zasilania sumatora w subwooferze słychać niezbyt głośny, ale nieprzyjemny trzask. Może jak w subie zmienię filtr na filtr z subsoniciem to ten efekt zniknie.

Jeśli chodzi o brzmienie uniampa to nie będę się rozpisywał. Napiszę tylko krótko – szczegółowo, z niezłą średnicą, lekko podkreślonymi wysokimi tonami i dynamicznym basem.

Koszty:
Ciężko mi to wszystko podliczyć. Projekt był mocno rozłożony w czasie. Dodam tylko, że obudowa kosztowała mnie okrągłe 0zł :smile:

Poniżej kilka fotek gotowego wzmacniacza:

Czekam na komentarze i ewentualne słowa krytyki :smile:
Pozdrawiam

Ładnie, funkcjonalnie, przyjemny "dizajn". Mi się podoba. I zapewne ładnie kurz widać na tym kolorze :wink: Dodałbym ewentualnie jakieś oznaczenie wejść/wyjść.

Gratuluję cierpliwości,pomysłu na design.Robota pierwsza klasa.
P.S.Jeszcze używasz DECKA jak się ma do CD na tym sprzęcie?

Zrób porządek w kablach, a będzie ładnie :)

Opisz jeszcze selektor i sterownik potka :) A no i co to za mały układzik koło potka z jakimś małym scalaczkiem? To jest ten sumator?

Ten sterownik potka to nie czasami kit z AVT?

Niestety, ale na każdym czarnym widać kurz :neutral:
Łyszka napisał:
Dodałbym ewentualnie jakieś oznaczenie wejść/wyjść.
Pomyślimy :wink:

majkipe napisał:
Jeszcze używasz DECKA jak się ma do CD na tym sprzęcie?
Decka używam bardzo sporadycznie. Jak na swoje lata gra całkiem nieźle, ale niestety do CD mu daleko.

cudny90 napisał:
Zrób porządek w kablach, a będzie ładnie :)
Nie mam pomysłu jak poprowadzić kable. Starałem się prowadzić kable sygnałowe możliwie najkrótszą drogą i może dlatego wygląda to jakby był mały bałagan.

cudny90 napisał:
Opisz jeszcze selektor i sterownik potka :)
Chodzi Ci o opis na panelu, czy opis układów?

cudny90 napisał:
A no i co to za mały układzik koło potka z jakimś małym scalaczkiem? To jest ten sumator?
Tak, to jest sumator, a ten scalaczek to TL072.

cudny90 napisał:
Ten sterownik potka to nie czasami kit z AVT?
Czytałeś opis? :cool:

Czytałeś opis?

Czytałem, ale nawiasy przeważnie pomijam ^^ :mrgreen:

Opisz mi co to za układ selektora jest, może jakiś schemat ? :)

A napisz na froncie jest jakiś taki mało audiofilski xD Nie pasuje mi ta czcionka :P

bart210 napisał:
Uprzedzam pytania typu: „Dlaczego dałeś takie brzydkie gniazdo 230V / dlaczego nie z 3 bolcami?” Odpowiadam: bo wg. mnie gniazdo z 3 bolcami jest kompletnie nie potrzebne. I tak nie mam gdzie podłączyć 3 bolca bo w bloku, w którym mieszkam jest sieć TN-C.

Brzydkie fakt i malo uniwersalne na dodatek. A takie wymonntowane z zasialcza komputerowego nic nie kosztuje a bolca nie trzeba nigdzie odlaczac - ma wisiec w powietrzu ew. mozna go nawet usunąc.

No pięknie :wink: gałki mogły być czarne, ale to szczegół. UNIwersalny i bez zbędnych pierdoł tzn. wyjście na woofer i brak niepotrzebnego preampa.

ps. za jakiś miesiąc przetestujemy na seasach i vifce :cool:

Ładny, front przypomina trochę wzmaki naima :smile: . Można wiedzieć ile kosztowało cięcie laserem i jak zrobiłeś te napisy na froncie?

cudny90 napisał:
A napisz na froncie jest jakiś taki mało audiofilski xD Nie pasuje mi ta czcionka :P
Jak się ma za darmo grawerowanie to się nie wybrzydza :razz:
Schemat sumatora:

pegelmesser napisał:
Brzydkie fakt i malo uniwersalne na dodatek.
Możesz wytłumaczyć dlaczego mało uniwersalne?

DIGIPROCOMP napisał:
za jakiś miesiąc przetestujemy na seasach i vifce :cool:
Z miłą chęcią :)

kombo napisał:
Można wiedzieć ile kosztowało cięcie laserem i jak zrobiłeś te napisy na froncie?
Cięcie kosztowało... tyle co mała kawa :) Napis jest grawerowany.

Tak, po znajomości. Żadne pliki z autocada nie były potrzebne. Wszystko rozrysowałem na kartce papieru :smile:

Bede kiedys musial przyjechac i zobaczyc jak w koncu wykonczony uni gra :).. wymysliles ciekawy projekcik szkoda tylko tylu. Dlaczego blacha na tyl nie jest taka jak reszta obudowy? No i w sumie otwory pod te chinche moglyby byc normalnie okragle. Niemniej to szczegoly wyglada niezle a przedewszystkim wazne ze dobrze gra :).. jescze tylko filterek do suba no i ten sluchawkowiec :)

Bardzo fajny wzmacniacz tylko pogratulować, ja nie mogę się zebrać do zrobienia obudowy, taka by mi pasowała.
bart210 napisał:
lekko podkreślonymi wysokimi tonami
Czy nie odniosłeś wrażenia że przy podaniu gorszego sygnału np. z radia XT w połączeniu z uni robi się nie przyjemna, u mnie nie brzmi to najlepiej?

n_omyzs napisał:
Dlaczego blacha na tyl nie jest taka jak reszta obudowy?
Jakoś tak mi się bardziej podobało :wink:

funiax1, wszystko zależy od tunera. Ja mam Yamahe TX-550 i jeżeli sygnał jest bardzo mocny to dźwięk/brzmienie podoba mi się nawet bardziej niż z CD. Przypuszczam, że przy gorszym sygnale każda wysokotonówka będzie kiepsko grała.

Mniej więcej, hmmm... myślę, że ok. 450zł.

Aha, mała pomyłka. Trafo zasilające Uni ma 2x35V (a nie jak wcześniej napisałem 2x36V) :razz:

Bardzo ładna konstrukcja, pogratulować... :grin:

Pzypomina mi trochę sprzęty LOG Audio.
Ponadto bardzo fajne chassis z ciekawą linijką diod...

Dwie rzeczy jedynie rażą. Umiejscowienie odbiornika podczerwieni (mógł być pod linijką) oraz czcionka napisu :razz: , jak już zauważył cudny90...

Chciał bym bardzo posłuchać UniAmpa, ale niestety daleko mam do jego posiadaczy, niemniej jednak wierzę iż gra tak jak piszesz :wink:

PS. Stolik robiłeś sam? :roll:

Mixer... napisał:
czcionka napisu :razz:
Niestety, ale miałem bardzo mały wybór, właściwie to w ogóle go nie miałem. Także brałem co było :razz:

Mixer... napisał:
PS. Stolik robiłeś sam? :roll:
Tak, stolik to też "samoróba". Ojciec w robocie podocinał elementy, a ja tylko skręciłem :razz:

Powrót