• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głośniczki komputerowe

W sumie wiecie co? byłem niedawno w media markcie i można sobie było porównywać brzmienie kilkunastu zestawów komputerowych w cenach od 40 do 700 chyba zł (to juz 5.1)
I powiem wam że żaden bas z tych zestawów nie dorastał nawet do pięt naszemu "cieniakowi" LW800, między subwooferem z zestawu 2.1 samsunga a LW800 także jest przepaść, ale od biedy ten zestawik styka...

"Głośniki AC 230V 50HZ" to dlatego filmy ogląda sie perfekcyjnie co Wy nie wiedzieliście? :D

ja pamietyam ze kiedys były takie zestawy 2.1 Tracera chyba sub był w drewnianym pudle i fajnie to gra tylko ceny nie pamietam

to jeszcze nic, dzis w vobisie widzialem chyba zestaw creativa podlaczony do duzego monitora i pod cyfre +

dwie mini kolumienki, plastik, pojemnosc nawet nie litr, z przodu dwa srednio-wosokotonowce o srednicy 3 cm, a z boku obudowy glosnik "basowy" 5 cm ;]
pasmo przenoszenia wg producenta 20-20000 hz, wg. mnie 120- 10000hz ;]

o cene nawet sie nie pytalem, ale po 5 min jakis koles do tego podszedł i mowi , piekne brzmienie ....

słuchawki lepiej graja

ja do tej pory przy kompie mamglosniczki 2.1 MLI sub 15watt:-) w drewnianym p[udle naprawde mnie cieszyly jak na czasy ktory byly kiedys, niestety z czasem glosnik sie spalil i kicha:(teras podlaczone pod kompa mam tonsliki 110 i efekt jest pieronski ;]]

A mi sie tam brzmienie kreatiwów nawet podoba. jesli dobrze dobrany poziom woofera to gra lepiej niz mój LW800 w 18 litrach br.
Oczywiscie kreatiwom nadal brakuje mocy jaką mam dostepna pod swoim biorkiem z tego LW ale brzmienie sie podoba, mnie.
Moze nie schodzi taki kreatiw super nisko ale basik bardziej zroznicowany i miekki.
Za 400 PLN distajemy 2.1 który ma jakis wyglad, ilu z nas za te pieniadze potrafi zrobic cos co (pomijam brzmienie) bedzie wygladało tak samo ładnie?
Aha.
Nie bronie kreatiwów, apeluje tylko o rozsądek i nie opowiadanie bajek ze w domu kazdy z nas jest w stanie wyczarowac cuda na patyku przy pomocy marnej bazy materiałowo sprzetowej.

Weź jednak pod uwagę to, że ktoś kto się bawi w DIY przeważnie ma już w domu jakieś materiały lub/i przetworniki z odzysku, z których - w połączeniu z niewielkim nakładem finansowym i wielkim nakładem pracy zrobi sobie coś lepszego.

ja też opowiem cię za creative, sam mam zestam 2400 2.1 za 180zł i przyznam że to najlepszy zestaw do kompa jaki miałem, wprawdzie mocy nie ma to zbyt dużo, ale jak się dobrze subka ustawi to spokojnie wystarcza i mimo, że nie schodzi zbyt nisko to gra dużo przyjemniej niż mój sub na lw800, który czuć, że mocniejszy, ale strasznie monotonny.

tak już jest gdy subwofery od kompa schodza do 60 ... no może do 50 hz :D wtedy niema tego buczenia monotonnego heh, w głosnika 10 cm o membranie 7 cm trudno o coś lepszego a o ich efektywności niewspomne, ale oczywiście każdy kto ma taki zestaw stawia pod biurkiem suba co daje fetk większego basu i słucha siedząc przy kompie. odejście 2 metry od kompa to juz nie to samo ;) ale jako tymczasowy zestaw zanim zrobimy swój własny może być i taki nędzny creativ :) bo cochcecie koleś ma głosnik 30 cm noname w 60 litrach podłączony pod mój wzmak od takiego własnie tymczasowego zestawu o mocy 6 W na suba i cieszy sie pieknym basem <lol> zejścia to to niema wcale ale gra heh

pozdro

może .. ale z jakim spadkiem i to jeszcze zalezy od zestawu, przecież niebedziemy sie kłucić co do tych zestawów bo jeden czy drugi G warty :))

W takim razie skad sie bierze calkiem niezly (moim skromnym zdaniem ;)) basik subow do kina domowego dolaczanych do roznego rodzaju kin domowych no name? Sa male a i tak potrafia poruszyc calym domkiem... Przeciez do tej obudowy to by sie nawet 16 cm nie zmiescilo. Czy to band-pass daje takie rezultaty?
Pozdrawiam!

bass jest pozornie "dobry" band passa mozna tak zestroić że ma duuze podbicie i wydaje się że taki "subwoofer" gra głośno ale tak naprawde to przenosi od 80Hz z podbiciem 10dB..... o niskim basie niema mowy

ja mam Creative P380 2.1 :P i jak puszczę Bass Tester - Subwoofer Mix, to nie da się słuchać! to tylko hałas robi, a b-r jest tak zestrojony, że powietrze "pierdzi" <lol>
na szczęście do wzmaka z pierdziołków "sunny media" mam podłączone Tonsile "Zg15C" <rotfl> cud że to jeszcze gra
a gra napewno lepiej niż te "Creativy"
powinienem Creativy sprzedać, przynajmniej bym mial kasę na jakiś "normalny" napęd do Tonsili

Powrót