• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fountek FR88EX aplikacje...

Jestem jeszcze laikiem, ale chęci do nauki mam całkiem duże, czy mógłbyś zatem powiedzieć na jakie parametry zwróciłeś szczególną uwagę ? Rezonans ? Wychylenie liniowe czy coś bardziej dogłębnego :)

A gdzie Ty charki kierunkowe znalazłeś do tego Founteka, szukałem, szukałem i szukałem....chyba nie w tą część internetu wszedłem :)

..

Załączniki

• _MG_0660.JPG
    _MG_0660.JPG
    204.4 KB · Wyświetleń: 0
  • _MG_0664.JPG
    _MG_0664.JPG
    202.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
No nareszcie jest jakiś postęp w temacie, już nie potrafiłem się doczekać aż coś tu napiszesz :) Jak duże zamierzasz robić te paczki ? Wcześniej wspominałeś, że ten Fountek będzie dobry do lapka, mam rozumieć że ten projekt dookólny zmierza w stronę monitora bliskiego pola ?

Szkoda że nie postawiłeś telefonu albo czegoś obok tych spodeczków, był by jakiś punkt odniesienia.

Ok, to czekam na dalsze relacje.

A co do spodków, to jak projektowałeś powierzchnię boczną (chodzi mi o zakrzywienie tego stożka) ? Są na to jakieś wytyczne, czy zrobiłeś to na zasadzie testów ?

Coś w niej strzeliło czy umarła po cichu ? Jeżeli po cichu to może zużyły Ci się szczotki w silniczku, kosztują grosze i wymiana też do trudnych nie należy :)

dolphin123 nosisz się dalej z zamiarem zrobienia kolumn omnipolarnych na fr88ex? Mam oldskulowe kolumny kule, ok. 2L w których chciałbym zastosować ten głośnik ze stożkiem rozpraszającym, które mają współpracować z subwooferem i ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń i pomiarów.
Ciężko jest znaleźć głośniczek, który zejdzie w tej pojemności poniżej 100Hz.
RS100 (Mam RS150) jest fajny ale chyba nie ma sensu go do 2L aplikować?
Będę śledził temat.

Ostatnia edycja:
Powrót