Yoshi_80 napisał:Totemy są dość przeciętnym sprzętem, większość konstrukcji tutaj ma o wiele lepsze jakościowo głosniki, cena totemów wynika wprost w tupetu producenta. One powinny kosztować conajmniej połowe tego![]()
Wiem, ale to się tyczy również połowy innych sklepowych kolumn
Yoshi_80 napisał:W jaki sposób? Np interpolacją? Te techniki były znane już dużo przed powstaniem foobara , winampa czy w ogóle formatu mp3, więc jak były zastosowane to już dawno temu, nie trzeba specjanych cudownych wtyczek. Interpolacja tak na prawde wylicza uśrednione próbki pomiędzy a nie rekonstruuje ustracnowy sygnał. Jakby można było zrekonstruować to nie byłby to formaty stratne.
Nie, nie chodzi o interpolacje:
http://www.fxsound.com/dfx/pages/overview/features.php?vendor=0&subvendor=0&plus=0&refer=0#effects
Yoshi_80 napisał:A skąd wiesz, że nie próbowałem. Mam foobara od tak dawna, że nawet nie pamiętam kiedy zacząłem używać. Bawiłem sie też wtyczkami , bawiłem się asio, po prostu nie muszę przez to przechodzić raz jeszcze aby sie przekonać ze to nic nie daje.
Wnioskuje z twoich wypowiedzi.
Powiem tak, przed używaniem DFX sprawdzałem wiele innych wtyczek i przy niczym nie zostałem (również asio) bo nie widziałem sensu ani większych różnic.
Yoshi_80 napisał:Wole zbudować kolumny które nie potrzebują tych wszystkich bajerów. Sprzęt najwyższej klasy ich nie potrzebuje, pluginów/efektów, robiących złudzenie poprawy, bo po prostu sam w sobie jest tak dobry. I myślę do tego trzeba dążyć a wtyczki i pluginy pozostawić użytkownikom głośniczków kompuerowych, którzy potrzebuja takich bajerów zeby usłyszeć chociaż namiastkę dobrego dzwięku.
Luz, ale już pisałem że kolumny to nie wszystko co psuje ci dźwięk.
mIKI napisał:gi, wydaje mi sie ze mylisz 2 rozne sprawy.
to ze wlaczajac wtyczke dzwiek jest milszy dla ucha, fajnie sie slucha, poglebia sie bas, lagodza sie krzykliwe wysokie tony - (tak sie dzieje) ale NIE ma to zadnego zwiazku z poprawa JAKOSCI pliku.
takie pluginy dodaja tylko COS od siebie co zludnie wplywa na odbior.
I ja właśnie o tym piszę od samego początku (stąd pisanie "lepszy", subiektywnie lepszy etc), czarów nie ma ale odbiór muzyki można polepszyć szczególnie tej ze stratnych kompresji.
mIKI napisał:a tak w ogole to zwykle mp3 na lepszym sprzecie to nieporozumienie. najlpeiej sciagnac ten sam kawalek we FLACu lub APE i porownac... chociazby detale, o szumach nie spominajac.
Pełna zgoda, wszystkie moje oryginały są zripowane do flac.
Gi