• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Forester SF, tani zestaw - co wybrać?

Reakcji
0
Mam zamiar stopniowo ulepszyć zestaw audio w samochodzie. Zapoznałem się już ze sporą ilością wiedzy dostępnej w internecie, jednak praktyki związanej z tym tematem mam dość niewiele, więc będę bardzo wdzięczny za ocenę sensowności moich planów oraz wszelkie cenne wskazówki. Zestaw ma wyglądać (w kolejności) tak:

Radio: Pioneer MVH-170UBG - Z tego, co zrozumiałem, to za choć trochę lepszą jakość dźwięku trzeba wydać ok. 4x więcej, a radia za 200 i 500 zł różnią się tylko ilością "bajerów". Ogólnie radio wygląda fajnie, jedynie troszkę "boli" brak drugiej pary wyjść RCA

Głośniki przód: Hertz ESK 165 - choć zastanawiam się, czy dla moich potrzeb nie wystarczyłby DSK

Wygłuszenie drzwi: Na razie brak, ale jak będzie cieplej, to na przód maty butylowe, tył dekarka. Przy okazji rozbierania również kabelki do wzmacniacza i głośników

Wzmacniacz: Jakiś czterokanałowy, tylko do zasilania przedniej pary w podwójnym mostku, najprawdopodobniej używany, np. Blaupunkt EMA 455

Głośniki tył: Jeśli w ogóle, to coś taniego, np. Hertz DCX 130 zasilany z radia

Subwoofer: Nie ma i nie będzie

Jak ocenialibyście ten zestaw do takiego samochodu? Co warto zmienić, do czego dopłacić, a na czym oszczędzić, żeby do fajnie zagrało, a nie kosztowało zbyt wiele?

Wiem, że pytań sporo, ale proszę o wyrozumiałość - starałem się wchłonąć możliwie dużo dostępnej wiedzy, a teraz chciałby zweryfikować, czy wszystko właściwie rozumiem i czy skompletowany zestaw zagra tak, jak bym tego oczekiwał - z lepszą jakością, ale niekoniecznie tak, żeby wydmuchać szyby

Czesc , zaczne od poczatku :

1. Radio Pioneer MVH-170UBG , mialem dokladnie przez dwie godziny pioneer deh4500bt czyli model dużo wyższy i droższy (450zl) , dlaczego przez 2 godziny ? ponieważ dźwięk byl tragiczny zarowno z USB jak i CD. Jesli deh 4500 byl tragiczny to jak musi grac 170UBG za 190zl. Spowrotem wlozylem starego poczciwego DEH-40MP który miażdży jakością dźwięku 4500UB.

2. Hertz ESK 165 - jesli ludzisz bardzo ostre i wysunięte wysokie tony proszę bardzo ale bez wygłoszonych drzwi ten zestaw nie zagra.

3. Brak suba spowoduje ze przy nie wygluszonych drzwiach basu nie uświadczysz i rozczarujesz sie niepotrzebnie.

Reasumujac, zrob drzwi najpierw potem mysl o glosnikach , przejdz sie do jakiegos MEdiaExpert , Neonet i posluchaj kilka modeli odtwarzaczy bo warto dolozyc do radia.

Powrót