W dzisiejszych czasach trudno coś kolwiek nowego wymyśleć. Większość to układy stare, trochę zmodyfikowane. Dobra, koniec offtopu :wink:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hehe mylisz się ![]() Wpisz "paX amplifier" w google ![]() http://home.tiscali.nl/data.odyssey/index.html To taki Uni na fetach ![]() To ciekawe. Drogo ? Ja kilka dni temu zapłaciłem ponad 2 stówy za 2 płytki do wzmaka ![]() | ![]() |
najważniejsza jest pojemność i ESL a jedynym "parametrem" jaki podajekaman777 napisał:Wiesz montując juz pozostale dobre elementy nie wypadało dawac jakiegos jamicona a dobra filtracja to podstawa,niewiem ile w tym prawdy ale ponoć kondesatory filtrujace wpływaja na niskie rejestry,pozatym dobry kondesator zwlaszcza w wersji audio ma wysoki parametr"ESR"(zastępczą rezystancje szeregową) i tym sie głownie rozni od pozostałych ,pozatym podana cena jest cena rynkowa ja nabyłem wszystkie wymienione elementy po troche nizszych cenach
Irek takie zastosował bo są ogólnie dostępne co nie oznacza że najlepsze te co podałem to nowoczesne tranzystory mające wzmocnienie w funkcji prądu kolektora płaskie jak stół i super niskie pojemność własne.kaman777 napisał:a wymienionych tranzystorów przez Ciebie nie kojarzeale skoro Irek zastoswał zwykłe MJE wiec KSE spokojnie wytarcza napewno lepsza sa od bd139/bd140
![]()
A znasz koreański KEC ? Też produkuje dobre tranzystory i to taniokaman777 napisał:Moze i tak ale czym lepiej sprawdzona firma tym dany element jest lepiej wykonany widac to juz po samej obudowie wole dolozyc kilka groszy i spac spokojnie![]()
W HiEnd-wym wzmaku powinno się zwracać uwagę na takie szczegóły. Przez przewody od trafa płyną ogromne prądy ładowania kondensorów zasilacz-a przez co może się coś indukować w położonych blisko kablachkaman777 napisał:a mianowicie ?? :>
Bo może się okazać że szum rezystorów i potka będzie większy niż reszty wzmakakaman777 napisał:potencjometr jest 2x50K a po co zmieniac rezystory?? jak pisalem po tym zabiegu szum praktycznie niema
na przewody od zasilania jest nalozona izolacja termikurczliwa pozatym przeowdy od wyjscia rowniez posiadaja gruba izolacje wiec nie powinno miec to zadnego wplywu na jakiekolwiek zaklocanie sygnaluraven1985 napisał:W HiEnd-wym wzmaku powinno się zwracać uwagę na takie szczegóły. Przez przewody od trafa płyną ogromne prądy ładowania kondensorów zasilacz-a przez co może się coś indukować w położonych blisko kablach
szumu brak obudowa potka jest podlacozna do masy obudowy pozatym mniej ebdzie szumial jak potencjometr 100k czy 250 K,pozatym jak pisalem rezystory rowniez sa niskoszumne przynjamniej tak twierdzą ze saraven1985 napisał:Bo może się okazać że szum rezystorów i potka będzie większy niż reszty wzmaka
w swietle forum malo znane konstrukcja ludzie zazwyczaj inwestuja w juz sprawdzona konstrukcje i dobrze znane o tym prjekcie pierwszy raz slysza-czytambenek161 napisał:Hehe mylisz się świat na Uniamp-ie, symie, GC, TDA Giesberts-ie i Ugodzie się nie kończy.
Wpisz paX amplifier w google i zobacz na stronę Edmond-a Stuart-a
chociazby to ze to jest konstrukcja w dual mono-dwa odzielne kanaly osobny zasilacz a to wszystko sa dodatkowe wieksze kosztaraven1985 napisał:To taki Uni na fetach Kosztowana ? a co jest w niej droższego niż w Uni ?
25zl za plytke ale plytka dwustronna i naprawde bardzo dobrze wykonanabenek161 napisał:Szczerze nie wypowiem się, nie słuchałem. Nie mam zamiaru płacić 70zł za 2 płytki.
kaman777 napisał:raven1985 napisał/a
W HiEnd-wym wzmaku powinno się zwracać uwagę na takie szczegóły. Przez przewody od trafa płyną ogromne prądy ładowania kondensorów zasilacz-a przez co może się coś indukować w położonych blisko kablach
na przewody od zasilania jest nalozona izolacja termikurczliwa pozatym przeowdy od wyjscia rowniez posiadaja gruba izolacje wiec nie powinno miec to zadnego wplywu na jakiekolwiek zaklocanie sygnalu
kaman777 napisał:szumu brak obudowa potka jest podlacozna do masy obudowy
tutaj chodzi glownie chyba od izolowanie a nie ekranowanie widziales kiedys zeby ktos ekranowal przewody od transfortmatora zasilajacego czy od wyjscia wzmacniacza?? bo ja nigdy moze za malo zyje na tym swiecie i za malo widzialempegelmesser napisał:Ożeszty w morde jeża... od teraz będe ekranowal koszulkami termokurczliwymi
szum nie byl mierzony chodzilo mi ze jest on wogole nie slyszalny przystawiajac ucho do kolumny odsluchowej,pozatym, jesli ty poddawales uniampa takim testom to napewno nie mojego moj napewno szumi ciszejpegelmesser napisał:Brak szumu (słyszlany) to juz -60-70dB a uni ma sam ponad -100dB. Wiec nie wiem czym ten szum mierzyłes.
Kolegom chodzi o to, że kable biegną równolegle, po lekcjach fizyki wiadomo, że wtedy w równoległym przewodzie indukuje się prąd. Nie chodzi o zwarcia czy przebicia, co załatwia izolacja, ale o indukowanie się prądu, co załatwia ekranowanie, lub po prostu inne ułożenie przewodów. http://www.zgapa.pl/data_files/referat_128.htmlkaman777 napisał:tutaj chodzi glownie chyba od izolowanie a nie ekranowanie widziales kiedys zeby ktos ekranowal przewody od transfortmatora zasilajacego czy od wyjscia wzmacniacza?? bo ja nigdy moze za malo zyje na tym swiecie i za malo widzialem
Panowie trzeba przyjąć do wiadomości Kolega ma najmniej szumiącego,najdroższego i w ogóle naj HI-ENDOWEGO wzmaka na forum i to nie podlega dyskusji.Czyli całość ogólnie wyszła ok 600-650zł ale niema nic za darmo
majkipe napisał:Panowie trzeba przyjąć do wiadomości Kolega ma najmniej szumiącego,najdroższego i w ogóle naj HI-ENDOWEGO wzmaka na forum i to nie podlega dyskusji.Czyli całość ogólnie wyszła ok 600-650zł ale niema nic za darmo
Jeżeli Jemu odpowiada to niech tak zostanie.
O gustach się nie dyskutuje.
majkipe napisał:Panowie trzeba przyjąć do wiadomości Kolega ma najmniej szumiącego,najdroższego i w ogóle naj HI-ENDOWEGO wzmaka na forum i to nie podlega dyskusji.Czyli całość ogólnie wyszła ok 600-650zł ale niema nic za darmo
Jeżeli Jemu odpowiada to niech tak zostanie.
O gustach się nie dyskutuje.
to po ch....go czytasz i sledzisz i sie udzielasz w nim nie pasuje kur... to wara masz mase innych tematow i tam sie udzielaj i wykladaj swoja denna wiedza,tak pier.... 3 po 3 o najslabszych ogniwach to kazdy potrafi,moj uni jest slaby twoj sie okaze objawieniem i fenonemen roku za sprawa wstawienia black gatow ktorego koszt to 10-100zl za sztuke nie?? nie istnieje wzmacniacz ktory by nie sial zadnego szumu,barwa jak i potencjometr moze wytwarzaja najwiecej szumu ale na tyle ze sa to szumy nie slyszalne przyjedz to sie przekonasz i pokazesz mi jak sie sprawdza uchem poziom szumu,przewody od wyjscia jaki od zasilania nie maja wplywu na szum jedynie moga siac zaklocenie w postaci przydzwieku,ale Twoje audiofilskie ucho pewnie by wychwycilo najmniejsze zaklocenie :/daniel69 napisał:ten temat zaczyna się robić żałosny... głównie za sprawa autora... który nie rozumie co do niego się mówi.
pokaz mi chociaz jeden post gdzie napisalem ze jest naj...bardziej zaje.... wzmanciaczem naj wspaniajlszym ,naj lepszym itd....majkipe napisał:W co drugim poście naj,naj,naj a pomimo konstruktywnych uwag i tak wie lepiej.