• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik 2 cewkowy, a wzmacniacz stereo

Reakcji
0
Witam,

Pytanie pewnie dośc nietypowe, a odpowiedź jest pewnie banalna, no cóż wybaczcie mi moją niewiedzę. Czy mogę podłączyć głośnik 2 cewkowy do wzmacniacza stereo, a mianowicie każdą cewkę pod osobny kanał??

Miałem identyczny problem, poruszyłem go w wątku Pawła S. (dział car audio) Wychodzi na to, że jest to możliwe, chociaż zdania są podzielone. Argumenty przemawiają za nieszkodliwością takiego połączeniem, ja jednak chętnie poczekam aż ktoś jeszcze się wypowie.

gdyby tak nie mozna bylo robic to by wielkie firmy nie robily pasywnych subwooferow na 2 cewkowych glosnikach

jezeli wzmacniacz obsluguje 4r i nie podlaczysz tam nic wiecej to tak
jezeli planujesz zrobic tak jak wiekszosc poczatkujacych, czyli pod wyjscia A podlaczyc kolumny a pod wyjscia B suba to NIE ROB TAK!

Dzięki, że rozwiałeś moje wątpliwości : ) Oczywiście nie zamierzam podłączać pod wzmacniacz jeszcze kolumn. Chce po prostu wykorzystać go jako napęd, ponieważ ciężko kupić panel o mocy 300w rms w rozsądnej cenie, dlatego też postanowiłem kupić jakiś wzmacniacz stereo minimum 2x100 4r. Może nie jest to najlepsze rozwiązanie, ackzolwiek ma to pograć trochę w domu później i tak pójdzie do auta. Za panel czy dobrą końcówkę zapłace 500zł, a wzmacniacz dostane juz za jakieś 200zł, chyba że macie inne rozwiązanie? : )

Przepraszam za Offtop, ale może znacie jakieś wzmacniacze o dużej mocy? (min. 100W 4r na kanał) Chciałbym wiedzieć mniej więcej czego szukać.

Powrót