• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarki górnowrzecionowe

Witam przestrzegam przed frezarką graphite bo to straszny "zlom" już 2 razy była na serwisie, ogromny luz na prowadnicach, a co lepsze gość z serwisu powiedzial, ze ten typ tak ma już 2 razy się zatarła a uzywana była przez 5 minut. przestrzegam przed kupnem i ogromnym zawodem z niej a te frezy co są w komplecie to tez jest jakieś nieporozumienie, polecam frezy marki Globus :)

Makita RT0700CX2 (ja mam zestaw w plastikowym pudle)
Bardzo fajna, mala, poreczna i wygodna frezarka. Dodatkowa zaleta jest to ze wystarczy nr czesci i w autoryzowanym punkcie Makity mozemy dokupic sobie co chcemy - ja np potrzebowalem uchwyt do frezow 1/4'' (na wyspach frezy calowe niestety). Z cyrklem od Pawla daje pieknie rade. Potrzebowalem przedlubac sie przez 2x18mm+3mm mdf - wystawilem troche wiecej frez i bardzo fajnie, wrzeciono nie wpada w drgania czy wibracje, idzie jak w maselko. Podstawa to ostre narzedzia - noze, frezy, brzeszczoty, obojetnie jakie narzedzia ale ostre!!

vwddktpoihyybjkoy00q_1384111194.jpg

Nie na temat...
Borys niezła rzeźba na stole :) zdradzisz jekie będzie wykończenie?

Nie na temat...
Buda bedzie pomalowana lakierem samochodowym (taki ciemny bordowy metalik) a front bedzie czarny mat, moze folia 3M albo malowane albo jakis skaj/vinyl czy cos. Jak bede zmienial glosniki to sobie tylko przednia deske dofrezuje i dopasuje br (w srodku jest taka konstrukcja ze sobie bede mogl dostroic)

bylo juz pokazywane
bajer bardzo fajny, ale raczej dla meblarzy a nie dla nas
osobiscie bym to moze kupil, ale nie za podana cene :/

Jak jest cos powtarzalnego to lepiej zrobić szablon z płyty lub sklejki. Ciekawe ile razy wytrzyma odkręcanie i skręcanie.

Przecież to raczej do robienia właśnie szablonów ;-) Trzeba to przykręcić setką wkrętów do obrabianego elementu a przecież tak wszyscy psioczą na szpachlowanie dziur pod fornir ;-)

No to ja wkleje mój "stolik" do frezarki ... tylko "do góry nogami" ;-)

odgyxyxlm3rppobg4f8n_1384504590.jpg

Czasami trzeba zrobić diy by robić diy ;-)

Chyba na uchwycie do wiertarki stołowej. Jak ktoś ma stary powiększalnik krokus, to może wykorzystać uchwyt do podnoszenia powiększalnika, do małego dremla czy lżejszej maszynki się nada.

Czy to normalne, że te trzymacze frezów się tak szybko kaszanią we frezarkach ? jak dokręcę kluczem frez to jest problem z jego odkręceniem bo za każdym razem zaczyna puszczać i kręci się cała ta nakrętka na klucz.

Niestety w tych najtańszych tak jest i się obraca przy odkręcaniu, patenty są podobne, materiały kiepskie i ten trzymacz, który jest zrobiony w postaci płaskiego klucza, który ma unieruchomić wrzeciono, wygina się i nie trzyma. W makicie RT0700CX2 przy blokowaniu wrzeciona wychodzi bolec i trzymanie jest pewniejsze. A propos na kartonie od frezarki znalazłem naklejkę made in p.r.c - people republic of china. Niczego już nie można być pewnym.

Powrót