• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FGX series by STX (białe membrany)

Witam,

ta góra zgadza się z tym co przewiduje Egde dla tego frontu. Aby cokolwiek wygładzić charakterystykę przesunąłem GDWK o 13 mm od osi pionowej frontu. Ale to wygładza pasmo zdecydowanie wyżej. I tak planowałem wyższy podział, więc pomyślałem, że częściowo przynajmniej załatwi sprawę podbicia na froncie sama zwrotnica.
Niedawno się trochę bawiłem i od charakterystyki zmierzonej w Arcie odjąłem przewidywane podbicie symulowane w Edge a wtedy faktycznie chrakterystyka GDWK było bardzo podobna do tego co pokazuje STX.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Załączniki

• Edge.JPG
    Edge.JPG
    41.8 KB · Wyświetleń: 0
To napewno ale na tym bym nie zakończył
Poza tym wydaje mi sie, ze wysokotonowka jest słabo filtrowana

Witam,

Dziękuję za uwagi. To co przedstawiłem odważyłem się pokazać, ponieważ wydaje mi się, że udało mi się uzyskać to na co każenie zwracać uwagę:

- niezłe sumowanie
- spory dołek przy odwrotnym podłączeniu GDWK
- przebieg impedancji
- zastosowanie typowych wartości elementów.

Bawię się aktualnie z nudów w GDWK III rząd + GDN II rząd. Myślę, że tu może udać się uzyskać niższy podział z lepszym filtrowaniem gwizdka i bez wpływu tej góry między 1kHz a 2kHz. Na razie coś kiepsko mi się to sumuje bo mam mikre doświadczenie w tej materii. Pewnie jeszcze lepszym, pod względem elektrycznym, rozwiązaniem byłby III rząd + III rząd ale chyba nie ma co przesadzać w przypadku głośników za te pieniądze.
Hehe, pewnie i tak zrobię to, co Wy wymyślicie. Jaką częstotliwość podziału sugerujecie dla tego duetu?

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

specjalnie sie dopasowalem. jak juz pisalem chce sie porownac z lusztim zwrotnicami ;)

mam pomysl na wykonczenie, ale musze poczekac na wyplate ;)
Myślę, że przy tym projekcie nie ma to sensu. Jak już się upierasz na taką rywalizację, to proponowałbym dużo lepszej klasy głośniki, gdzie każdy drobny element będzie słyszalny. EOT... :)

a co powiecie na takie cos?
io1aq1scq6sro3io2yt3_1366563730.jpg

Arwas, juz kiedys walkowalismy ten temat :)

Widocznie zapomniałem. U mnie te podbicia były wieksze ale i front miałem szerszy

Ciekawią mnie te dwie kopułki stx z poliwęglanu. Zwłaszcza ta droższa. Mógłby ktoś zrobić pomiar harmonicznych?

---------- Post dodany o 17:06 ---------- Poprzedni post o 17:03 ----------

Poza tym wydaje mi sie, ze wysokotonowka jest słabo filtrowana

Wspomniałem o tym, za daleko wchodzi w pasmo niskotonowego. W takim jednak razie niskotonówka też. Jednak nie widać rezonansu od łamania membrany więc zwrotnica jest prawidłowa.

---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------

No to chyba tylko III rząd na GDWK. No i chyba trochę szkoda pasma 18FG...

Jacek Zieliński

Spróbuj III rząd na wysokotonowy i I rzad z pułapka r-l-c na niskotonowy. Pułapka strojona w ten rezonans około 5khz. Oczywiście jeśli wyjdzie na pomiarze. Pokombinuj tak żeby uzyskać równomierne spadki charakterystyk za filtrem - bez wyraźnych "schodków" tak przynajmniej do -30db.

---------- Post dodany o 17:15 ---------- Poprzedni post o 17:11 ----------

wartoby w ogóle najpierw ocenić jak wyglądają wzrosty zniekształceń, bo może nie będzie celowe dążenie za wszelką cenę do bardzo niskiego podziału.

Witam,

THD GDWK z Holm-a wygląda tak jak w załaczniku i mam spore wątpliwości co do aż tak małego odstępu...

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Załączniki

• THD.JPG
    THD.JPG
    218.7 KB · Wyświetleń: 0
Możliwe że odstęp zależy od podanej mocy? bo może to tylko kwestia obrazowania.

Ostatnia edycja:
Witam,

a teraz ??? Tak na szybko...

Jacek Zieliński

Załączniki

• 1.JPG
    1.JPG
    49.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.JPG
    2.JPG
    50.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.JPG
    3.JPG
    52.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.JPG
    4.JPG
    57.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 5.JPG
    5.JPG
    59.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 6.JPG
    6.JPG
    23 KB · Wyświetleń: 0
Przede wszystkim to próbuj wstawiać wartości elementów ogólnodostępnych. Popracuj jeszcze nad zgraniem fazowym. Reverse null wygląda ciut lepiej niż poprzednio. No i odsłuchy odsłuchy...

Powrót