• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] Wzmacniacz lampowy 2xECL82 stereo

Reakcji
0
Witam!
Z nudów wykonałem mały wzmacniaczyk stereo na 2xECL82. Moc może nie zachwyca bo jest to 2x1,5W ale da sie tego słuchać i to całkiem przyjemnie.
Transformatory głośnikowe to TG2-31-666 a zasilające TS30/1/676.
Punkt pracy lamp dobrany tak aby współpracować z kolumnami 8om (normalnie przekładania tych traf powoduje ze są przewidziane do 4om). Stąd Ra=10kom.
Pasmo określam pomiarowo na 40-20000Hz. Niestety nie przeprowadziłem jeszcze precyzyjnych pomiarów zniekształceń i pasma.
Obudowa wykonana z blachy stalowej z gotowego profilu (zasilacz kasetowy). Polerowana. Front i tył aluminium anodowane malowana na srebrny kolor.

Zdjęcia, schematy itp http://picasaweb.google.com/brencik/ECL82 niestety nie można wklejać fotek na forum, czas chyba zmienić dyski na serwerze, w dzisiejszych czasach są tanie juz...

O elektronice sie nie wypowiem ale wyglad bardzo mnie sie podoba:)
Fajne rozmieszczenie gniazd.
Jedynie brakuje mi tu oslon na lampki...

Oj testowałem dopiero tylko na Zg-15C, jak zabiorę go do domu to podłączę pod Perfect 150.

brencik,
Jak na wzmacniacz z nudów to jest ok.
Jest prawdziwa obudowa a nie jakieś tam plastiki uniwersalne. Taki zwykły, prosty wzmacniacz. O elektronice się nie wypowiadam.
Napisz coś o kosztach.

Witam!
Mam pytanie jak oceniasz brzmienie wzmacniacza, czy miales porownania np. do lamp ECL86? Jakie siedza tam trafa glosnikowe? Czy jest on na sprzedaz?

Brzmienie jak brzmienie, mi sie podoba (ło) gdyż wzmacniacz już został sprzedany. Porównywać do ECL86 nie ma sensu bo to to samo praktycznie i duzo więcej od samej lampy ma dobór punktów jej pracy i co najważniejsze transformator głosnikowy.
Traz robię nową konstukcję na 2XPCL86 ale juz na płytce drukowanej.

[ Dodano: 2010-01-18, 21:00 ]
Bebechy:

Witam,
Widzę tam 2 transformatory w sekcji zasilania. Czemu 2??

---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post o 20:12 ----------

Oraz mam pytanie czy 2 kanały można zasilać z jednego trafa? Mam dwa trafa: TS40/24/676 chyba sprawne (troche luźne) oraz TS40/5/6067
Tg pod ta konstrukcje i lampy, po prostu chce wykorzystać odpad po starym bambino :D

Nie będzie to za słaba moc? Skoro pierwotnie jedno trafo obsługiwało jedną lampę?

Z resztą co za problem sprawdzić parametry trafa i pobory prądów lamp??

Bo tego jeszcze nigdy nie robiłem, chce dla próby zrobić prostego pająka z rzeczy które mam w domu :D Nigdy jeszcze lamp nie odpalałem :D
Co do lamp mam 2xECL82 a trafo ma domniemam 40W... No nic, dojdzie 2 trafo głośnikowe (jedno co miałem było uszkodzone) i będę dłubać :D

Bo tego jeszcze nigdy nie robiłem, chce dla próby zrobić prostego pająka z rzeczy które mam w domu

Jak nie potrafisz sobie policzyć poboru prądu lamp to daruj sobie dłubanie w lampach bo sobie krzywdę zrobisz i kończymy offtop tak przy okazji

a ja odpowiem tak - jak nie umiesz sobie policzyć, to zapytaj na forum albo doczytaj - trochę jest tego :)

ja pierwszy raz policzyłem ze złej charakterystyki punkt pracy lamp wyjściowych, ale mnie skorygowali koledzy z forum (chyba trioda) i wzmacniacz powstał i gra jako wzmacniacz do kompa, aczkolwiek drażni mnie brum... podłącze pod oscyloskop chyba w końcu i sprawdzę skąd się to bierze....

Powrót