• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr DP a głośnik dwucewkowy ?

Reakcji
0
Witam.

Wiem, że podobnych tematów dotyczących filtrów było mnóstwo. Na początek opisze o co mi dokładnie chodzi.

- nie chce łączyć równolegle cewek, mam zamiar użyć końcówki mocy stereo.

Tu nasuwa się problem z doborem filtra. Chyba w tym wypadku będzie niezbędny sumator na wejściu oraz podwójne wyjście podpinane pod lewy i prawy kanał końcówki.

Jak będe miał wzór płytki to filtr sam wykonam.

Pozdrawim

żeby ten STK pociągnął 4 ohm musisz obniżyć napięcie tzn zmienić trafo bo możesz upalić hybryde.

czyzby GDN AP z wyprowadzonymi 2 cewkami?

a co za problem dowolny filtr wyprowadzic na 2 kanaly?

Dzieki za odpowiedzi

Nie GDN AP a sub marki Teufel niestety wiem tylko tyle, że głośnik jest dwucewkowy (2 x 8 ohm)

Też o tym myślałem, żeby puścić sygnał z jednego kanału rec out (ze wzmaka stereo) rozdzielić za filtrem i wpiąć w końcówke.

Problem w tym, że w sieci jest kupa schematów i sam już nie wiem co wybrać :)

A no to wiele wyjaśnia bo on już jest zmostkowany :)

Dokładnie.

Nie chce ingerować w ten sprzęt, czasami służy do napędu voyagerów 350

Pozdrawiam

mi sie nie chce samemu robic dlatego bede zamawial od irka
jedno jest pewne - nie polecam tego przyklejonego na stronie glownej (ten z AVT)
jest naprawde przecietny :???:

niem nie przeoczyles - poprostu trzeba kupic od irka gotowca ;)
filtr taki co uzywa w SUB150 i SUB300

Też o tym myślałem, żeby puścić sygnał z jednego kanału rec out (ze wzmaka stereo) rozdzielić za filtrem i wpiąć w końcówke.

No to będzie proste.
Sumator na połówce podwójnego opampa, druga połówka to filtr DP 12 dB/okt, wejście końcówki (P i L) zwierasz ze sobą, każdą z cewek do oddzielnego kanału i już.
Jak chcesz bardziej stromy filtr, to potrzebny będzie drugi opamp lub użyj poczwórnego opampa.
Co prawda da się zrobić filtr o wyższej stromości na pojedynczym opampie, ale ja bym w to nie szedł.

No to będzie proste.
Sumator na połówce podwójnego opampa, druga połówka to filtr DP 12 dB/okt, wejście końcówki (P i L) zwierasz ze sobą, każdą z cewek do oddzielnego kanału i już.
Jak chcesz bardziej stromy filtr, to potrzebny będzie drugi opamp lub użyj poczwórnego opampa.
Co prawda da się zrobić filtr o wyższej stromości na pojedynczym opampie, ale ja bym w to nie szedł.

Wiem jak działa filtr, jednak nie czuje się na siłach, żeby zrobić własny projekt :) Potrzebuje jakiś gotowy sprawdzony.
Ale tak jak pisałem tyle jest tego w sieci, że nie wiem co wybrać ;)

Powrót