• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Equalizer LCD do suba

Reakcji
0
Witam.

Jakiś czas temu popełniłem suba (jak go jeszcze "podpicuje" to się pochwalę), przyszło mi do głowo aby taki bajerek zrobić jak w temacie, tzn equalizer LCD. W zamyśle pokazywały by się 3 słupki, które pokazywały by syganł poniżej 50 Hz, pomiędzy 50Hz a 150Hz oraz powyżej 150Hz. Oprócz tego na wyświetlaczu była by temperatura radiatora i może jeszcze kilka innych bajerów, całość będzie śmigać na jakimś mikrokontrolerze ametga8 (albo podobnym).

Pytanie mam do podziału sygnału na 3 pasma (słupki na LCD) czy ten podział, który wybrałem jest ok tzn >50Hz, <50Hz - >150Hz i >150Hz dla suba??

Za pomocą FilterPro takie filtry mi wyszły jak poniżej:

low-50.jpg

hi-150.jpg

srodk-1.jpg

srodk-2.jpg

srodk-3.jpg

Proszę o opinię na temat tych filtrów.
No i jeszcze jedna kwestia jak to połączyć (te filtry) czy można to zrobić tak jak na rysunku poniżej ?? bez żadnych "elementów sprzęgających" (aby nie zakłucać sygnału audio)??

lcd-blok.jpg

gdzie regulowany filtr i końcówka mocy już są zrobione.

Z góry dzęki za wszelkie sugestie (pytałem na innych forach ale coś za dużo pomocy nie otrzymałem)

Re: Equalizer LCD do suba

Hmm
Pomysł może być
Ja bym zrobił podziały np takie:
poniżej 40Hz, między 40 a 60, powyżej 60Hz (czyli bardzo niski bas, średni bas i wyższy bas)
sygnał najlepiej było by wziąć z głośnika (bo jak się weźmie np z wejścia na wzmak to może się okazać że wzmak przenosi od 20Hz i mimo wyświetlenia aktywności poniżej 40Hz nic na głośnik nie poleci - choćby z płyt testowych).
Musisz zastosować filtry o stromych zboczach, żeby jeden zakres nie oddziaływał za mocno na drugi.

Dzięki za szybką odpowiedź.

z tym podziałem to masz chyba rację (40, 40-60,60) co do stromości zbocza to ta konstrukcja ma być w miarę tania i "mała" rozumiemm że stromość zbocza można zwiększyć po przez zwiększoną liczbę wzm. oper.??

Z tym braniem sygnału z głośnika to też (chyba ) masz rację ale wtedy trzeba by było jakoś obniżyć sygnał i trzeba by było tak to zrobić aby nie zmieniać parametrów sygnału dochodzącego do głośnika, nie wiem jak by "zareagowała" końcówka mocy (nie jestem biegły w technice audio)

akmes napisał:
Dzięki za szybką odpowiedź.

z tym podziałem to masz chyba rację (40, 40-60,60) co do stromości zbocza to ta konstrukcja ma być w miarę tania i "mała" rozumiemm że stromość zbocza można zwiększyć po przez zwiększoną liczbę wzm. oper.??

Z tym braniem sygnału z głośnika to też (chyba ) masz rację ale wtedy trzeba by było jakoś obniżyć sygnał i trzeba by było tak to zrobić aby nie zmieniać parametrów sygnału dochodzącego do głośnika, nie wiem jak by "zareagowała" końcówka mocy (nie jestem biegły w technice audio)

Wydaje mi się, że dołożenie na wyjściu głośnikowym tego układu nie wpłynie w żaden zauważalny sposób na sygnał ani na wzmacniacz (jeżeli układ będzie miał np rezystancję na wejściu rzędu kilku kilo OHm to będzie to niezauważalne dla wzmaka obciążonego 4 OHm).
Co do samego układu na Opampach to niestety nie pomogę :/

Powrót