• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr do Cube Audio F155

Reakcji
0
Witam,
około 2,5 roku temu zrobiłem z Waszą pomocą kolumny na Cube Audio F155. Tutaj link do wątku poświęconego budowie. http://diyaudio.pl/showthread.php/2...ube-Audio-F155?p=426270&viewfull=1#post426270
Link od razu przekierowuje do posta z projektem obudowy. W ostatniej stronie nr 6 są zdjęcia gotowych kolumn. Kolumn słucham do dziś i bardzo sobie je chwale, jednak do niektórych gatunków muzyki (zwłaszcza tam gdzie jest więcej instrumentów) brakuje trochę basu. Kolumny pracują obecnie bez żadnej zwrotnicy (a raczej filtru, bo jeden głośnik). Piszę więc z takim pytaniem. Jest ktoś może w posiadaniu schematu filtru do tego głośnika, tak aby w miarę wyrównać jego charakterystykę częstotliwościową?

Pozdrawiam,
Dragon32

ps. Czy przy zastosowaniu takiego filtra, głośniki stracą dużo na skutecznosci?

Bez pomiarów to tak słabo, chociaż filtr nie będzie trudny bo tylko jedna cewka i rezystor.
Spróbował bym wstawić tam szeregowo cewkę 0,1mH wraz z połączonym równolegle (z cewką) rezystorem 10ohm, co wyrówna charakterystykę od 5kHz.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Spróbuje zrobić ten filtr. Da się orientacyjnie określić o ile spadnie skuteczność? Kolumny są sterowane ze wzmacniacza lampowego o mocy 4W (w przyszłości kolejny wzmacniacz może będzie miał 8W) i głośność jest ok, ale jak efektywność spadnie o 5 db to może być juz problem.

Pozdrawiam,
Dragon32

Da się orientacyjnie określić o ile spadnie skuteczność?

Wszystko zależy co masz na myśli pisząc skuteczność.

To podobno jego charakterystyka:

F155-pomiar1.jpg

Ten filtr co podałem powinien obniżyć charakterystykę od 5kHz o jakieś 8db (czyli tą górkę).
Jak się zachowa w przypadku tego głośnika, nie wiem.
Jeśli zadziała, no to nie można tu mówić o spadku skuteczności, ponieważ wtedy będzie dopiero równa charakterystyka.
To teraz masz nierówną i raczej nie ma się z czego cieszyć (wysoki SPL z powodu nierównej charakterystyki/podbicia).

Kolumny są sterowane ze wzmacniacza lampowego o mocy 4W (w przyszłości kolejny wzmacniacz może będzie miał 8W) i głośność jest ok, ale jak efektywność spadnie o 5 db to może być juz problem.

90db to dużo więc ja bym nie narzekał.

Ostatnia edycja:
Ten filtr co podałem powinien obniżyć charakterystykę od 5kHz o jakieś 8db (czyli tą górkę).
primo - kolega pisal o braku basu a nie nadmiarze wysokich tonow
secundo - ta ch-ka jest na osi glownej i ta gorka wcale nie jest tak odczuwalna. poza osia glowna jest juz rowniej
w zadnym wypadku bym tego nie probowal "wyrownac"!

kolega pisal o braku basu a nie nadmiarze wysokich tonow

Jest ktoś może w posiadaniu schematu filtru do tego głośnika, tak aby w miarę wyrównać jego charakterystykę częstotliwościową?

Pisał też o wyrównaniu charakterystyki.
Oprócz tej górki od 5kHz nie ma co tam wyrównywać.

Jeśli brakuje basu to horn by załatwił sprawę.
A jak obudowa horna jest za duża to trzeba wymienić te monitory na zupełnie inny projekt.

Faktycznie, wyrównanie charakterystyki można uzyskać na dwa sposoby. Podbić bas lub obnizyć resztę. Teoretycznie lepiej jest zrobić nową budę, żeby nie stracić na skuteczności. Ja jednak preferowałbym filtr (nawet licząc się ze stratą skuteczności), bo mniej roboty po prostu ;)

W sensie że tylko ją słychać na wprost głośnika, a już lekki odchył głowy od osi powoduje że ona znika?

Bo przecież tam jest prawie 10db różnicy, nie możliwe że tego nie słychać.

tak, dokladnie

podobny przypadek mialem z 3" monacorem. idealnie na osi byl fullem jak na wykresie a w praktyce to byl jedynie midwoofer :(

Dziękuję za odpowiedzi. Ogólnie górka mi nie przeszkadza (zwłaszcza przy słuchaniu jazzu jest nawet fajna), ale może jak wyrówna się tą górkę, będzie można ustawić wzmacniacz na większy poziom głośności bez jazgotu i będzie tym samym więcej basu. Co myślicie?

Dziękuję za odpowiedzi. Ogólnie górka mi nie przeszkadza (zwłaszcza przy słuchaniu jazzu jest nawet fajna), ale może jak wyrówna się to górkę, będzie można ustawić wzmacniacz na większy poziom głośności bez jazgotu i będzie tym samym więcej basu. Co myślicie?
Napewno ...

pomiary trzeba by zrobic
ja gdzies mialem mierzony ten glosnik ale nie wiem w jakiej obudowie

Powrót