• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FX300 w większej skrzyni

Reakcji
0
Witajcie,
Znajomy napalił się na moje kolumny FX300 zrobione wg. projektu stx'a. Ale udumał sobie zrobienie większych skrzyń, tzn. 2 razy większy litraż. Wszystko będzie tak jak stx zaleca z tym że kolumny będą głębsze.
Co sądzicie o tym pomyśle? I drugie pytanie przy seryjna skrzynka ma niecałę 40l i port 16.5cm, więc dla 2 razy większej skrzynki jakiej długości dać?

bez sensu, zmiana obudowy wpłynie na wszystko, poza tym litraż jest liczonych dla danych przetworników więc, nie to się nie uda

a niech sobie robi!
moj kolega tez lata temu chcial byc madrzejszy i zrobil wieksza skrzynie... efekt? brak basu!
w przypadku AWXow bas sie tak przeciagnie ze bedzie tylko jednostajne buczenie!

sprzedaj mu swoje i rob cos nowego! ;)

Ale co za problem :) Niech robi i odseparuje niepotrzebny litraż wewnątrz. Skoro kolega ma duszę amerykanina i musi mieć wszystko większe to można to zrobić w ten sposób ;)

A czym się kierował - tak z ciekawości?
Przy jego 57" (chyba) TV i potężnej komodzie, po prostu kolumny giną.

sprzedaj mu swoje i rob cos nowego! ;)

Też o tym myślałem ale nie mam pomysłu na nic innego, z funduszami średnio a to co jest wystarcza. Może za jakiś czas się coś pokombinuje :)

Ale co za problem :) Niech robi i odseparuje niepotrzebny litraż wewnątrz. Skoro kolega ma duszę amerykanina i musi mieć wszystko większe to można to zrobić w ten sposób ;)
Taki właśnie był mój pomysł, myślałem nad zasypaniem piaskiem niepotrzebnego litrażu, oczywiście odgrodzonego mdf. Tylko ile to będzie ważyć.....

Taki właśnie był mój pomysł, myślałem nad zasypaniem piaskiem niepotrzebnego litrażu, oczywiście odgrodzonego mdf. Tylko ile to będzie ważyć.....

Poprostu odseparować, wypchać wytłumieniem albo/i wykleić matą bitumiczną i po sprawie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przy jego 57" (chyba) TV i potężnej komodzie, po prostu kolumny giną.
To raczej głębokość tak nie powiększy optycznie a utrudni ustawienie, lepiej byłoby zrobić szersze fronty albo wyższe kolumny tyle że to już wymaga ingerencji w zwrotnicę.

Dobra, to wypcha się najwyżej to gąbką albo czymś innym :)

Głębokość właśnie powiększy optycznie, wchodząc do pokoju widać cały sprzęt bokiem, dla próby postawiliśmy dwie moje kolumny jedna za drugą i dużo lepiej to wyglądało.
Komoda ma jakieś 50cm głębokości i kolumny stojące tuż przy niej, właściwie jej dotykając dużo lepiej się prezentują. Niestety nie mam zdjęć, może jakoś w przyszłym miesiącu coś się cyknie.

Dzięki za porady :)

Powrót