• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fountek FR88EX aplikacje...

Sam będę chciał coś na nich zbudować, życzę udanej konstrukcji i liczę na bieżące opisywanie postępów;-)

Napisz jak wrażenia z wygrzewania:-)

Ostatnia edycja:
Myślę, że filtracja powinna się ograniczyć jedynie do kompensacji BS celem "poprawienia basu". Resztę pasma zostawiłbym bez modyfikacji - zresztą po dataszicie głośnika widać, że modyfikacje w innych miejscach raczej nie będą konieczne.

Nie na tym f. ale ciekawy "dizajn"
1.png

http://www.6moons.com/audioreviews/audel/1.html

Ja się nie chce "mądrować" ale czy napewno dobrze przemyślałeś sensowność wyciskania basiku z takich głośniczków? Przecież ani to nie brzmi, ani nie gra zbyt głośno.

Pewnie te 80hz będzie nawet całkiem słyszalne, ale z jakimi zniekształceniami. Głośniczek ma potencjał na całkiem ciekawą barwę na średnicy, ale jakiś osobny basik trzeba chyba mu wrzucić :)

Dla mojego FR89EX zdecyduję się raczej na tubę Voighta + sub poniżej 100 Hz. Niestety do ustawienia na biurku raczej w takiej postaci się nie nada :)

Moim zdaniem monitory AA na RS100 nie powinny być raczej wyznacznikiem czegokolwiek - może jedynie tego, jak nie powinno się na siłę wyciskać basu z małych szerokopasmówek. Owszem, fajne, bo aktywne i zapewne w miarę sensownie grające (w normalnych warunkach) - ale akurat miałem okazję posłuchać ich na AS i szczerze mówiąc chłopaki pojechali z podbiciem basu przy ich prezentacji. Atutem małych szerokopasmówek jest (może być) ciekawa prezentacja pasma od powiedzmy 80-100Hz w górę, natomiast na AS tak szarpało membraną tych kurdupli, że momentami miałem wrażenie, że cewka przesłoni ten korektorek, czy jak to się tam nazywa, znajdujący się w osi przetwornika. Małe szerokopasmówki OK, sam ostatnio robiłem jedną konstrukcję na podobnych (nieco większych) - ale z głową i w granicach ich fizycznych możliwości.

a może zasilanie z USB ? :) Zapniesz ze 4-5 gniazd i zasili wzmacniacz 20W RMS 4ohm. Pewnie potrzebna przetwornica DC/DC do podniesienia napięcia.

Powrót