• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] Uniamp

Reakcji
14
Chciałbym przedstawić jeden z segmentów mojego wzmacniacza - końcówkę mocy.

:arrow: Końcówka oparta o projekt Irka - Uniamp V1.0
http://www.fratu.pl/irek/?uniamp-stereo-v1.0,66
Transformator Indela 2x30V 300W
Podstawowe dane:
* pasmo 4hz-50khz
* THD 1khz 1W <0,05%
* S/N (V2) 90-96dB 1W (A) (w zależności od poz. pot. głośności)
* dynamika (V2) 107-114dB (A) (w zależności od poz. pot. głośności)

:arrow: Do końcówki mocy dołączyłem układ zabezpieczeń, również Irka.
http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabezpieczen-do-wzmacniacza,33
Realizowane funkcje to:
* Opóźnione załączanie głośnika (ok. 5sekund))
* Szybkie odłączanie głośnika
* Zabezpieczenie przed składową stałą (DC)
* Zabezpieczenie termiczne
* Możliwość przełączania kolumn A/B

:arrow: OBUDOWA
- boczki z mdfu 38mm ofornirowane jabłonią indyjską
- blacha nierdzewka szczotkowana 1,5mm
(górna blacha pomalowana lakierem 'megafelga',
ale szukam zakladu gdzie pomaluja mi calosc proszkowo)
- front wykonany z podwójnej szyby grubości 5mm każda, między nimi przerwa ok 3mm
Szyby są ciemne i nie widać przez nie elektroniki jak wzmacniacz stoi na półce.
- całość skręcona imbusami do boczków
- wymiary: 450mm szerokość, 110mm wysokość, 300mm głębokość (bez gniazd)

Teraz zacznę budowę sterowania końcówkami mocy i drugą końcówkę mocy (projekt Zbiga). Wszystkie moduły będą miały taką samą obudowę jak Uniamp.

img6772a.jpg

unirozruch.jpg

mg0811.jpg

mg08160.jpg

mg0864.jpg

mg0845.jpg

mg0840.jpg

mg0865.jpg

mg0824.jpg

mg0831.jpg

mg0828.jpg

mg0833.jpg

Robi wrażenie.Parametry podajesz dla swego uni,mierzyłeś sam?Bradzo ładnie sie prezentuje fornir,wewnątrz porzadek,konstrukcja starannie wykonana.Ta przerwa 3mm miedzy frontami (z opisu wynika,że to szkło nie pleksi?) to myślę niedobry pomysł-będzie się zbierał tam kurz .No śruby mocujace górną pokrywę-lepiej prezentują się w takich miejscach z łbem grzybkowym,nieco spłaszczonym.Brak może jeszcze jakiegoś sygnalizatora informującego o pracy wzmacniacza i przełącznika kolumn A/B oraz włacznika zasilania.

Niepotrzebnie zastosowałeś podwójny układ zabezpieczeń. Uniamp sam w sobie posiada opóźnione załączanie/szybkie wyłączanie, zabezpieczenie zwarciowe oraz termiczne. Jedynie może się przydać przełączanie kolumn.
Obudowa ładna. Więcej chyba nie ma co opisywać.

zbyszek napisał:
Robi wrażenie.Parametry podajesz dla swego uni,mierzyłeś sam?
Parametry sa ze strony Irka. Jak tylko dalacze niewielki ukladzik do pomiaru amplitudy z wyjscia mojego generatora to na pewno zrobie i wrzuce tu pomiary z oscyloskopu :wink:
zbyszek napisał:
Ta przerwa 3mm miedzy frontami (z opisu wynika,że to szkło nie pleksi?) to myślę niedobry pomysł-będzie się zbierał tam kurz
To mnie najbardziej zastanawiało i miałem pewne obawy, ale stoi już obudowa z szybą prawie dwa tygodnie i nie widać tego :wink: Na froncie jest szkło, nie pleksa.
zbyszek napisał:
Brak może jeszcze jakiegoś sygnalizatora informującego o pracy wzmacniacza i przełącznika kolumn A/B oraz włacznika zasilania.
Preamp będzie wyposażony w selektor, wyswietlacz, przekazniki dla zasilania sieciowego i przekaznikiem dla sterowania przelaczaniem kolumn. Zapomnialem o tym i dlatego w chwili obecnej nie mam jeszcze gniazda pod to zrobione, ale jak tylko ukoncze preamp to na pewno zrobie gniazdo 3pinowe do sterowania zalaczaniem kolumn A/B. Na kondensatorach zasilających Uni mam założoną diodę, minimalnie ją widać jak końcówka jest załączona. W samej końcówce widać od środka filtr sieciowy, który posiada włącznik oraz bezpiecznik w sobie. Dokładnie taki: http://media.digikey.com/photos/Schaffner EMC Photos/FN284-10-06.JPG
bart210 napisał:
Niepotrzebnie zastosowałeś podwójny układ zabezpieczeń. Uniamp sam w sobie posiada opóźnione załączanie/szybkie wyłączanie, zabezpieczenie zwarciowe oraz termiczne. Jedynie może się przydać przełączanie kolumn.
Nie do końca. Układ wstawiłem przede wszystkim dla zabezpieczenia DC, którego Uni w sobie nie ma i dla wyboru kolumn przy porównaniach.

Boczki ładne, w środku też porządek aż lśni :wink: W mój gust nie trafia jedynie front a dokładniej jego przezroczystość :wink:

csbiczek napisał:
W mój gust nie trafia jedynie front a dokładniej jego przezroczystość :wink:
Szyby są ciemne i nie widać przez nie elektroniki jak wzmacniacz stoi na półce. Pisałem już o tym :razz: Nie założyłem filtru na obiektyw i dlatego tak to wszystko widać :wink:

Profesjonalna robota najlepszy Uni jaki do tej pory widziałem.
W jaki magiczny sposób zamontowałeś to trafo na klej ?
Droga taka front-szyba jest ?

raven1985 napisał:
W jaki magiczny sposób zamontowałeś to trafo na klej ?
Będzie mocowane normalnie śrubą i deklem, ale muszę najpierw iść kupić śrubę... :roll:
raven1985 napisał:
Droga taka front-szyba jest ?
80zł zapłaciłem za te dwa kawałki pod wymiar z otworami pod śruby... Można na pewno taniej, no ale tak wyszło..

[ Dodano: 2010-11-25, 20:19 ]
El_liero napisał:
pokaż jaki preamp wykorzystasz.
Jest to sterowanie silnikiem dc potencjometru z linku:
http://www.audiostereo.pl/sterownik-alps-selektor-do-lampowca-by-jarekc_58768.html
Jako, że nie chciałem, aby sterowanie odbywało się tylko na lampowcu, poprosiłem o indywidualną wersję programu.

dolphin123, bardzo mi się podoba, ale irytowałaby mnie przerwa między szkłami.
Gratuluję

Budki zawsze Ci fajnie wychodzily :) fajne polaczenie drewna ze szklem i czarna blacha,ost dokladnie taka sama szybe zbilem w windzie :P tylko o wiele wiekszy kawałek :) wypadla mi z zawiasów :P

Dzięki chłopaki za opinie. To dopiero generalnie początek układanki tak naprawdę.. Mam już obudowy do kolejnych klocków, muszę uporać się tylko z elektroniką :wink:

Przyjemnie popatrzeć na estetyczną i przemyślaną konstrukcję. Tyle fotek z góry i z boków, a żadnej od spodu, nie widać nóżek. :cry:

Nóżki najzwyklejsze jakie mogą tylko być dałem, bo akurat miałem pod ręką :wink: A pod dołem i tak tylko śrubki mocowania radiatora i pcb widać, więc bez sensu chyba wstawiać zdjęcia :wink:

Kabelek sygnałowy będzie wstawiony na pewno inny. Tylko zastanawia mnie kwestia połączenia masy na gniazdach, czy zostawić tak jak teraz mam rozdzielone czy połączyć :?: Na płytce łączą się z masą zasilania poprzez rezystor 10R.

Powrót