• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Foobar+asio =podobno swietna jakosc muzyki z kompa

Spróbuj też w ustawieniach wyłączyć czy też włączyć "Zamień przód z tyłem" i jeszcze raz posprawdzaj czy w żadnym z wyjść nie ma sygnału.

Yoshi_80
a co byś powiedział na lampucere? bez modów bynajmniej na początek :)

a co do KX też miałem z nimi problem, domyślnie nie chciało mi na żadnym kanale grać, a nie miałem jakoś natchnienia do grzebania w ustawieniach :razz:

A co to takiego , pewnie coś z AS. Ja tam juz nic nie czytam od ponad roku bo to strata czasu, każdy temat ma setki wpisów z czego 90% to jakieś badziewie którego nie warto czytać. Nie mam na to czasu.

Musiałbym przejżeć noty katalogowe tych układów i nalepiej schemat zeby cos wiecej powiedzieć. Tak wstępnie widać ze na pewno jest to lepsze od tego nonoversampling daca i to tak jak sie ma powiedzmy stx do vify ;).

Z tego co jeszcze widze , to wyjście przetwornika jest napięciowe, bo jest jeden opamp wyjciowy robiacy jesnodzesnie za filtr. Układy z wyjsciem prądowym wymagaja stopnia konwertra I/U ale dają mozliwość uzyskania wyzszej jakości sygnału , takie rozwiazanie jest w wiekszości przetworników burr browna. Generalnie jestem zwolennikiem rozwiazań firmy texas instruments, dlatego cieżko przekonać mnei na coś innego. WIdze też mało rozbudowaną sekcje zasilania, ledwie 3 stabilizatory , co daje 3 napięcia , cieniutko. W topowych rozwiazaniach ilosc napiec zasilajacych wynosi 4-5 na sam przetwornik + 2 na filtr czyli minimum 6-7 ;).

Generalnie ukłąd jest dość minimalistyczny co w sumie moze byc jego zaletą, ma szanse zagrać lepiej od wiekszości kart muzycznych co jest kolejną ;). No i ma wejscie optyczne.

Na razie najlepszą kartą dźwiękową oprócz takich profesjonalnych do zastosowań estradowych, jaką miałem okazję słyszeć to Creative E-mu 4040 - xfi, audigy, xonar i tym podobne typy do 300zł mogą się schować pod ziemie. Flacki na takim czymś brzmią jak z lepszego CD. Zamierzam dokupić sobie taki dla siebie, bo już wiem że warto.

http://www.emu.com/products/product.asp?product=10447

Mógłby ktoś obeznany się wypowiedzieć jak ma się PCM1716 z Beresforda do PCM1804 z Creative E-MU 0404 ? Tak samo jeśli chodzi o stopień przetworników D/A ? Beresford kosztuje praktycznie 2 razy więcej niż ta karta co o tym myślicie ?

Technicznie wydaję się że PCM1804 biję na głowę PCM1716 i podchodzi już pod HiEnd.

krzysiek21 napisał:
coolombo napisał:
Zrób USB DAC-a na pcm2702 i posłuchaj, audigy już nie będziesz chciał odpalać.
Osobiście nie zgodzę się z tą opinią. Mam PCM2702 oraz Audigy2 i .... nie słyszę żadnej różnicy. Uważam, że PCM jest dobrą kartą ale bez przesady. Zalety:
- praktycznie brak szumów,
- dźwięk OK,
- przyzwoity wzmacniacz operacyjny na wyjściu pozwala nam podłączyć bardziej "prądożerne" wzmacniacze
- można podłączyć do każdego kompa:)
Uważam, że dość powszechne wychwalanie tej karty ma podobne podłoże jak już wcześniej wspomniany przez Yoshi'ego non oversampling DAC z audiostereo - voodoo:), pcm2702 to tylko zwykłe 16 bitów.

Generalnie mam identyczne zdanie na temat tej całej dyskusji jak Yoshi. Jestem zwolennikiem "przemyslanego" korzystania z dobrodziejstwa DSP - osobiście stosuję biamping z wykorzystaniem DSP oraz DRC (Digital Room Correction) i uważam, że poprawa dźwięku jest naprawdę wyraźna.

To twoje zdanie, to że nie słyszysz różnicy wcale nie znaczy że inni jej nie słyszą.

Odświerzam temat.
Jest jakaś karta na PCI lepsza od np. Audigy2 ZS w cenie do 500PLN?
E-MU 0404 ma tylko 2 wyjścia a mnie interesuje jedynie 2/0/2 (kwadraturowo)

Polusek napisał:
Odświerzam temat.
Jest jakaś karta na PCI lepsza od np. Audigy2 ZS w cenie do 500PLN?
E-MU 0404 ma tylko 2 wyjścia a mnie interesuje jedynie 2/0/2 (kwadraturowo)
na pewno ASUS Xonar DX (PCI Express) albo jak wyrwiesz D2 (PCI) to już wypas (burr Brown, DTS Connect).

Prodigy 7.1 mnie bardzo zainteresowała, tylko nigdzie nie moge konkretnych danych.
Gdzieś wyczytałem:
"Oparta jest na układzie dźwiękowym VIA Envy24HT (ICE 1724) oraz przetwornikach AD/DA Wolfson WM8776 / 8766, co zapewnia obsługę dźwięku 2, 4, 6 (5.1) i 8 (7.1) kanałowego z jakością do 24-bit/192 kHz."
Karty Asusa, Creative'a Audigy i E-MU 0404 dzwiek 24-bit/192 kHz oferują tylko dla wyjść stereo. W przypadku Prodigy faktycznie jest mozliwość uzyskania probkowania 24/192 dla dzwieku przestrzennego??? Nie spotkałem sie jeszcze z kartą która ma takie mozliwości.

Powrót