• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fountek Fw168 + Fountek NeoCd 1.0 w podlogowce

Reakcji
0
Witam
Po bardzo dlugiej nieobecnosci na forum... :)
Nosze sie z zamiarem budowy nowego projektu i chcialem zapytac o owe zestawienie w niewielkiej podlogowce +/- 18 l
Co sadzicie o tej wstedze ? Warto sie w to pakowac czy lepiej zenic tego Fontek'a z wysokotonowym Wavecorem ?

Pokoj 8 m kw 3,2 wysoki i bardzo mocno wytlumiony .
Obecnie posiadam Dali Concept 6 i chcialbym cos lepszego, grajacego mocno srednica i gora. Bas uzupelnie subem.
Do napedu posiadam symasyma, ampli Denon 2307 jak i koncowke mocy 2400 rmsu

Pozdrawiam

No wlasnie juz 3 osoby mi odradzaja ...
Teraz pytanie o zwrotke do Fw 168 i Wavecore'a ? Bo w projektach widzialem tylko do 146 ?
I jak to sie ma do Dali ? Bedzie znaczaca poprawa ?

Chodzi o to, ze fountek gra lepiej nisko ciety
Wstegi tak nisko nie potniesz
Stad polaczenie w wavecorem

Takie rzeczy to wiem, ale to wszystko teoria - czy słuchaliście takiego połączenia i rzeczywiście wychodziły niedomagania zestawu?

Zapytaj mariana... ;)

Ja bym to takiego zestawienia w ogóle nie podszedł, bo zwyczajnie w teorii nie widzę sensu...

Posłuchaj kolegów.
Founteki znam dość dobrze. Odradzam nawet łączenie FW168 z większym CD3.0. Połącz go z którymś dużym Wavecorem lub Vifą XT (czy tam SS teraz) ostatecznie z Vifą NE25VTS jeśli ma być tani zestaw.

Bebok, słyszałeś FW146 + NeoCD1.0.
Różnica pomiędzy tymi zestawami to więcej basu z FW168, niestety cały zestaw gra gorszą średnicą jak i wysokimi tonami.
W praktyce tak to wygląda, F1 to lepszy zestaw jakościowo, jedynie basu może być mało.

Oczywiście zestaw F2 nie jest aż tak bardzo zły aby go od razu odrzucać, nieosłuchany różnicy nie usłyszy (nie wiem do jakich Twój kuzyn się zalicza).

---------- Post dodany o 08:11 ---------- Poprzedni post o 08:10 ----------

Zresztą, przecież masz cały komplet, podłącz i sam posłuchaj :)

Tylko, ze vifa xt25 i ne25 tez nie graja tak nisko
Sprawdzone
Jednak znacznie niżej niż CD1.0 czy nawet CD3.0. Miałem na myśli Vifa XT25TG30-04 (Scan-Speak R2604/832000). Vifa NE25VTS-04 to ostateczność. FW146 + Vifa NE - to mógłby być fajny zestaw. Szczególnie w 3 way.

Powrót