• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Focal 7V4212DB a Visaton W170S8

Reakcji
0
Witam,
Prosze o wyjasnienie lamerowi nastepujacej sprawy.
Zamierzam zbudowac kolumny, na poczatku chcialem kupic glosniki scan-speak. Gotowy kit kosztowal okolo 2kzl. Grupopwicze mi odradzili i zasugerowali zebym zaczal od czegos tanszego, zeby nabrac doswiadzczenia.
Wybor padl na srednioniskotonowy Visaton W179S8 i kopolke Seas KT 27 F, do tego zaprojektowalem zwrotnice 18dB/okt (za pomoca LTSpice) czestotliwosc ciecia 2700Hz, obudowe do tego jakies 50l i strojenie okolo 30Hz.
Juz bylem prawie zdecydowany na zakup komponentow, gdy kolega zaproponowal zebym pomyslal o Focal 7V4212DB, jest co prawda dwukrotnie drozszy , ale wg niego o wiele lepszy. Po zasymulowaniu w WinISD i porowaniu z Visatonem lekko sie zdziwilem, wg wykresu glosnik Visatona ma bardziej plaska charaktrystyke i schodzi nizej od Focala (Focal - obudowa 22l, strojenie 62,5Hz zalecane wg producenta).

Teraz pytania do madrych glow z forum:
- ktory glosnik lepiej zagra?
- dlaczego mimo ,ze glosnik teoretycznie lepszy na wykresie wychodzi gorszy, chyba ze cos pokrecilem?

- z ktorym glosnikiem lepiej sprawdzi sie kopolka Seas KT27F z Visatonem czy Focalem?
- czy zastosowanie zwrotnicy 18dB/okt i ciecie na 2.7kHz jest dobrym pomyslem?

Zalaczylem pdf'a z wynikami z WinISD oraz schemat zwrotnicy. Prosze o komentarz.

Pozdrawiam
Grzes

co do projektu zwrotki to nadal jest to zwrotka teoretyczna..... nie uwzględnia ona charakterystyki głośnika zamieść charakterystyki to moze coś powiemy.
PS z tym focalem się nie spotkałem a visaton grał ładnie.

Focale grają ostro nie tlyko kopółki Focala ale także inne głosniki. Ogólen iFocal kojaży siewszystkim z ostrym graniem do którego musisz misć łagodne wzmacniacze np. Denseny, Visatony grają normalnie bez fajerwerków. Może pomyśl nad skopiowaniem ESA Ostantino 2 ?? Wyjdzie Cię do koło 2kzł a efekt świetny. Ja bym się nad Vifami albo scanami zastanowił bo isaton ...hmmm...200 zł za blaszany kosz?? jakoś mnei to nie przekonuje .... :)

[ Dodano: 2004-09-21, 22:56 ]
Focale grają ostro nie tlyko kopółki Focala ale także inne głosniki. Ogólen iFocal kojaży siewszystkim z ostrym graniem do którego musisz misć łagodne wzmacniacze np. Denseny, Visatony grają normalnie bez fajerwerków. Może pomyśl nad skopiowaniem ESA Ostantino 2 ??W ostantino 2 siedza normalne Vify które możesz bez problemu dostać. Wyjdzie Cię do koło 2kzł a efekt świetny. Ja bym się nad Vifami albo scanami zastanowił bo isaton ...hmmm...200 zł za blaszany kosz?? jakoś mnei to nie przekonuje .... :)

Zgadzam sie z tym ze Focale to swietne glosniki jednak o innym charakterze.Visatony maja gladka ch-ke ale potrzebuja mocniejszych wzmacniaczy.

Stawiasz sobie dość wysoko poprzeczkę zaczynając od takich przetworników. Jeżeli masz zamiar to zrobić sam od a do z i nie miałeś doświadczeń ze stolarką to wizualnie może się to kiepsko prezentować. Zresztą przydałaby się super zwrotnica;-) Podstawa to nie śpieszyć się. Nim coś zrobisz pomyśl 3x:D 10x przeczytaj stronkę i będzie git;-) Pozdro

nie spieszy mi sie, chcialbym optymalnie dobrac podzespoly. Na zwrotnice mysle wydac okolo 200-250zl i mysle ze za te kwote uda mi sie zrobic 18dB/okt na porzadnych podzespolach. Co do glosnikow to komplet Visaton-Seas moge kupic za jakies 600zl, a Focal-Seas ~ 1050zl. Ze stolarka tez mialem do czynienia, tak wiec nie obawiam sie. Traktuje to jako projekt ,zeby nabyc troche doswiadczenia.

Niestety brakuje mi wiedzy, czyzby nikt nie bawil sie tymi glosnikami?

Pozdrawiam

Jeśli nie masz doświadczenia to kit jest dla Ciebie najlepszym wyjściem.

Nie wiem, kto Ci doradził żeby zacząć od czegoś tańszego, przecież to strata pieniędzy.

Kup dobrej jakości kit i złóż go według schematu, to jak skąłdanie klocków, nie można popełnić błędu.

No bo nie łudźmy się, skoro przyznajesz, że jesteś lamerem nie zrobisz dobrych głośników po przeczytaniu kilku stron internetowych.

Tak mi doradzono, kiedys na formum. Najlepiej zebym zaczal od Tonsila:). Niestety nie mieszkam w Polsce i o Tonsila trudno.
Napisalem lamerem, moze to nie jest tak do konca. Znam sie troche na elektronice, optoelektronice i mechatronice. Niestety nie na akustyce.
Wiem ,ze mozna kupic gotowy kit, ale nie za wiele czlowiek sie z tego nauczy. Sytuacja jest podobna jaka mam teraz w pracy. Projektujemy rozne rzeczy, robimy prototypy, testujemy az wyniki sa zadawalajace i dokumentacja jedzie np do Chin i tam modul jest skladany, czy taki chinczyk moze sie czegos nauczyc? Watpie.
Poniewaz nie zalezy mi na czasie, koszty jesli beda wysokie to najwyzej dluzej bede kompletowal podzespoly, ale chce zrobic od poczatku do konca.
Dlatego wszelkie rady odnosnie projektowania i budowy sa mile widziane.
Pozdrawiam

Ostinato 2000 były kiedyś opisane w Edw przez ich konstruktora. Tam jest wszystko wyjaśnione krok po kroku jak taki zestawik powstaje. Jak ktoś chce, to mogę przesłać te artykuły w pdf.

ok, poprawka, plik ma 10,2 MB :D nie wiem jak to przesłać, na onet się nie da. Na o2 jest limit 20MB na przesyłany plik, więc może tam...
przepraszam za niedopatrzenie :)

Zygmunt podziel moze na dwa kawalki archiwum i pchnij (takjak wielodyskietkowe)
Prosze na adres bo lubie podgladac marek@gliwice.kmp.gov.pl

Co do Visatonow to samo brzmienie uwazam za technicznie lepsze od porownywalnych cenowo mniej wiecej Seasow np bo mialem porownanie (choc to moje oecna subiektywna na podstawie swojej konstrukcji). Spokojne (choc na AL troche ostrzejsze) no is zerokie pasmo jednak w konsekwencji mniejsza efektywnosc ze zwgledu na dosc radykalne zwrotki.
Sa swietne KITy tej firmy do nabycia.
Jesli chcesz miec dobre kolumienki to zaden wstyd tym bardziej ze mozesz dobrac obudowe (szczegoly konstrukcyjne sa podane w kitach i na stronach ale objetosci zostawiajac mozesz oryginalny wyglad stworzyc).Kity sprzedaje takze QBA no i Intertechnik.

Witam Wszystkich,
Grzes, tak dla rozszerzenia alternatyw. Jeśli Focal, to sugeruję 6W4311. Jest po prostu lepszy od 7V4212DB (przy zbliżonej cenie). Tweeter, warto Focal TC120TD5 (jeśli już Seas, to lepiej KT28F/H0881). Zwrotnica, konieczna, 12/12 o fp około 2kHz. Im niższy konieczny stopień filtra, tym lepiej. Powinny wyjść całkiem przyzwoite, średniej wielkości monitory. Można zaczynać, od droższych głośników, dlaczego nie. Możesz z czasem dopracować aplikację, będziesz miał coś. W170S Visatonu, nie rozpatruję, bo to nie ta klasa.
To tylko sugestie, Pozdrawiam, Piotr01

Powrót