Akurat stolarstwo to nie moja profesja, dlatego wolałbym by zajał sie tym profesjonalista. Kolejna rzeczą , która mnie zaciekawiła to te skosy ....jaki to ma wpływ na brzmienie ? Da się to jakoś wyliczyć ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
to raczej nie ma wpływu na brzmienie, rozstawienie głośników na froncie to już inna bajkaskosy ....jaki to ma wpływ na brzmienie ?
to taki PAN rozgarnięty jest w temacie akustyki a nie wie co skosy zmieniają? :lol: :lol: :lol: :lol:
proszę, niech ktoś te bzdury pokasuje, bo się słabo robi...
Tez , chetnie zobacze zakonczona akustyke. Bez urazy kolego Krzysztofie, ale wyglada mi to na dopasowanie pulapek do mozliwosci pomieszczenia a nie do wymogow akustyki. przeciwlegla sciana, okno...
Watpie bardzo czy byly jakiekolwiek pomiary pomieszczenia po za wymiarowka ? Troszke to przekombinowane, a raczej bardziej pod wyglad niz akustyke. No i to lozko ??? Slucha kolega na lezaco ? Zestaw wyglada naprawde ladnie, ale pomieszczenie zdecydowanie niedopasowane. Albo wywalic lozko i postawic odpowiednia kanape...fotel.. Lub przeniesc to wszystko do innego pomieszczenia. Nie wiem jakie kolega ma mozliwosci zmiany, ale sadzac po sprzecie, raczej gotowki na takowe nie zabraknie. Naprawde warto o tym pomyslec.
99% userów na forum robi je własnoręcznie i raczej nie wyobraża sobie aby zlecać to osobą 3-cim traci w tedy na sensie i esencji DIY no chyba że mowa o całych projektach kolumn ale to inna para kaloszy
Możesz coś więcej napisać o tych zmianach w zwrotnicy? Co na co zmienione ?
Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Ta komora jest do niczego nie potrzebna, jeśli chodzi o "kształtowanie dźwięku". Możesz tam zamontować zwrotnicę, z tym że konieczne jest zapewnienie dostępu serwisowego do zwrotnicy poprzez tak, jak napisałeś "przykręcą zaślepką od tyłu kolumny".
Gratuluję konstruktorom ciekawego projektu i dziękuję, pewnie nie tylko w swoim imieniu, za udostępnienie w internecie. Nie projektuję kolumn więc nie znam się na szczegółach ale mam nadzieję, że nie wyklucza to mnie z grona tych, którzy mogą zbudować ten zestaw dla siebie. Mam prośbę do autorów o rysunek lub dokładną fotografię rozmieszczenia elementów zwrotnicy. Nie rozumiem co znaczy 2x 10 omów i 2x10 wat na rezystorze 5. Czy chodzi o dwa równoległe rezystory? No i oczywiście ułożenie i odległość cewek względem siebie. Będę wdzięczny za informację. Może się okazać, że nawet laik może korzystać z faktu, że Ci co się znają zechcą się podzielić swoją wiedzą. Jeszcze raz dziękuję.
Piotr0691 daj zdjęcie z frontu i napisz czy granie pasuje.