• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

filtr aktywny

Dziwne.
Opis dokładny a Ty dalej pytasz się do czego to służy.
Przeczytaj jeszcze raz jak nie zrozumiałeś.
Pozdrawiam

Przeczytałem i nadal nie wiem. Wiem do czego służy filtr dolnoprzepustowy. Nie jestem natomiast pewien czy ten układ, z tak dużą impedancją wejściową, pochłania ze źródła całe pasmo poniżej pasma odcięcia, czy tylko pasożytuje na źródle pozostawiając sygnał niezmieniony, bo to że na wyjściu jest pasmo 0 -100 hz jest dość oczywiste.

Wiesz co? Wez sobie jakas ksiazke od elektroniki i poczytaj sobie na temat wzmacniaczy operacyjnych i ich zastosowania... Na twoje pytania ciezko jest odpowiedziec bo nikt ich nie rozumie... Jak sobie poczytasz to wiele rzeczy zrozumiesz, a i pytania sensowne bedziesz zadawal...

Imc Slawek, bez wyzwisk. Jesli ktos sie nie zna to nalezy wytlumaczyc a nie rzucac wyzwiskami.
Imc mlodedrwale, skoro jest napisane ze to "FILTR" wiec FILTRUJE. Dolnoprzepustowy znaczy tyle ze FILTRUJE wysokie czestotliwosci (mowiac potocznie wycina je) a przepuszcza tylko niskie czestotliwosci.
Pozdro
Dexter

A skoro ma dużą rezystancję wejsciową to znaczy ze nie jest pasożytem a wrecz odwrotnie, jest małym obciązeniem dla stopnia który podaje mu sygnał.
Jednak nie doczytałeś do końca, a pomysł z doczytaniem na temat wzmacnaiczy operacyjnych nie jest głupi. To zbior bardzo ciekawej wiedzy która niejednokrotnie przyda Ci sie w budowaniu np wszelkiego rodzaju filtrów.
Pozdrawiam

Powrót