• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

EQ DBX-12R jako domowy subwoofer ?

Reakcji
0
Witam

Czy ten głośnik mozna smialo wykorzystac do budowy domowego subwoofera ?

Na pudelku i w instrukcji pisze ze nadaje sie do audio samochodowego jak i do domowego, czyli ze TAK.

Ale czy są jakies przeciwskazania grubsze zeby go nie stosowac w tej aplikacji ?

Parametry głośnika:
- srednica 30cm
- moc MAX 1000W/ RMS 500
- cewka 2,5"
- impedancja 4Ohm
- fs=35Hz
- Qts=0,44
- Vas-2,5ft3 co daje ok 70litrow
- Efektywność 90dB

zdjecia głośnika:
http://www.elmer_site.elektroda.net/zdjecia nowego dziecka/

Narazie pytanie czy sub nadaje sie do home audio...

Potem beda pytanie o wzmacniacz i jego zasilanie.

no kolor glosnika mi sie nie podoba ale pewno trzesienie ziemi to ci ladne w pokoju zrobi z jakims dobrym(mocnym) wzmakiem wtedy kolor nie bedzie juz mial znaczenia :D

Kolor jak kolor jak dla mnie najmniej wazny dla suba, poniewaz zawsze mozna zrobic glosnikiem w dol i nic nie widac :) .

Chodzi mi czy nie bedzie jakos mulic lub cos na tym glosniku.

Zasilac go bede najprawdopodobniej Holtonem 400W.
Tylko czy da sie jakos podwyzszyc moc tego wzmacniacza do 500RMS ?

sadzac po rozmiarze zawieszenia bedzie on mial duzy X-max. jak odpalilem taki samochodowy glosnik w domu to sie przerazilem ze zmarnowalem kase bo basu prawie nie bylo slychac. jak sub wyladowal w samochodzie to zmienilem zdanie...

odpal go narazie na jakims pozyczonym wzmaku i przetestuj - jezeli niebedziesz zadowolony to do bagaznika go :lol:

Pawel S. napisał:
sadzac po rozmiarze zawieszenia bedzie on mial duzy X-max.
to nie zawsze takie proste jest ,przykład - stx ap i suby gms.
To jak głośnik będzie grał łatwiej jest sprawdzić niż pytać na forum :)
Zrób bude testową ze starych mebli i wszystko się okaże , bo nie sądze aby ktoś go wcześniej w domu miał :)

a bsw ma identyczny kosz jak alfred ,dibeisi,dls i costam jeszcze :)

na fotkach widac ze masz bude,pozycz od kogos wzmaka i przetestuj,tak bedzie najprosciej.

Mozliwe ze zagra dobrze,ale nigdy nic niewiadomo,axx1010 w domu to kiszka.

No kosz EQ a kosz BSW to tylko zbieznosc optyczna na pewno - inne stajnie takze na pewno nie jest to jakis slaby glosnik :) .

Wzmaka nie mam od kogo pozyczyc zeby go sprawdzic w domu :( .

W aucie nie che juz zadnego sprzetu procz radia i glosnikow z przodu, bo mnie to juz meczy wyciaganie i wkladanie i tak w kolko az ciagle plecy mnie bola od kilku miesiecy.
A nie zrobie prezentu jakiemus zlodziejowi za ponad 500zl sam glosnik.

Sprzedaje wzmacniacz HPB-1502 kondensator dietza i kalbe 20mm2 i chcialbym zrobic na tym subie cos w domu zeby mi gralo dosc ladnie i mocno bo to przeciez 500RMS ! .
Tylko wlasnie czy on sie nadaje do pokoju.... :roll: :wink: ?

na pudle widac ze "Home audio" tez ...

Bo tak mysle ze chcialbym zrobic 5.1 do pokoju ale po przemysleniu doszedlem do wniosku, że nic z tego nie bedzie, bo koszty wysokie a i musialbym zainwestowac w dobra karte dzwiekowa zewnetrzna do laptopa.
Dlatego postanowilem zbudowac zestaw 2.1 do pokoju w miare przyzwoite.
Wiadomo, ze na raz tego nie zrobie - bedzize to trwalo kilka miesiecy ale uwazam, że cel zaszczytny :), ale o tym to juz nowy topic zaloze od poczatku.

Powrót