• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[1-drożne] fox_El - jednodrożny, aktywny, wolnostojący zestaw głośnikowy.

Reakcji
4
Drugi projekt ukończony po za granicami RP. Prosta konstrukcja zrobiona na prezent.

Skład:
Przetwornik - FR090WA02 http://www.wavecor.com/FR090WA01_02_specifications.pdf
obudowa zamknięta - 3 litry, wytłumiona w całosci watoliną.
zasilacz impulsowy MPS-45-27 - +32VDC 30W http://www.tme.eu/pl/details/mps-45-27/zasilacze-impulsowe-otwarte/mean-well/#
Wzmacniacz - klasa D oparta na TDA8925, produkcji Philipsa - moduł 2x ~ 10W RMS @ 8ohm przy 1%THD
filtr aktywny - składa się z filtrów wejściowych, wzmocnienia, notch, buffer, shelving lowpass, korekcji BS. Zasilany ze stabilizowanego źródła.

Ktoś chce schemat płytki? Pisać, dam.

Pomiary:
a4441d17deec1860ca4eeed6bdca6fa42ee8033c_1431277662.jpg

Jak brzmi:
Wysokie nie są szczegółowe, nie ma basu wiadomo, ale srednie nie kuja w uszy, nie ma efektu siarczenia dla wyrazów z "sz" "s", a całość gra przyjemnie i stonowanie. Grill jedynie tłumi oktavę wokół 5kHz, co jest słyszalne.

Zdjecia:

Koszty:
Ze 200e gdzie 100e to przetworniki. Sporo rzeczy miałem już.

Błędy jakie popełniłem:
zmienić połóżenie transformatora zasilającego filtr. Jest za blisko wejść i trzeba uważać na kable sygnałowe, aby nie były wyeksponowane na zmienne pole elektryczne oraz magnetyczne.

wybór tego przetowornika padł około rok temu. Podczas projektu digit_El zakupiłem dwa przetworniki (Wavecore i SS). Teraz został wavecore (jako słabszy przetwornik pod względem dolnego pasma):)
Podczas wyboru kierowałem się:
rozmiarem > ceną > efektywnością > pasmem > Qts > Fs > Qms
Myślę, że zestaw jest dobry do folku i muzyki która nie zawiera za wiele energii akustycznej w dolnym paśmie akustycznym. Zostawiłem podbitą górę, pomogło to "rozjaśnić" brzmienie.
Co jest warty Wavecore? Hmmm no referencje mam SS 10F/8414G10. WC gra szczegółowiej w górnym paśmie (materiał membrany),WC ma mniej basu (ale to ze względu, że siedzi w zamkniętej a SS siedział w otwartej obudowie), WC ma bardziej wybitą średnicę przed słuchacza, co jest pozytywne. Wokale SS były bardziej wciśnięte "pomiędzy zestaw".
Każdy ma swoje zalety i wady. Jakby WC nadawał się do otwartej i schodził jak SS to WC wygrywa. NO chyba, że ktoś quaterlamba se zaprojektuje, to powinno być gites majonez :)
Podczas tego projektu nauczyłem się, że WARTO brać przetworniki, które mają górzystą charakterystykę (na ogół, jeżeli nie ma tam jakiś drastycznych poziomów nieliniowych znieksztrałceń), ponieważ później nadmiar ciśnienia akustycznego w danym paśmie, trzeba stłumić. Tym samym obniżamy wypadkowy poziom składowych harmonicznych. Oczywiście, nie wszystkie zniekształcenia są tak samo zależne od amplitudy napięcia na wejściu przetwornika!
Więc jak stłumicie jakieś pasmo o 6dB, tak jak mam na średnicy, a np 2harmoniczna ma poziom 1%, to obniżycie ją do 0.5%, kolejne 6dB to do 0.25% i tak dalej. Przynajmniej wedle teorii, ponieważ jak pisałem nie ma stałej liniowej zależności zniekształceń w paśmie akustycznym w funkcji amplitudy syngału pobudzającego, dotyczy to parzystych i nieparzystych.
Przykładzik losowego fullrange przetwornika:
73667b741b1d13fff2275ed1287c9f75aec03659_1431287013.jpg

PM Już ci chodzi po głowie labirynt? :)

Dzięki, poczytam. Może kolejny projekt będzie złożony na TL.
Ale to zależy, bo najpierw muszę... zaprojektować sam przetwornik niskotonowy. To będzie coś nowego :)

Powrót