• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Firma Harman/Kardon opinie

Do wojak737 : Nie ma co przesadzać, ciężko jest ściągnąć piosenki oryginalne lub w formacie flac, i pomiędzy jakością mp3 320 kbps a flac nie widać za dużej różnicy. Może na lepszym sprzęcie bym ją wychwycił, ale nie będę na sprzęt wydawał powyżej 1000 zł. Zawsze staram się ściągać piosenki w jak najlepszej jakości.
Do acebix : Nowe kolumny też nie będą zachwycającej jakości, po prostu będą grały lepiej od zg40c, i myślę że nie ma sensu wydawać na wzmacniacz więcej i nie słyszeć różnicy. Jak na razie dźwięk tych kolumn mnie zadowala.

Nowe kolumny też nie będą zachwycającej jakości, po prostu będą grały lepiej od zg40c, i myślę że nie ma sensu wydawać na wzmacniacz więcej i nie słyszeć różnicy. Jak na razie dźwięk tych kolumn mnie zadowala.

no to po co wogóle zakładałeś ten temat?
kup którykolwiek bo i tak nie słychać różnicy

Do wojak737 : Może na lepszym sprzęcie bym ją wychwycił

Na każdym sprzecie sie da poczuć różnice wystarczy chcieć,
A co do sprzetu H/K to mi nie odpowiadał wykonanie na +5 ale brzmienie pozostawia wiele do życzenia i nie idzie w parze z cenami...

A na jakiej podstawie twierdzisz, że One są lepsze od H/K? Pytam z czystej ciekawości.
Tylko proszę, nie chciałbym usłyszeć argumentu "bo to słyszę" ;)

Cześć,
I poszedł, za 300zł PM 655. Moim zdaniem bardzo uczciwa cena za bardzo solidny wzmacniacz, dodatkowym "za" był kpl. oryginalnych tranzystorów. Ktoś będzie się nim jescze dłuuuugo cieszył. Załuję że nie miałem "wolnej " gotówki bo sprezentował bym go sobie na urodziny do 3-go zestawu :)

Ktoś tu pisze, że za ta kwotę można kupić lepszy wzmacniacz. Tylko co to znaczy lepszy ???
-Ładniejszy? (bo HK deesignem nie grzeszy),
-Mocniejszy? (raczej nie bardzo, bo 90W przy 8ohm)
-W lepszym stanie zachowania? (ten z aukcji wyglądał ładnie)
-Nie grzebany? (z tamtych lat chyba nie ma juz "dziewiczych" sprzętów)
-Bardziej detaliczny?
-Bardziej dynamiczny?

Te cechy i tak docenią osoby "bardziej osłuchane" a autor tematu miał inne priorytety

Tak czy siak uważam ten akurat model HK w cenie 300zł był propozycją chyba nie do przebicia

Tak czy siak uważam ten akurat model HK w cenie 300zł był propozycją chyba nie do przebicia

Ja za tę samą cenę kupiłem i później sprzedałem mocniejszą wersję pm655vxi, więc jednak do przebicia.
Tylko proszę, nie chciałbym usłyszeć argumentu "bo to słyszę"
A powiedz mi czy jest jakiś ważniejszy argument od tego ?
Porównywałem go do kilku innych wzmacniaczy i mogę powiedzieć że brzmienie ma bardzo dobre, jednak jakość dźwięku jest nie do przyjęcia i do tego to ciche syczenie gdy nie gra jest denerwujące.

Na allegro byl PM655Vxi za 300zl :)
Tak czy siak, ja sprzedaje swojego harmana jakby ktos chcial :P (patrz dział ogloszenia)

Wreszcie znalazłem piosenkę skonwertowaną z oryginału na flac, i mogę powiedzieć, że jest słyszalna różnica między mp3 320 kbps na moim sprzęcie. Ale, nie przesadzajmy, nie stać mnie aby kupować oryginalne płyty z ulubioną muzyką. A co do wzmacniacza to się jeszcze zobaczy, może jakieś diy.

Wreszcie znalazłem piosenkę skonwertowaną z oryginału na flac, i mogę powiedzieć, że jest słyszalna różnica między mp3 320 kbps na moim sprzęcie. Ale, nie przesadzajmy, nie stać mnie aby kupować oryginalne płyty z ulubioną muzyką. A co do wzmacniacza to się jeszcze zobaczy, może jakieś diy.

Nie musisz kupować oryginalnych płyt, jest dużo stron skąd można pobrać muzykę w formacie flac.

Heh, nic dziwnego, że odtwarzacz cd ma odtwarzać także mp3 :)
Takiego miksu nie znajdziesz raczej we flacu, chyba że skonwertujesz go sobie z ich cd-ka. A swoją drogą co to za przyjemność słuchać muzyki, gdzie w połowie czasu jest to głos prezenetera/didżeja?

Nie na temat...
Panowie lecicie takim offtopem, że aż przykro, ktoś kiedyś będzie szukał info o HK a poczyta o muzyce i formatach kompresji

Mi to nie robi różnicy, nudzi mi się jak każda muzyka po paru przesłuchaniach (oprócz hip-hopu do dobrych kawałków zawsze wracam). No ale rzeczywiście robimy offtop, pora zakończyć temat. Przydała by tu się funkcja zamknięcia tematu jak na elektrodzie.

wracajac do HK - po przegladnieniu kilku instrukcji w PDF- mozna sobie zrobic klona jak ktos bardzo chce - oprocz schematow plytki nawet tam sa :)

Powrót