• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

foo_dsp_xover

Po prostu leży nieużywane, nie mam projektu pod to :) Musiałbym wywalić Sony TA-E1000ESD, a tego nie zrobię.
Poszukam dziś płytek, bo ja nie mam combo, tylko dwie oddzielne płytki + tasiemkę łączącą.

Ostatnia edycja:
Poza dzieleniem przez zwrotnicę , korekcja dsp jest znakomitym narzędziem pozwalającym na osiągniecie właściwej charakterystyki , ale trzeba z niej korzystać umiejętnie i z umiarem.
Zwiększanie wzmocnienia pasm powoduje także zwiększanie zniekształceń i zmniejszanie odstępu od szumów. Dobór odpowiednich głośników to podstawa a lepszy efekt uzyskasz przez wycinanie częstotliwości tam gdzie wyniki pomiaru pokażą . Dla przykładu, jeśli chcesz podbić dolne i górne tony, lepiej wytłum tony środkowe. Efekt ten sam, a skuteczność lepsza.
Maksymalny poziom wyjściowy DSP powinien być równy lub większy od poziomu sygnału wymaganego do wysterowania przydzielonych wzmacniaczy do pełnej mocy wyjściowej.
Maksymalna moc wyjściowa nie jest zawsze używana ,jednym z rozwiązań jest zmniejszenie wzmocnienia wzmacniaczy mocy , drugim jest umieszczenie pasywnego tłumika na wejściu wzmacniacza mocy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

w przypadku stosowania foo_dsp_xover polecam filtry 3 rzędu Bessela jeśli wybrane głośniki pozwolą .

Ostatnia edycja:
Powrót