• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Estrada] Subbasy na eminence kappa pro LF 2

marian

Moderator
Członek ekipy
Reakcji
273
ZAŁOŻENIA:

Suby na zlecenie JMZ,takie same jak złożył Bocian z paroma modyfikacjami (kółka,obrócenie rączek o 180*).

GŁOŚNIKI:

eminence kappa pro LF 2

OBUDOWA:

Sklejka 15mm,obudowa 220-230L,strojenie 45Hz,szpachlowana szpachlem uniwersalnym dwuskładnikowym,szlifowana bla bla bla... Farba nitromal niebieska nakładana warstwowo dwoma różnymi pistoletami (robota Bociana),jeden zwykły drugi do baranka by uzyskać strukturę. Paczka uzbrojona w gniazda speakon Neutrik,płozy,kółka,metalowe rączki,kratę z bydgoskiego Centrostalu i bulprenik.

Więcej fot w temacie: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18409&start=0

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Jeden komplet subów gra już od roku na QSA i sprawuje się świetnie. Do tych subów został kupiony na próbę T.amp 2400

Muszę powiedzieć że na próbie w naszej Estradzie nie usłyszałem różnicy między tymi wzmacniaczami,trzeba by zrobić test w plenerze. Jeśli chodzi o jakość basu który się wydobywa z tych paczek to określę go jako miekki kopniak,bo tak właśnie grają,co bardzo mi się podoba :)

KOSZTORYS:

(podam później)

FOTY:

Niestety jak zwykle nie było czasu aby robić zdjęcia dobrym aparatem a mój aparat (Sony W55) robi zdjęcia typowo poglądowe,no i takie też wklejam.

Dzień po złożeniu ich do kupy suby zagrały koncert Quidam i Acute Mind a dziś z racji 1 maja grają na imprezie plenerowej. Pojechałem tam aby zrobić zdjęcia moim super aparatem:

Więcej zdjęć będzie już nie długo,za tydzień jest koncert więc poproszę naszego fotografa aby coś pstryknął :wink:

Świetne paczki, jestem ciekaw ile waży taki potworek.
Mój jeden ma coś około 70kg i tachać go gdziekolwiek to prawdziwa udręka.
T.amp zakupiony w Thommanie ?

Niestety nie ma nowych zdjęć ale w piątek jest koncert więc może...

Ale niebieskie?czerwonego nie bylo?powaznie to nie widzialem jeszcze nigdy w tym kolorze paczek. Budowa swietna,gary to wiadomo dobra opcja ....ale kolor tu nie pasuje.

To jakas pomylka taki kolor. Do niczego nie pasuje,w oczy daje....nie no powaga jakby zapytal 10osob ktore znaja sie na temacie z zapytaniem czy to (kolor niebieski)pasuje do kolumn to 8powie ze nie! Struktura moze byc szara,grafitowa ok czarna ale wg.mnie nie niebieska-blekitna czy cos.

Ja tam niczego nie neguje,nie wypowiadam sie za innych ale niestety kolor jest niezbyt pasujacy,przyzwyczailem sie do wszechobecnej czerni w PA wiec takie juz moje zdanie zostanie,ale najwazniejsze w tym jest chyba to ze gra i spisuje sie swietnie.

No tak a co wyrywam komus jezyk by poparl mnie i moje zdanie?tak to wyglada bo jestem jakby statystykiem lubie takie rzeczy jak jakies rankingi,statystyki sondaze itp. Dobra mniejsza w to. Dyskusja zamknieta!

DDN, ok,niech tak będzie,może Ci się nie podobać,każdy ma swoje gusta.

Ale teraz powiedz dlaczego kolumny PA są przeważnie czarne? bo przecież mogły by być żółte :smile: więc dlaczego są czarne? myślę że wiesz,jednak chciałbym usłyszeć to od ciebie :wink:

Ja już napisałem dlaczego są niebieskie,właściciel chciał takie więc są :)

Tak dokladnie niewiem,chyba z wyboru,bo taki najlepiej pasuje bo nie widac brudu,kurzu tluszczu,wiekszosc wzmacniaczy tez jest w tym kolorze i to chyba jedynie ze ten kolor jest neutralny pasuje do wszystkiego. Sory na barwach sie nie znam ....mi tam podoba sie zielony ale sprzet to tylko czern,albo srebro i tu taka mysl mi przyswitala-to jednak mam podobny gust do wiekszosci ludzi. A co do tego niebieskiego to wystarczy przemalowac,ale i tak ladne tera sa tylko jak wspomnialem wczesniej mi nie pasuja,ale jak bym takie mial to ( darowanemu koniu w zeby nie zagladam)

Czarny,dlatego że czarny nie przykuwa uwagi :wink: tak samo jak techniczni,przeważnie ubrani są na czarno żeby ich nie było widać.

No tak tez mniej wiecej myslalem. Dobra w niebieskim juz wiecej jakby ale tak czy owak jest to swietne wykonanie wiec tyle tu naszej dyskusji.

Na realizacjach z udziałem tv takich niebieskich subów nie pozwolili by w ogóle postawić tak apropo tego koloru :)

Powrót