• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

fornirowanie a otwory

Reakcji
0
Mam pytanie ze stolarki.. jaka kolejnośc jest lepsza.. najpierw fornirowanie potem robienie otworów czy odwrotnie?? da się wgóle położyc fornir na otworach??

Czołem .
Szanowny kolego . Ja osobiście kłade fornir badz klepe ( 4mm ) na gotowe elementy posiadajace luki i otwory. Po wyschnieciu przyklejonego forniru namaczam szmatką krawędz ( dosć mocno) a nastepnie nozykiem wycinam tak jak potrzeba . Nastepnie papierek 200 i końcowe wygładzenie .

Pytam bo słyszałem, co prawda nie bezpośrednio, od kilku stolarzy że najpierw powinno sie fornirować, a potem robić otwory, tak zacząłem robić i teraz mam zamkniętą skrzynkę :p
No ale skoro tak mówicie, to zabieram sie za otwory..

ja zrobiłem tak jak ci stolarze polecili. Tylko trzeba być pewnym, że klej dobrze trzyma.

troche z innej beczki, ale tez chodzi o fornir.
Mozecie mi powiedziec jak najlepiej "nalozyc" fornir na kolumny? chodzi o to ze mam narzie normalna czarna plyta wiorowa z kazdej strony,wszystko jest rowne, zadne kanty nie wystaja, ani nic z tych rzeczy, ale jak mam przygotowac powierzchnie pod fornir? czym go przykleic? itp. Myslalem zeby wziasc jakims papierem sciernym (np.60-80) przeleciac cala powierzchnie kolumn zeby fornir sie tego lepiej trzymal, obsmarowac je wikolem i przylozyc fornir, no i przycisnac czyms, ale zawsze lepiej sie zapytac jak to sie powinno prawidlowo robic. no i czym kleic, mam duzo Vikolu, i dobrze by bylo go wykrozystac, bo kupilem 2L :), a zuzylem hm 03-04L, wiec jeszcze troche tego mam :). no chyba ze lepiej jakims innym to Vikol do czegos innego wykorzystam.
Pozdrawiam
Grzesiek

naj lepiej abyś pozbył się laminatu jaki jest na płycie. Wtedy płyta będzie mogła bardzo dobrze wchłonąć klej. Ja kleiłem butaprenem. Na 2 małe monitorki 1litr kleju to minimum (nie można żałować).Butapren musi wychodzić aż bokami :)
pozdrawiam

PS Niedługo odsłona moich monitorków (szukam aparatu do zdjęć)

Witam. Ja pare dni temu fornirowałem suba i użyłem do tego celu kleju o nazwie MINUTEX. Muszę przyznać, że jest o wiele lepszy od Butaprenu. Nie śmierdzi, nie brudzi i co wazne,- po ok. 8 godzinach można śmiało zdejmować obciążenie i kleić następne ścianki. Jedyna wada - 10PLN = 0,5 litra.

hm, no a vikolem ktos kleil? trzyma sie? :) w koncu jest to klej do drewna :). a tu trzeba skleij drewno z drewnem wiec powinien byc idealny :D. no chyba ze ma w sobie duuzo wodu, ale ja sie na tym nie znam za bardzo ( jeszcze :) )

Jest bardzo prawdopodobne że klejąc vikolem, w domowych warunkach, może popękać fornir. Taki jest urok klejów na bazie wody.
pozdrawiam

Trzyma sie, tylko naprawde nie mozna go zalowac.

update: Grzesio...a ja kleilem butaprenem i mi fornir pekl. Dlaczego? Butapren podczas schniecia troszke sie kurczy, natomiast wikol twardnieje nie kurczac sie. Bynajmniej jak fornirowalem wikolem to nic nie popekalo :)

Tak przykrych doświadczeń to jeszcze nie miałem. Sam wysłuchałem dobrych rad od innych i nie jest źle, dla tego piszę sprawdzony sposób.

esh0 masz rację ze się butapren kurczy ale vikol jeszcze bardzej.A jak nie wierzysz to zrób doświadczenie <<zalej 2 otworki jeden vikolem drugi butaprenem>> zobaczysz co się z czym dzieje.

pozdrawiam

no wiec tak: dzisiaj zaczolem fornirowac kolumny vikolem, no i po kilku godzinach porobily misie fale ;/ chyba przesadzilem z klejem, nic narazie nie peklo ale fale sa straszne, dobrze ze narazie tylko spod kolumn zrobilem :), i juz z jednej zerwalem bo nie moglem na to patrzec, a 2 w miare wyszlo, ale to tez nei to co oczekuje. jutro ide kupie jakis klej z tych co podaliscie i moze bedzie lepiej, bo szkoda stracic tyle forniru.

za zimne zelazko? :| czemu nikt mi nie napisal wczesniej ze to trzeba na garaco kleic ;/ ehh, ja to kleilem tak normalnie, posmarowalem klejem, przylozylem fornir, na to sty(e)ropian? no i na to obciazenie kilkanascie kg. napiszcie mi prosze jak to dokladnie powinno sie robic krok po kroku, no i jaki klej, bo jak narazie zdecydowalem sie na Ponal Express, na jakiejs tam stronie znalazlem ze to jest m.in. do forniru i szybko wiaze, no i tutaj ktos polecal Ponal tyle ze nie express tylko super 3,wiec jutro go kupie i wyprobuje(expressa)

my wcześniej o klejach pisaliśmy, a tu się okazało że kolega żelazka nie użył. W sumie ja nic o żelazku nie pisałem bo mi nie było potrzebne. Wystarczyło grubą warstwę butaprenu nałożyć na fornir i na skrzynkę -> odczekać koło 15 minut -> jeszcze raz posmarować gdzie było go mniej -> położyć fornir na skrzynkę -> wziąść drewniany wałek do ciasta i "powałkować fornir" tak aby klej wychodził brzegami -> i docisnąć niewielkim ciężarem -> zaczekać koło 12 godzin i przyklejone.
pozdrawiam

witam, no wiec przykleilem na Vilok sposobem ktory mi powiedzial esh0 ( dzieki mu za to), tym sposobem polozylem fornir na jedna kolumne w ciagu jednego dnia ( oprocz jednej scianki, bo czekam na terminal i jeszcze tej scianki nie przykleilem do kolumny). wyszlo to calkiem niezle :D. w srode bede lakierowal, jak skacze to pokaze zdjecia.
P.S.
NIE KUPUJCIE NIC W WW.ELEKTROLAND.COM.PL !! TO OSZUSCI, LICZA CHYBA TYLKO NA TO ZE KTOS IM NA KONTO KASE WPLACI I NIE BEDZIE MIAL WYJSCIA, BEDIZE MUSIAL CZEKAC, JA WYBRALEM ZAPLATE PRZY ODBIORZE NO I 1.5 TYGODNIA CZEKALEM NA PACZKE I DUPA, NAWET NIE CHCA MI ODPISAC CO SIE Z NIA DZIEJE :|. NIE POLECAM TEGO SKLEPU. PRZEZ NICH DOPERO WE WTOREK BEDE MIAL TERMINALE DO KOLUMN, ( W INNYM SKLEPIE ZAMOWILEM), A TAK TO BYM DZISIAJ LAKIEROWAL KOLUMNY, EHH....

[ Dodano: 2004-09-11, 16:50 ]
AHA, JESZCZE JEDNA REKLAME ZROBIE :). JAK BY KTOS CHCIAL KUPIC FORNIR I NIE WIE GDZIE, TO POLECAM SKLEP. http://www.drewno-lux.com.pl/:), MILA OBSLUGA, PACZKA DOCHODZI DZIEN PO ZAMOWIENIU NO I W/G MNIE DOBRY FORNIR, I NIE DROGI Z TEGO CO CZYTALEM W INNYCH POSTACH. JA ZA DEBOWY PLACILEM OK 10ZŁ ZA M2 :). (szerokosc ok 22-30cm)
POLECAM TEN SKLEP!!! NA STRONIE JESZCZE NIE DZIALA, ALE MOZNA SIE Z NIMI SKONTAKTOWAC PRZEZ MAIL BADZ TELEFON !
p.s.
to by byla na tyle, sorki ze duzymy literami :) ale mialem capslock wcisniety jak pisalem i dopiero po czasie zauwazylem, a nie chcialo mi sie od poczatku tego pisac :).

Powrót