• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarka górno wrzecionowa

Reakcji
0
Mam piłę tarczową z tej firmy i jestem zadowolony, sprawuje się dobrze oczywiście wykorzystuje ją do prac domowych (bez katowania :wink: ). Jeżeli potrzebujesz do sporadycznego użytku to jak najbardziej nie ma się co kosztować na droższy sprzęt :wink:
może coś innego polecicie za ~20PLN
Za tyle to ciężko będzie nawet wiertarkę kupić :lol: Pewnie chodziło o 200zł :smile:

taka frezarke kupil kolega tylko nie pamietam jakiej firmy
silnik OK
tylko slaba byla sprezyna przy prowadnicach. reszta OK

Pawel S.
ile tamten model może mieć 1000W bedzie?. da się tam jednoznacznie wysokość ustlić. Ta prowadnica to plastik czy odlew stali, trwalsza od metalowej blachy?

Marka graphite to topex?

jeszcze nie zamówiłem głośników. jakiej srednicy jest otwór do przykręcenia vify dx25 i stx 15 100 akx?. zmieszcze tam gwint m5 ? bo nakrętek pazurkowych m4 nigdzie nie mogę kupić w białym.

mistrzu napisał:
ile tamten model może mieć 1000W bedzie?.
jezeli moja ma miec 650-800w to tak - tamten bedzie mial ok 1000W

mistrzu napisał:
da się tam jednoznacznie wysokość ustlić
no wlasnie nie najlepiej to pracowalo :???:

mistrzu napisał:
Ta prowadnica to plastik czy odlew stali, trwalsza od metalowej blachy?
ta do prowadzenia rownoleglego? i tak to wymieniasz :lol:
mistrzu napisał:
jakiej srednicy jest otwór do przykręcenia vify dx25 i stx 15 100 akx?. zmieszcze tam gwint m5 ? bo nakrętek pazurkowych m4 nigdzie nie mogę kupić w białym.
do AKXa tak. do DXa M4

Kupiłem frezarkę za 85 pln faire line
http://allegro.pl/item638864655_frezarka_1850w_germany_12_frezow_tuleja_6mm_8mm.html
, jest dużo tego modelu pod innymi nazwami.

Szlak mnie trafia jak muszę zagłebić się w materiał podczas frezowania. Sprężyny ma za mocne, albo źle spasowane ślizgi i brak smarowania.Przez co nie można płynnie ustalać wysokości. Po za tym trochę przeszkadza ten włącznik na korpusie frezarki. Wielkim plusem tych tanich frezarek jest że dorzucają frezy.
Za tą cenę się opłaca
PS.
jeszcze działa.

Pozwolę podłączyć się do tematu i nieco go "odkurzyć":)
Chciałbym kupić frezarkę bo wiem już, że monitory na STX nie będą pierwszym i ostatnim moim projektem jaki wykonam. Tak tak, to bardzo wciąga choć czasu brak:) Zastanawiam się tylko, czy lepiej jest kupić nową, np:
http://allegro.pl/item827794881_frezarka_gornowrzecionowa_1050w_einhell_ypl1050.html
http://allegro.pl/item834791339_frezarka_gornowrzecionowa_1020w_magnum.html Czy taka frezarka
czy też w podobnej cenie używaną:
http://allegro.pl/item833077567_frezarka_gornowrzecionowa_alpha_tools.html
Co koledzy myślicie w tym temacie?

Ja nadal będę obstawał przy swoim zdaniu, że wszystkie te frezarki to to samo urządzenie. Różnią się tylko kolorem i nieznacznie kształtem obudowy - porównaj sobie zdjęcia :razz: Skoro cena za te nowe i za tą używaną jest praktycznie taka sama to bierz nową bo masz przynajmniej gwarancję. Jeśli chciałbyś kupić jakiś lepszy sprzęt to pewnie musiał byś wydać kilka stówek. Moim zdaniem do użytku domowego ta najtańsza frezarka w zupełności wystarczy, musisz tylko używać jej z głową czyli na po prostu nie przeciążać za bardzo - głębokie frezy robisz na przykład na 2-3 razy.

Dzięki za poradę. Myślałem podobnie. A że frezować głębokie otwory na raty trzeba taką to jest jasne. Więc chyba dziś jeszcze zamówię i będzie po sprawie.

dabyl napisał:
Ja nadal będę obstawał przy swoim zdaniu, że wszystkie te frezarki to to samo urządzenie.
i zapewne masz racje
ta uzywka jest mocniejsza i osiaga wyzsze obroty - ale jest mniej poreczna
dabyl napisał:
Moim zdaniem do użytku domowego ta najtańsza frezarka w zupełności wystarczy, musisz tylko używać jej z głową
ja kupilem taka uzywana kilka lat temu (w dodatku z peknietym walkiem) i nadal pracuje i pomaga tworzyc ciekawe DIY ;)

Siemka.

Ja mam taką jak na 2 pierwszych linkach.

Kupiona w Castoramie za 119zł nu tool. (2 lata gwarancji).

Kiedyś pracowałem w Castoramie i zaufany kolega z działu narzędzi powiedział,
że jak mam zrobić kilka otworów i nie będę 5h dziennie jej orał to trochę polata. :mrgreen:

No i w sumie mało reklamacji na ten model jest.

Zrobiłem na razie otwory w kolumnach z projektu 3 drogi na stx i powiem, że
da frezarka na taką pracę to daje radę.

ok, niech rozkmini to sam, co my mu będziemy odbierać przyjemność :P Te frezy najlepszej jakości nie są ale jak będziesz o nie dbał, nie przegrzewał ich i dużo w wiórówce robił to troszke pożyją ;)

Powrót