• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

borys spokojnie, to jest do ogarnięcia. Nie mniej przyszłościowo lepiej chyba nie robić sobie pod górkę? Nie jest wygodniej jak te trany można przymocować bezpośrednio je widząc?;)

Nie przesadzaj, Twoja obudowa jest i tak spora w porównaniu do tego co ja zastosuję.. ;) Pokażę za jakiś czas.

Się pomału dłubie, jeszcze tylko jeden tran i jeden kondek, na które czekam i gotowe.

hrs54npj5jry2teztoij_1389697736.jpg

Sory za jakość wykonane starym telefonem.
Tak na marginesie to jest moje pierwsze poważne lutowanie. Z mojego małego doświadczenia dla tych co są na tym samym etapie wtajemniczenia w diyerowanie (czyli początkowym:)) to powiem, że warto w trakcie lutowania na bieżąco sprawdzać połączenia elementów z płytką. Wykryłem w ten sposób jedną przerwaną ścieżkę. Myślę, że ze startem powinno być oK.
Teraz czekam na płytkę do zasilacza. Mam nadzieję, że lutownica nie zaśniedzieje w tym czasie.:flapper:
Pozdrawiam.

borys pisał mi, że jemu się nie grzeją, taz, że się grzeją. W instrukcji masz "Tranzystory Q7 i Q8 należy przykręcić do jednego radiatora izolując ich obudowy. Nadmierne grzanie tych tranzystorów (szczególnie przy zasilaniu z trafa o napięciu > 2x25VAC) można zmniejszyć przez zmniejszenie wartości rezystorów R8 i R9 (np. 430 Ohm). Jednakże zmniejszanie wartości rezystorów R8 i R9 powoduje zawężenie zakresu maksymalnego prądu spoczynkowego." ja wygiąłem prostownik aluminiowy 2mm grubości w kształt U, nagwintowałem, przykręciłem.

Z założenia nie powinny się grzać, ale dla swojego spokoju można dać im radiatory.

Ja u siebie do radiatora przykrece tylko q11 q12 i q13. Jak na trafie 2x24 bedzie mi sie to grzalo to trafi do szuflady :)

Ostatnia edycja:
Z założenia nie powinny się grzać, ale dla swojego spokoju można dać im radiatory.

Ja u siebie do radiatora przykrece tylko q11 q12 i q13. Jak na trafie 2x24 bedzie mi sie to grzalo to trafi do szuflady :)

Ja zorganizowałem sobie 2*30. U chłopaków w firmie dostałem radiator taki z jakiejś płyty od kompa. Jak go przytnę to idealnie będzie pasował indywidualnie do każdego trana się przykręci i będzie spokój (mam nadzieję).
Pozdrawiam.

Tranzystory z stopnia napieciowego powinny miec bias 8-15mA - jezeli beda sie nadmiernie grzaly to nalezy zamiast 10R rezystorow (tych idacych od raila zasilania) dac np 15R albo 22R i bias w VASsie spadnie, temperatur rowniez. U mnie bez radiatora bylo 55C.

BG1 Q3 i Q4 wg specyfikacji dla wyższych napięć jest BC556. Ciężko to dziadostwo dostać. Mam BC556b i BC556c . Można któryś z tych zastosować zamiast?
Dziękuję i pozdrawiam.
ps: Szlag lutownica padła.

BC556/546 C juz nie sa produkowane, smialo mozna wsadzac B, ja nawet mialem 2n5401/2n5551 jako pare wejsciowa. Wszedzie mozna kupic te tranzystory. Fajnie bylo by je w miare jako tako poparowac.

Według datasheeta para BC550/560 powinna pracować do +/- 50VDC. irek wspominał o tym kilka postów wcześniej, trzeba tylko sobie zdać sprawę, że jeśli lutujemy wzmacniacz w wersji z bootstrapem to napięcie zasilające będzie dynamiczne podbijane o kilka/kilkanaście woltów i w takim przypadku lepiej dać parę BC546/556.

Według datasheeta para BC550/560 powinna pracować do +/- 50VDC. irek wspominał o tym kilka postów wcześniej, trzeba tylko sobie zdać sprawę, że jeśli lutujemy wzmacniacz w wersji z bootstrapem to napięcie zasilające będzie dynamiczne podbijane o kilka/kilkanaście woltów i w takim przypadku lepiej dać parę BC546/556.
W wersji która zamawialismy jest boot... czy nie?

Ostatnia edycja:
Panowie, diody D1,D4,D5 w FE6-amp (na lateralnych) mają stykać się z radiatorem czy nie?

Powrót