mIKI, to nie takie proste z ta wieżą, nie wiem na ile ja znasz, ale być może ulegasz powszechnym negatywnym opiniom na jej temat. Ja też już byłem gotów ją sprzedać, ale zacząłem trochę kombinować i poprawiłem znacznie jej brzmienie. Przede wszystkim słucham w stereo, rzadko sięgam do DSP. Po drugie wieża brzmi ok. ale w wiekszym pomieszczeniu. Przeniosłwm ją kiedyś do pokoju 11m2 i...porażka zupełna, płasko cicho i w ogóle nijak, po przeniesieniu z powrotem na 18m2, w której teraz stoi - jakby nowy sprzęt. Trzeba pamiętać, że w kolumnach BR jest z tyłu, więc należy ustawić je ok. 50 cm od ścian. Jak ktoś mi np. pisze, że wstawił ją do regału razem z kolumnami w miejsce po telewizorze i jeszcze narzeka, żę mu blachy dzwonią to..sorry, ale czego ma się spodziewać?
NIektórzy uważają, że biampling to chwyt marketingowy. Ja jednak sądzę, że w tej wieży sprawdza się. Przede wszystkim chodzi o to, żę głośnik niskotonowy jest zasilany z oddzielnej końcówki i odcięty na 120 Hz. W tym przypadku prawie nie potrzebuję suba (oczywiście rozwiązanie to jest tylko jego namiastką, bo głosniki mają 17 cm i obudowa niezbyt duża). Słucham często muzyki późno w nocy i nie muszę się martwić, żę uciekną mi basy przy cichym słuchaniu. Właśnie był to jeden z argumentów, że nie kupiłem pianocrafta - tam dźwięk jest ok. ale zaczyna się od pewnego poziomu głosności, w cichym słuchaniu raczej sie nie sprawdzi.
No i jeszcze zmieniłem w kolumnach kondensatory przed wysokotonowymi na porządne 250V - od razu jakosć dźwięku się poprawiła. To tyle, oczywiście nie mówię, że sprzęt jest audiofilski, ale mz troche niedoceniany. Pzdr