• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarki górnowrzecionowe

Jest szansa na obróbkę krawędzi amelinium, miedzi i mosiądzu przy pomocy taniej frezarki zamontowanej w stole ?

oczywiscie ze sie da! ;)
zwykle frezy do drewna

tylko sa 2 problemy
1 - sypie goracymi, ostrymi wiorami dookola! wiec ubierz sie caly do tej roboty
2 - brak chlodzenia. wiekszosc alu jak sie rozgrzeje to zaczyna sie ciagnac :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

1" = 25,4mm
1/2" = 12,7mm
1/4" = 6,35mm
1/8" = 3,175mm

1/3" nie uzywaja

w tulejke 1/4" moze wlozysz frez 6mm i sie zacisnie. w wieksze raczej sie nie uda

oczywiscie ze sie da! ;)
zwykle frezy do drewna

tylko sa 2 problemy
1 - sypie goracymi, ostrymi wiorami dookola! wiec ubierz sie caly do tej roboty
2 - brak chlodzenia. wiekszosc alu jak sie rozgrzeje to zaczyna sie ciagnac :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

1" = 25,4mm
1/2" = 12,7mm
1/4" = 6,35mm
1/8" = 3,175mm

1/3" nie uzywaja

w tulejke 1/4" moze wlozysz frez 6mm i sie zacisnie. w wieksze raczej sie nie uda

Dzięki , właśnie takie robótki miałem na myśli :)

Witajcie, jako że temat o cyrklach jest zamknięty, to zapytam tu - zakupiłem ostatnio frezarkę Boscha BOF1200 ale cyrkiel z zestawu nie pozwala na mniejsze niż 186mm otwory, a przeważnie frezuje mniejsze. Pamiętam że było lata temu organizowane zamówienie na cyrkle, jak idzie zrobić mniejsze otwory? Zrobilem custom cyrkiel, ale i tak 124mm to najmniejszy otwór co przy frezie 8mm mogę wyciąć.

Jak to się robiło? :D bo wypadło z głowy

Hej. Przegrzałem frezarkę bosh POF. Silnik stanął i nie nie idzie go odblokować. Ktoś miał moźe taki problem i mógłby pomóc?

Nie we frezarce a w kątówce, łożysko się "skleiło" i pomogło rozebranie, popsikanie WD i rozruszanie wirnika na siłę, gdyby to się powiodło warto łożysko wymienić...

Dzięki. Dało radę odblokowac i po zlozeniu silnik kreci. Łożysko rozwalone, rozsypało się i do wymiany. Ważne, że silnik się nie spalił 😃 Już myślałem, że będę musiał do Lidla jechać wyszukiwać coś na zamianę.

Ostatnia edycja:
A przy okazji 3 godziny frezowania i 2 kupy trocin :)

382878f4f219613d02ba837d06c5225d_1573592541.jpg

95356c94393b43c605ab93201deaff67_1573592607.jpg

Hałasowało już wcześniej więc czułem, że kiedyś padnie (frezarka była w sumie jako zapasowa do gorszych robót). Udalo mi sie wykrecic i wybić łożysko. Zaraz jadę po sklepach z maszynami popytac/ jak nie będzie to z allegro zamówię bo znalazłem kilka zamiennych. Na następny raz muszę lepiej czas wydysponowac aby maszyna dłużej odppczywała 😃

Jest sens na start kupować frezarke Parkside z Lidla ? Będzie promka od 27.12 po swietach i będzie za 99zl :rolleyes:

Ta frezarka nie jest wcale taka zła. Już kilka par kolumn moja lidlowska wytrzymała. Frezy też nie są jakieś złe. Wyrzynarka też nie jest zła ta co jest teraz w lidlu. Całkiem dobrze tnie.

Nie wiem jak z jakością, ale jak ma być na start, to taniej się chyba nie da.

Powrót