O wilkach mowa

:
Pomiary on axis (czarny wygładzenie 1/16) oraz farfield (czerwone wygładzenie 1 oktawa)
Miałem styczność z oboma głośnikami, niestety z etonem krótko, nawet go nie słuchałem bo się okazało, że z 2 szt jakie dostałem jeden był wadliwy i nie było sensu robić dalej projektu. Głośniki odesłałem.
Podobno były prawie nowe, mało używane itd itp. Nie wiem, być może. Jeżeli tak to kiepsko to wróży tej niemieckiej solidności i wolę chińszczyznę Ushera bo z nią przynajmniej jak dotąd nie ma problemu

.
Jakość wykonania to stoi na podobnym poziomie. Kosz Etona robi lepsze wrażenie, jest masywniejszy, grubszy.
Jeżeli chodzi o interpretacje pomiarów to usher będzie nieco łatwiejszym zawodnikiem w aplikacji, ma bardziej wyrównane pasmo w szerszym zakresie.
Trzeba od razu zaznaczyć, że te głośniki to dwie różne szkoły, eton sztywna membrana do dość dobrym tłumieniu co widać na pomiarze, gdyż rezonans jest niezbyt wielki jak na sztywną membranę a wyrównanie pasma do miejsca rezonansu jest tak dobre jak przy membranach aluminiowych czy magnezowych. Bardzo fajny kompromis.
Natomiast usher to membrana nastawiona na lepsze tłumienie rezonansów, zupełnie ich nie ma na ch-ce. Można sobie poszaleć przy konstrukcji zwrotnicy i nawet pokusić się o 1 rząd lub coś koło tego. Jednak jak widać kosztem rozbicia rezonansów jest nieco pofalowane pasmo w szerokim zakresie. Generalnie nie ma tragedii i taki wynik pomiaru i tak można przyjąć za znakomity.
Nie podpowiem który głośnik wybrać. Tak na czuja eton może być ciekawszym głośnikiem jednak nie przekreślałbym ushera bo to też dobry głośnik a gadanie o kopiowaniu skanspików chyba jest już bez sensu bo te głośniki tylko wyglądem przypominają konstrukcje SS (Alphard LW800 też miał taką membranę, więc pewnie to też klon scana?).
Mogę jedynie powiedzieć, że moim zdaniem są to dwie nieco odmienne drogi, eton konstrukcyjnie idzie w kierunku twardej membrany, usher nieco w kierunku miękkiej. Jakbym znał 25SD1 (swego czasu miałem zamiar go kupić) to może mógłbym więcej powiedzieć. Parametry tej kopułki mówią, że do jakiś super niskich podziałów to ona się nie nadaje, z drugiej strony wykres zniekształceń na niskich częstotliwościach jest bardzo obiecujący. Zapewne z Usherem łatwiej będzie go zestawić, z drugiej strony kombinacje sztywnego nisko-średniotonowca z miękką kopułką moim zdaniem spisują się znakomicie i z etonem może zagrać naprawdę dobrze. Jedyny mankament to może być trochę trudniej przy zwrotnicy (ale czy na pewno? kto to może wiedzieć

)
Głośniki mierzone w tej samej obudowie.