• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

fornir

Reakcji
0
Moje ostanie takie interesujace pytanie.

Interesuje mnie jak naklada sie fornir.

Od czego trzeba zaczac i jak to zrobic dobrze zeby nie spaprac roboty.

Kiedy obudowa jest gotowa cały fornir należy wyszlifować papierem ściernym o grubości 300-400. / czemu szlifuje sie fornir nalozony na obudowe kolumny i powiero lakier ??

tyle że EZO użył obłogi :P
jednak z fornirem 0.6mm jest troche trudniej ... :/
no ale sama idea jak najbardziej ok :)
choć ostatnio słyszałem o innym, lepszym kleju,
dużo szybciej wiąże...

szukam z archiwum gg :)
jak sie ma 70mb archiwum to właśnie tak to jest :)
żebym pamiętał z kim o tym gadałem ...

takero napisał:
tyle że EZO użył obłogi :P
jednak z fornirem 0.6mm jest troche trudniej ... :/
no ale sama idea jak najbardziej ok :)
choć ostatnio słyszałem o innym, lepszym kleju,
dużo szybciej wiąże...

Co ty gadasz jak robisz fornirem jest 3x szybiej :) i zdecydowanie latwiej - nie peka

No ale gorzej łączenia robić :P
Tym bardziej jak się ma niekrawędziowany :/
Dziś musiałem cały bok zerwać bo jakąś lipną taśmę malarską kupiłem,
i mi przez nią wywaliło butapren :/
Może niech ktoś poda jakieś patenty na robienie łączeń przy niekrawędziowanym fornirze ?

Bo jak narazie najlepsze to chyba:
-fornir umieszczamy pomiędzy np klepkami i wyrównujemy papierem ściernym
-kładziemy 2 kawałki na zakładkę i jedno cięcie nożem

Metodę z zakładką odradzam, chyba że ktoś ma niesmowicie miękki fornir. Ja zrobiłem tak na sośnie i... eh, muszę czymś teraz dziury zakryć :-/

Czasami tak, a czasami nie... no ale chyba sobie poradziłem, zobaczę jutro jak wyschnie :] potem jeszcze kilka warstw lakieru i monitorki ready hehe.

a czy ktos z was uzywal kleju w sprayu? widzielem dzisaj taki kosztowal 22pln za pol litra... ponad 2x drozej niz moment ale moze warto? powinno byc bardzo wygodne. co o tym myslicie?

Powrót