• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Elektronika] Wzmacniacz lampowy integra 6n13s (6H13C) 2x15

• Autor wątku Autor wątku zyr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Fajnie by było zebyś jeszcze zasłonił te boki gdzie gdzie widać transformatory kawałeczkiem drewna.

Wymienię trzy powody, dla których boki są odsłonięte:
1 - na tej fotce widać, że nie ma już miejsca na boki z drewna

2- poprzez zasłonięcie boków konstrukcja straciłaby pewną ażurowość i stałaby się optycznie ciężka ( chociaż waży ok.25kg)
3 - najbardziej prozaiczny, nie miałem już drewna JATOBA, z którego wykonane są boki.

Zdecydowanie najpiekniejszy wzmacniacz DIY jaki kiedykolwiek widziałem...po prostu genialny!! Oczywiscie nowa tapeta ubarwia mój pulpit ;)

Jasny gwint, co za wzmak, chce się powidzieć.
Cudownie się prezentuję, mimo że wolę tranzystorowce - ich brzmienie bardziej mi odpowiada. Gratulacje!

jak zobaczyłem fotke nr1 to oczy mialem jak stare 5zl :mrgreen: nic dodać nic ująć (moze jedynie zamiast tych wejsc z przodu zrobilbym je z tylu a z przodu wyjscie na sluchawki :) ale tak czy inaczej jest swietnie

W opisie napisałem, że transformator żarzenia indukuje w trafie głośnikowym niewielki brum.

Okazało się, że główną przyczyną brumu była źle poprowadzona masa z prostownika żarzenia (dopiąłem ja do masy stopnia końcowego). Po podłączeniu masy żarzenia bezpośrednio do wspólnego punktu masy brum zmalał na tyle, ze jest niesłyszalny z odległości ok. 0,5m od kolumny, co jest akceptowalne dla wzmacniaczy lampowych.

Nie wiem jak od strony technicznej (lampy nie sa za blisko traf? ekranowanie przy 50 Hz nic nie pomaga btw), ale od strony wizualnej jest pieknie :shock: . Sam jestem w trakcie skladania wzmacniacza lampowego (EL86 SE), ale ide w troche inna strone ;).

PS. Mam rodzine w konstantynowie lodzkim :).

jw_amigowiec@ -Wpływ transformatorów bezpośrednio na lampy jest pomijalny, natomiast dużym źródłem brumu może być wzajemne położenie transformatorów sieciowych względem głośnikowych. Bardzo skuteczne jest obrócenie transformatorów względem siebie o 90 stopni.
Najlepiej zrobić próby przed zaprojektowaniem mechanicznym wzmacniacza. Projektuję teraz wzmacniacz na lampach 6C41C SE i właśnie zacząłem od prób zasilacza i wpływu jego zakłóceń na trafa głośnikowe.
P.S. Jak będziesz się wybierał do Konstantynowa i chciał zobaczyć wzmacniacz na żywo skontaktuj się ze mną przez PW.

Z tym nie mam problemow, pomaga mi pewien znajomy, osoba uchodzaca za jednego z lepszych specjalistow w PL w technice lampowej, sam bym w zyciu dobrze nie zaprojektowal od razu :). Jakis czas pracowalem tez w pewnym sklepie w Katowicach, namierzylem sie lamp, nalutowalem sie w bebechach lampowcow, przelutowywalem punkty lutownicze w "haj endach" (pozal sie Boze) itd itp ;). Ale bez pomoc bym sie nie pchal w to - a, ze takowa mam, korzystam :). I zawsze jak jestem u niego to z mila checia slucham jego Axiomow 301 podlaczonych do lampy Brauna (vintage).

A do Konstantynowa - nie bylo mnie tam wieki... Blisko nie mam. ;)

Normalnie pasc na kolana i oddac pokłon by trzeba:!: Wykonanie jest swietne! Swietne "zamaskowany" ten kondzik! Jeszcze raz pokłon w strone autora za wykonanie!-takie diy podnosi na duchu! :!: :grin: :!:
--
Dzieki za tapetke na pulpit :wink: Czuje ze długo nie znajde niczego lepszego na jej miejsce :mrgreen:

Witam.
Wzmacniacz jest SUPPER. Nie ma się do czego przyczepić. Wreszcie jakoś wyglada mój pulpit. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

ZYR ile by takie cudeńko kosztowało dla skromnego człowieka z forum diyaudio :) ?

adambb- nie ma innych egzemplarzy.
Mam zgromadzone wszystkie części do wzmacniacza w klasie A na lampach 6C41C, ale zupełnie nie mam czasu na złożenie tego w podobnie wyglądający wzmacniacz.
Może w czasie urlopu wezmę się za to.

Powrót