• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr subsoniczny

Reakcji
0
Witam.Ma ktoś może projekt filtra subsonicznego za podziałem na 70Hz? Chciałbym go zastosować do systemu przedniego w moim aucie.Posiadam wzmacniacz Sony XM 6020 i zestawik na przód Phase Evolution PCS 165.20.Głośniczni średnio-nisko tonowe lataja w tej chwili bez kontroli.Wzmak nie posiada żadnych filtrow przez co gra bardzo neutralnie, ale nie podoba mi sie fakt ze glosniki tak trzepocza stad tez szukam jakiegos projektu subsonika.Pozdrawiam

tamten tadek to tylko opamp :)
zamiast niego można tl072 dać czy innego ne5532 lub cokolwiek

Dobra chłopaki a czy ktoś z Was miałby trochę czasu żeby wykonać dla mnie taki filterek??Ja mam ostatnio młynek na uczelni no i małą wiedzę na ten temat aby móc coś samemu powalczyc:((

[ Dodano: 2007-05-14, 16:02 ]
a moze kupiłbym cos takiego: http://allegro.pl/item193786300_zwrotnica_aktywna_2_drozna_kenwood_kec_101.html niby posiada subsonic co o tym sądzicie ?? czy moze da sie zrobic taki filterek lepiej i taniej ???

umberto napisał:
A po jaką cholere Ci to?
pewnie po to aby mogl zagrac glosniej (tzn dostac wiecej mocy)
kolega uzywa filtra wbudowanego w radio i odciecie dolu dla zestawu przedniego pozwala jeszcze sporo przekrecic galke w prawo

Chodzi mi o to aby oszczedzic glosniki przednie bo za niski bas odpowiedzialny bedzie subwoofer.W chwili obecnej wychylenie glosnika jest za duze, lata on bez kontroli, czasami nawet slychac stukanie tak jakby membrany o oslone glosnika(wychylenia musza wiec byc ekstremalne)i to wcale nie przy glosnym sluchaniu.Czasami przy sluchaniu na srednim poziomie slychac stukanie membrany o oslone:((

sprawdz na innym radiu moze cos na wyjsciach pochrzanione. A jak masz ustawionego gaina we wzmaku??

Powrót