• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Reakcji
17
Witam

Kolega zza bliskiej nam granicy zmajstrowal wzmacniacz na lateralach o nazwie vssa - zrobilem podobny wzmacniacz, pomierzylem i posluchalem, wzmacniacz jest genialny.
Postanowilem na podstawie tego wzmacniacza (topologia) zrobic wzmacniacz z tanich i latwo dostepnych komponentow, tak zeby kazdy mogl sobie go polutowac.
W ponizszej konfiguracji wzmacniacz spokojnie ladnie ciagnie do 1MHz, robilem testy z inna wartoscia rezystorow w sprzezeniu zwrotnym i bez filtra na wejsciu - wzmacniacz dosc ladnie zachowywal sie do prawie 5 MHz, no ale przeciez nie o to chodzi zeby cisnac pasmo ile sie da (chcialem sprawdzic tylko ile mozna z tego bardzo prostego ukladu wycisnac). Slev rate spokojnie powyzej 100V/us.
Ponizej efekty. Oscylogramy z vssa w nazwie sa ze wzmacniacza z lateralami bez zrodel pradowych - generalnie mozna powiedziec ze jest to TYLKO 6 tarnzystorow zlepionych do kupy.
Niestety moja karta dzwiekowa na usb jest nie za bogata i sieje troche roznymi artefaktami podczas pomiarow (sa widoczne na kazdych pomiarach roznych wzmacniaczy)

Wzmacniacz jest prosty, stabilny, ma dobre parametry, tani.
Ponizsze pomiary przedstawiaja wzmacniacz zrobiony prawie ze na pajaku z absolutnie nieparowanych komponentow (bralem jak lecialo z worka).

Jak bedzie zainteresowanie tematem to zamieszcze wersje full wypas z lateralami.

Załączniki

• vssa50khz.png
    vssa50khz.png
    129.1 KB · Wyświetleń: 1
  • vssa1mghz.png
    vssa1mghz.png
    132.6 KB · Wyświetleń: 0
  • vssasqr5.png
    vssasqr5.png
    122.6 KB · Wyświetleń: 1
  • wzm1.jpg
    wzm1.jpg
    48.7 KB · Wyświetleń: 1
  • wzm2.jpg
    wzm2.jpg
    70 KB · Wyświetleń: 2
  • no fuse 1.jpg
    no fuse 1.jpg
    128.4 KB · Wyświetleń: 1
  • no fuse 3.jpg
    no fuse 3.jpg
    144.2 KB · Wyświetleń: 1
  • fet-HEX compensation.png
    fet-HEX compensation.png
    154.7 KB · Wyświetleń: 1
  • fet-HEX 8R plus 0.47uF.png
    fet-HEX 8R plus 0.47uF.png
    130 KB · Wyświetleń: 1
  • fet-HEX 8R plus 0.47uF square.png
    fet-HEX 8R plus 0.47uF square.png
    117.2 KB · Wyświetleń: 1
  • fet-hex 5khz20V.png
    fet-hex 5khz20V.png
    49.6 KB · Wyświetleń: 1
  • fet-hex 3khz20V.png
    fet-hex 3khz20V.png
    50.7 KB · Wyświetleń: 1
  • fet-hex 20V.png
    fet-hex 20V.png
    69.6 KB · Wyświetleń: 1
  • FET-hex ccs v6 top.brd.pdf
    FET-hex ccs v6 top.brd.pdf
    44.2 KB · Wyświetleń: 1
  • FET-hex ccs v6 bottom.brd.pdf
    FET-hex ccs v6 bottom.brd.pdf
    17.6 KB · Wyświetleń: 2
  • FET-hex ccs v6 schematic.pdf
    FET-hex ccs v6 schematic.pdf
    12 KB · Wyświetleń: 3
  • FET-hex ccs v6 zelazko.pdf
    FET-hex ccs v6 zelazko.pdf
    58.5 KB · Wyświetleń: 1
  • vssa 2sj162-2sk1058.png
    vssa 2sj162-2sk1058.png
    65.4 KB · Wyświetleń: 1
  • FET-hex ccs v3 montaz poziomy top.brd.pdf
    FET-hex ccs v3 montaz poziomy top.brd.pdf
    43.4 KB · Wyświetleń: 1
  • FET-hex ccs v3 montaz poziomy bottom.brd.pdf
    FET-hex ccs v3 montaz poziomy bottom.brd.pdf
    17.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:
Dałoby się zrobić PCB 4 lub 6 kanałowe?

EDIT: W sumie to ja jestem w stanie w tym pomóc, ale ktoś musi po mnie zrecenzować prowadzenie mas :)

Nie na temat...
Heh trochę podobny... ;)
qrs.jpg

Proponuje przykleić wątek. Skoro Symasym i TDA mają swoje przyklejone wątki w dziale elektronika, to tym bardziej ten wzmacniacz na to zasługuje. Zwłaszcza, ze Borys się postarał i zamieścił pełny projekt, z wzorem pcb i pomiarami, a nie jakiś tam "wydumany schemat".

Masz jakieś konkretne dane? Bo na razie tylko takie ogólne spostrzeżenia są w opisie

Nie umiem odpowiedziec na to pytanie bo nie wiem o jakie dane ci chodzi. Wszystko jest na screanach, no moze jednego zapomnialem dodac.
Ponizej clipping (zasilanie przysiadlo do +/-32V, jakis stary pomiar bez zrodel pr. i bez kompensacji).
Jest wszystko co potrzeba do zrobienia wzmacniacza, lacznie z prasowanka.

Ps

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie przy lateralach nie przekrocze SOA chodzby nie wiem co po prostu dadza tyle pradu ile moga i nic sie im nie stanie, jak sie ma jednak sprawa z hexfetami tego nie wiem ?

Załączniki

• clipping.png
    clipping.png
    137.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnia edycja:
Na schemacie ńie widzę miejsca zasilania a przydałoby się, chyba że jestem ślepy.

Jaka minimalna impedancja obciążenia?
Wysterowany przy 36VDC ile na wyjściu pod 8 ohm?
Stopień wejściowy bardziej rozbudowany od końcowego. Dlaczego sprzężenie zwrotne nie jest zrealizowane na dzielniku napięcia?

Stopień wejściowy bardziej rozbudowany od końcowego.
Przy Mosfetach nie trzeba rozbudowywać (nie potrzeba tranzystorów sterujących, ani rezystorów źródłowych w przypadku jednej pary).

Dlaczego sprzężenie zwrotne nie jest zrealizowane na dzielniku napięcia?
To jest cfb (wzmacnaicz ze sprzeżeniem prądowym).

proponuje uaktualnic pierwszy post o podstawowe dane dla poczatkujacych

dopuszczalne napiecia zasilania
dopuszczalne minimalna obciazenia
zakres mocy jakie "to wyciaga" na danych napieciach
spis elementow potrzebnych do budowy z pelnymi opisami. ludzie potrafia sie dopytywac o moce malych rezystorow :/
oraz ewentualne zamienniki

i jeszcze mile widziany nadruk elementow na plytke ;)

odznaczenie jakies by sie przydalo ;)

Bardzo sie ciesze, ze jest jakies zainteresowanie.
raven
Jak mozesz to naszkicuj ten bootstrap, zrobie kolejnego pajaka i zerkne jak sie sprawy beda mialy (to dosc niewielka zmiana takze chyba szybko pojdzie)

Jezeli chodzi o dane dla poczatkujacych to:
1. Napiecie zasilania - u mnie jest +/- 35V ale mysle ze spokojnie mozna zasilic go +/-45V (nie mam narazie odpowiedniego trafa, drobna zmiana wartosci rezystorow moze byc konieczna)
2. Minimalne obciazenia - sprawdzalem z 2R glosnikiem na +/-35V wsio bylo ok choc na dlozsza mete to przy takim napieciu zostal bym 4R w gore.
3. Zakres mocy - dla mnie to jest akurat mniej istotny parametr, najprosciej bedzie jak napisze ze wzmacniacz w obecnej konfiguracji kradie okolo 7V z kazdej polowy zasilania, tutaj juz kazdy forumowicz moze sobie policzyc jaka moc bedzie mial wzmacniacz (dane obciazenie vs napiecie zasilania)
4. Elementy sa optymalizowane pod katem kosztow i dostepnosci :P
(sklep elektroniczny w ktorym nie ma bc550 lub bd139 chyba nie istnieje)

mbar
Wersja z dwustronna plytka i smd - ja sie podpisuje rekami i nogami.
Narazie jest wersja podstawowa, latwa i tania.

Liste zaraz zrobie.

Powrót