• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik 100w

• Autor wątku Autor wątku Kalvi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Robię głośnik 100w w niskotonowe po 100 w i dwa tweetery JBL. Jest on przenośny, baterie których używam przy połączeniu szeregowym dają 10v poszukuję w miarę taniej przetwornicy która była by wstanie zasilić wzmacniacz 2x100w z niego rozchodzą się 2 kanały do zwrotnic. Byłbym wdzięczny za linki, i porady. I jeszcze jedno pytanie, czy jeśli jeden kanał rozchodzi się na 2 (w zwrotnicy) to czy wzmacniacz żeby zasilić oba głośniki na kanał musi podawać moc większą niż 100 wat na kanał, czy też, 100 wat w zupełności starczy?
Jestem amatorem, chodzę do pierwszej klasy technikum elektronicznego, więc nie znam się jeszcze az tak dobrze na tym. Sporo czasu spędziłem w internecie, ale trzeba umieć oddzielić ziarno od plew, a ja jeszcze nie rozumiem zbyt wiele.

Czy ja dobrze zrozumiałem, że chcesz zrobić wzmacniacz 2x100W zasilany z akumulatorka 10V?

Jestem amatorem, chodzę do pierwszej klasy technikum elektronicznego, więc nie znam się jeszcze az tak dobrze na tym. Sporo czasu spędziłem w internecie, ale trzeba umieć oddzielić ziarno od plew, a ja jeszcze nie rozumiem zbyt wiele.
no to zaczynamy od poczatku

znajdz wzor na moc

przeksztalcaj go szukajac zapotrzebowania na prad przy takim wzmacniaczu

Tak. Akumulatorek 10v przetwornica 32v

- - - - - aktualizacja - - - - -

no to zaczynamy od poczatku

znajdz wzor na moc

przeksztalcaj go szukajac zapotrzebowania na prad przy takim wzmacniaczu

Wzór na moc znam. P=I*U Ale niestety dąlej nie wiem jak sobie poradzić z resztą.

Witaj,najlepszym rozwiązaniem w takiej konstrukcji jest wzmacniacz oparty o klase D.Dzieki wysokiej sprawności,nie musisz mieć wysokiego zasilania oraz uzyskasz małą moc strat/ciepła wydzielanego z układu.

Aby uzyskać 100w przy 4Ohm musisz mieć zasilanie symetryczne minimum 2x30V,a wiec mając do dyspozycji akumulator 10V (nie spotkałem się z takim) musisz mieć przetwornice napięcia 10v na 2x30V o mocy około 120-150W.Aby to działało to musisz mieć zasilanie 10V/12-15A.

Nie wiem czy ma to wogule jaki kolwiek sens,ponieważ ten akumulator musiał by mieć sporą pojemność np.19AH/12V-lecz ile czasu ci on pociągnie to nie wiem.

Mam nadzieję ze nie masz jako akumulatorek na mysli zwykłych bateri 1,2V połączonych szeregowo bo z tego nie masz żadnych szans aby zadziałało.

U Chinczyków można zakupić moduły na TPA3116, które, zasilane 26V pojedynczym napięciem oddają podobną moc.
Tak czy inaczej, cienko to widzę. Lepiej poszukać wysokosprawnych głośników i zasilać je mniejszymi mocami, bez przetwornicy. Chyba, że chodzi o napis "100W" a nie głośność dźwięku.

Nie ma to większej róznicy czy zasilanie 26V czy 2x30V, i tak aby otrzymać 100W przy 4R musi mieć przetwornice 100W co da przy 10V=10A prądu.
A jak pisze w poście 1 ma zamiar zasilać z baterii połączonych z których otrzyma 10V napięcia.

Niech lepiej poszuka o dużej skuteczności głośników,i zastosować słabszy wzmacniacz,ale i tak musi zmienić zasilanie na coś solidnego.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z 10V uzyska max 10w/4R w klasie D gdzie sprawnosc wynosi 90%.Na ile starczą baterie...może kilka minut.

opisz dokladnie co chcesz zbudowac, na jakich glosnikach, jakie baterie itp

moze sie okazac ze nie potrzebujesz az takiej mocy ;)

czy radio samochodowe gra cicho? tam przeciez mamy "jedynie" 20w ;)

ta moda na "cyfrowki" jest lekko irytujaca. po co sie meczyc i przeplacac za cos takiego, skoro na zasilaniu akumulatorowym mamy taka sama moc jak z mostkowego "analoga"?
a taka analogowa kostke samochodowa mozna kupic juz za 2$ ;)

Kostka kostką, ale cała reszta? Radiator, płytka? No, może i to da się wygrzebać z zapasów, może da się i taniej, ale zostaje jeszcze robocizna i straty, które, przy akumulatorze, mają spore znaczenie.

Widać kolega nas już dawno olał.Jak dla mnie moc wymyslona z księżyca jak na głośnik przenosny 2x100w i to jeszcze zasolanie 10V.

Powrót