• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] Uniamp

Zostaw rozdzielone inaczej zrobi Ci się pętla masy w której coś może się indukować i brumieć.

raven1985 napisał:
Zostaw rozdzielone inaczej zrobi Ci się pętla masy w której coś może się indukować i brumieć.
I tak będa połączone u zrodla - bedzie jeszcze wieksza petla masy.

dolphin123 napisał:
Rozumiem, że na potencjometrze w takim razie przy pre też nie łączyć :?:
Nie daj boże, masę trzeba pociagnac oddzilenie
post-990-100004315%201170257680.jpg

"moja prawda jest bardziej mojsza niz twojsza" tak to wyglada o tej pentli masy kazdy próbuje udownic ze tak jest zle a tak dobrze liczy sie w praktyce jak niema brumu szumu itd to po co kombinować,najlepiej zastosowac przeowdy z dobrym ekranem i dobra jest,jezeli mialbys ktoras z tych dolegliwosci to mozna sie bawic z masa tak czy jest sens ja go nie widze ...

No tu mozna polemizowac, bo czesto jest tak, ze podlaczajac inne zrodlo potrafi pojawic sie problem z brumem. Dlatego chcialbym zrobic to książkowo :wink:

chronic nie chroni ale eliminuje takie same dolegliwosci jakie wystepuje przy petli masy czyli przydzwieki szumy i rozne inne smieci

w uni raczej pętli nie zrobisz... w końcu masy obu nawet kanałów są oddzielone rezystorem 10 ohm od masy zasilania stad wypada jeden ten rezystor zastąpić zworą... i do uni prowadzić masy obu kanałów osobno i nie łączyć ich na potku itd...

fajnie to wyszlo, aczkolwiek obawiam sie ze pomiedzy szyba zacznie zbierac sie kurz i zacznie to wygladac 'zle'

moj uni niestety lezy w szafce, mam juz nawet obudowe, ale jakos nie moge sie zabrac za skladanie tego :)

tom3kk napisał:
fajnie to wyszlo, aczkolwiek obawiam sie ze pomiedzy szyba zacznie zbierac sie kurz i zacznie to wygladac 'zle'
Zostało to już wyjaśnione :wink: Do dnia dzisiejszego wygląda bardzo dobrze, dlatego następne obudowy zrobie w ten sam deseń :wink:

A powiedz mi dolphin ile kosztowała cię ta bajerancka podwójna szyba u szklarza? Bo taką samą chcę zrobić przy moim uniampie. Wygląda bosko gratsy za pomysł jeśli to Twój.

No ładnie ;)
Widzę estetykę na najwyższym poziomie :)
Mam tylko jedno pytanie.
Czy nie jest błędem splatanie tak kabli prądowych w warkocz?
Kiedyś kolega powiedział mi że tak splątanie kable mogą tworzyć prąd wirujący czy coś w ten design, i nie jest to zbyt dobre dla urządzeń pracujących wokoło :)

Jakby było błędem to bym nie skręcał przewodów. Gdzieś miałem ciekawego linka o tym, jak znajdę to podrzucę..

To nie jest zadem warkocz tylko skrętka.
Nie ma czegos takiego jak prad wirujacy.
Przewody (nie kable) skreca sie celem ograniczenia wzajemnych interferencji EMI.

Powrót