• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezować czy nie frezować, jeśli tak to jakim frezem?

Reakcji
0
Pytanie odnośnie krawędzi wewnętrznej otworu pod głośnik. Panel przedni składa się z dwóch płyt, jedna MDF 22mm a druga płyta wiórowa 19mm. Czy frezować wewnętrzną część otworu na półokrągło czy na skos a może zostawić wycięte na prosto?

Jaki głośnik?

Musisz zrobić tak żeby był swobodny przepływ powietrza do wew. strony membrany. Kosze często są robione w ten sposób że nie ma z tym większego problemu, ale przy takim pancerzu to musisz sprawdzić jak jest u ciebie...

Zakładając nawet 5 mm podfrezowania pod pierścień kosza głośnika zostało 36mm materiału i jeżeli kosz jest podobnej głębokości to oczywiste, że frezowanie krawędzi wewnętrznych jest konieczne w celu udrożnienia przepływu powietrza, jak wspomniał już mielisław. Widziałem podfrezowania wewnętrzne na promień i z punktu widzenia teoretycznego takie są lepsze, ale jaki to ma wpływ i czy słyszalny/istotny ma nie mam pojęcia.

Dzięki za szybką odpowiedź :)
Paweł S. i wszystko jasne :) Będzie tam siedział głośnik GDN-22-140-8-SCX. Na szczęście przekonałem się do zakupu frezarki, zrobiłem "cyrkiel" wiec można śmiało ciąć :)

Pozdrawiam !

tylko jak to wyfrezować na złożonej już skrzynce, jak na załączonym obrazku powyżej?
te zabiegi trzeba przed składaniem??

a i cyrkla już nie wbijesz bo nie ma gdzie
pozostaje chyba tylko pilnik i do roboty :razz:

Ewentualnie frez fazujący 45* trzpieniowy z łożyskiem górnym :D wtedy można od zewnątrz na złożonej skrzynce :)

farmi18 napisał:
tylko jak to wyfrezować na złożonej już skrzynce, jak na załączonym obrazku powyżej?
te zabiegi trzeba przed składaniem??
marko3T napisał:
Oczywiscie że przed, jak tam teraz wpuścisz freza.

Pawlo_j23 musisz się zaopatrzyć w duży frez kątowy, czyli wyglądający tak:
http://www.narzedziowy.com.pl/img_midi/1002021349_1_BOSCH-Frez-katowy-.jpg

Lub normalny frez ale o dużej średnicy zanurzyć na pewną głębokość w otworze głośnika i wręgować na powiedzmy milimetr następnie zejść powiedzmy milimetr niżej i frezować na 2mm następnie jeszcze niżej na np. 4mm itd. aż Ci się porobią schodki schodzące w głąb otworu później przejedziesz je lekko tarnikiem i opcjonalnie papierem ściernym i już :)
Dużo (bądź i nie dużo) pracy ale efekt końcowy zamierzony ....
Zrozumiale to napisałem czy zapodać rys.... ? :???:

edit: no ploter napisał wcześniej ;) ale poco łożysko górne jak oprze/ograniczy się na nóżce frezu ? No chyba że gabaryty jego będą wymagać łożyska...

ir0nhide,

Przy takim frezowaniu, frezarka musi mieć duży skok to raz, a dwa jak chcesz z ręki precyzyjnie prowadzić frezarke, to znaczy da się , ale jak się to skończy. Musiał by mieć dobrany dystans tak żeby jechać np. po podfrezowaniu kosza głośnika.

Najprościej pilnikiem i grubym papierem, paździerz , to nie sklejka.

Póki co wyfrezowałem płytę która jest wewnętrzna. Zobaczymy jak to będzie ale myślę że tyle wystarczy. Jeśli nie to w ruch pójdzie pilnik :) Po wymiarach głośnik będzie miał jeszcze sporo przestrzeni wiec powinno być ok :)

Powrót