To akurat bez znaczenia
Pewne znaczenie ma bo zrodlo nie pracuje na obciazeniu pojemnoscia, wiec nie powinno byc klopotow ze wzbudzeniem.
Jakoś zawsze izolowane mają znacznie gorszą rezystancje termiczną złącze obudowa niż wersje gołe
To prawda ale w przypadku montazu free-air jest to bez znaczenia. Obudowa izolowana powinna miec mniejsza rezystancje w free-air.
Ale czesto spotykam sie z okresleniem, ze zenerki chyba szumią
Tak mowia ludzie ktorzy nigdy nie mierzyli szumow. Mam superniskoszumny zasilacz na zenerce i ma on 2uV szumow, nie znajdziesz zadnego zasilacza z tak niskimi szumami.
Druga rzecz - skoro na pomiarach rzeczywistego ukladu wszystko jest ok, to chyba nic nie trzeba zmieniac
Bo jeszcze nie zmierzyl nikt wplywu zrodla pradowego! sprawdz jak sie zmienia prad wraz ze zmiana napiecia i temperatury. Ja stosuje zrodlo pradowe z zenerka 6V8. Przy zmianie zasilania od 24V do 100V i temperaturze od 25stopni do ok 60 zmiana pradu wynosi ok 1%. A zrodlo pradowe na dwoch tranach wystarczy scisnac w palce i juz prad leci la leb.
a co powiesz o źródłach zrobionych z LM317 i rezystora?
Zalezy do czego w technice audio sa bezuzyteczne.
Mają mniejszą temperaturą niż BD139/140 i
To juz ustalilismy, wieksza obudowa = mniejsza temeratura.
to wszystko sprawdzałem pirometrem
Akurat przy takim pomiarze pewnie wkradl ci sie duzy blad. Pirometr nie bardzo chce zogniskowac sie na tak malej powierzchni a barwa powierzchni ma spory wplyw.
może mój radiator wiele nie daje bo bodajże zamiast 55C jest te 40C
15 to spory zysk, choc nie bardzo w to wierze. No i nie ma sie co bac 55 stopni to zadna temperatura, spokojnie mozna dojsc do 80-100 stopni wiec nie ma sensu bawic sie w krojenie radiatora. W uniampie zastosowalem radiator na mostek prostowniczy, widziales zeby ktokolwiek go dawal? To jest wlasnie niechec do wynalazkow i dobrze wiedziec o tym na etapie projektu.
Mógłbym zapytać dlaczego drugi raz post LightSound'a został wyrzucony? Czytałem obydwa i w drugim na pewno nic nie było napisane przeciwko regulaminowi.
On wie dlaczego. Post byl nie na temat.
-miedzy masa a prawym kanalem 0,019mV
A nie 19mV?

DF=735
Powinienies podac dla jakiej impedancji samo DF nic nie znaczy, to ze mierzyles z rezystorem 8 om jest bez znaczenia, bo druga koncowka byla uzyta tylko jako zrodlo pradowe, rezystor moglbyc dowolny.
W tym przypadku policzyles dla 8om czyli:
DF=735 /8omach
czyli:
ok 368 /4omach.
To bardzo dobre wyniki, pewnie dzieki bardzo glebokiemu sprzezeniu zwrotnemu. Mosfety we wtorniku ''samoczynnie'' zwiekszaja sprzerzenie. Po wstawieniu mosfetow zamiast bipolarow DF skoczyl 4 razy (uniamp). Niestety trzeba bylo zmienic kompensacje bo pojawily sie oscylacje na krancu pasma.
Nie wiem jak to jest ale wydaje mi sie ze bas z wersji irfp i bjt jest lepszy niz z wersji na latfetach.
Larerale bo ''bidaki'' ktore wogole nie ''maja pradu''. Parametry mocowe wzmaka na takich tranach sa wrecz zalosne. Tylko audiofile lubia je bo ''brzmia audiofilsko''

---------- Post dodany o 19:50 ---------- Poprzedni post o 19:33 ----------
Z tego co Borys pisal, to w razie wypadku po prostu spali sie bezpiecznik,
Jestes tego pewien? Zanim spali sie bezpiecznik to tranzystory moga wyparowac.
Wiekszosc schematow koncowek mocy w internecie to "gole koncowki" (stad popularonosc np upc1237),
Wiem, to w czym problem zeby je dodac? upc1237 wymaga zeby w koncowce byl detektor przciazenia wiec ten scalak niestety nie ma zdalnego czujnika przeciazenia.
Nie chce sie tu jakos wyglupic, ale czy tranzystory w stopniu napieciowym to nie sa w tym wzmacnaiczu polaryzowane stalym pradem bazy?
Pracuja jak sterowane napieciem zrodla. A biora tyle pradu bazy ile maja wzmocnienia. Prad w rezystorze powinen byc wielokrotnie wiekszy zeby zapewnil jak najwieksza liniowosc sterowania. Mozna wykonac pomiary THD dla tranow prawanych i ze skrajnie roznymi wzmocnieniami. Choc roznica wzmocnien tranzystorow mocy glownie wlywa na THD, bo prad sterujacy jest zwykle z malym zapasem.
Co jeszcze można byłoby przetestować?
Chcesz zebym wypisal ci wszystkie testy jakie ja wykonuje? Kazdy ma swoje sumienie wiec robi jak uwaza jak potrafi i jaka ma aparature pomiarowa. Ja zrobilem 10 prototyow i dopiero na nich zobaczylem co sie dzialo dziwnego. Ale nie kazdy musi, mozesz zrobic jeden prototyp i od razu pokazac go swiatu. Tak zrobil janek i teraz jest chyba z piec roznych dokumentacji wiekszosc ze szkolnymi bledami.