• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik 20cm JAKI WYBRAĆ???

Reakcji
0
Witam.
Prosze o pomoc w wyborze głośnika niskotonowego.

Lepszym będzie ARN-226-05-8 lub ARN-226-07-8 czy coś z STX np:GDN-20-120-8-AK lub GDN-20-120-8-AW.
A może macie inny pomysł w przedziale cenowym do 70zł/szt.

Preferencje basowe: NIski i bardzo szybki bez buczenia, po prostu dobrej jakości (nie zalerzy mi na efektywności dB)
Obudowa będzie zamknięta z dwoma basami,3 drożna, objętość nawet do 110l. :)

Prosze równierz o wybór wysokotonowca do 70zł/szt. (Tutaj pogubiłem totalnie typy:))
Wysokie częstotliwości mają być czyste bez syku i piasku (nie zalerzy na efektywności dB)

Błaagam o pomoc!!!
Obiecuje konstrukcje przedstawić na stronce.
[/b]

Eee... dobra niskie i wysokie a gdzie średnie...?
Chmm tesla ok jak nie chcesz robi dyskotek w domu;).... może jakiś STX 22?

a nie pomysleliscie ze srednie moga byc juz wybrane ???
na bas proponuje tonsila 20/80/2 moze troszke drozszy niz budzet przewiduje ale na pewno nie pozalujesz :]
co do wysokich to albo tesla arv104 albo tonsil 11/100 chyba ze tez troche dolozysz i znajdzie sie cos lepszego ;)
pozdro

co do 20/80/2 to niebył bym taki pewny że nie pozałuje... ja mam 16/50/6 i załuje.... a wszyscy mówią na czele z łukaszem że takie super....

Cześć Sound Wave ,Ja mam GDN 16/50/1 i też bardzo żałuje...., średnie są tak matowe i bez życia że szkoda gadać , bas bardzo miękki ale mało dynamiki ,niskie zejście - super.

Niestety obudowe już zrobiłem i ma właśnie ok. 110l
Średniotonowy już mam więc dlatego nie pytałem, napewno będe go wymieniał więc najpier przeglądne forum i zgromadze gotówke

Nie mam zamiaru budować suba, z tych dwóch 20 chce wycisnąć cały bas.
Jeszcze jedna informacja powieszchnia pokoju to 20-25m2.

Jak dacie rade to napiszcie jeszcze o niskotonowcu bo ten STX-22 mnie nie przekonuje

Napiszcie czy dwoma ARN-am zejde nisko??

Pozdro dla wszystkich!!!!

[ Dodano: 2005-03-07, 21:00 ]
I jeszcze jedno. Dużo ludzi poleca mi tego tonsila GDWK 9/80/, ale nie wiem czy poparte to jest dowadami czy to jakaś plotka i urzytkownicy to powielają??

Czy te Vify nie będą lepsze??
Vifa TC20SD05-06
http://allegro.pl/show_item.php?item=44027718

A ja polecam GDN 20/40 . Mam takie w kolumnach , mocny bass, srednie tez ładnie pokrywa i ogólnie bardzo dobry głosnik jak na cene -64 zł chyba

Z dwoma ARNami zejdziesz tak samo jak z jednym, wzrośnie Ci tylko SPL o 3 dB.

hahaha z 20/40 bas??? nie no bez przesady.... to ma Fs prawie 60Hz i Qts 0,8 jedyna zaleta to wysoki SPL ponad 90dB ale zato zerowa wytrzymałość mocowa kiepski bass a raczej jego brak a średnie jak to z 20cm głośnika kiepskie.... 110litrów to pudło na dwa 30cm głośniki albo jeden 15calowy......

w calym bloku mnie slychac
gratuluje kazdy audio... maniak dazy do tego.....
Sadzac po twoim poscie jestes jeszcze mlody i zobaczysz ze niedlugo sie zmieni twoje podejscie do muzyki i bedzie sie liczylo brzmienie a nie efektywnosc.... to przychodzi z wiekiem ... do niedawna tez myslalem tylko o glosnosci i basie ale to sie teraz diametralnie zmmienilo...
PS sorry za off topic

Hej!!
Mam wybrać tą Vife czy tonsil GDWK 9/80/ lub 11/100
A może jakiś z Tonsila Tytanowy
Moge wydać nawt 90,00 tylko żeby ładnie grały.

Pomuszcie z tymi wysokotonowcami.
Pozdro!!

Ale czy nie lepszy będzie głośnik STK GDN-20-120-4-AK (kevlar)za 72,00 od ARN -226-05-8 za 50??
Bo chyba cena też gra role.

PrzemekPP napisał:
Ale czy nie lepszy będzie głośnik STK GDN-20-120-4-AK (kevlar)za 72,00 od ARN -226-05-8 za 50??
Bo chyba cena też gra role.
O tym głoniku(GDN-20-120-4-AK), to ktos na tym forum pisal, że jest do dupy. Takze lepiej bierz tesle.

Sound Wave dokladnie tez mam 16/50/6 i jestem kompletnie nie zadowolony i najgorsze jest to ze musze tego gniotu sluchac bo wczesniejszych sie pozbylem zanim przyszly tonsile :/ moze i na srednie by sie nadawal,

wiem jedno ze nikomu juz nigdy nie polece tonsila juz wole komus doradzic cos z stx bo chociaz dostaje cos wartego ceny i wedlgu mnie lepszego niz tonsil oczywiscie w sekcji basu tylko i wylacznie,

niestety tonsilek nasz kochany troszke za duzo sobie za swoje twory liczy 88zeta za taki gniot to ja podziekuje :/ poprostu mam dosc tonsila

na wysokotonowca jak chcesz zeby bylo milo i przyjemnie to raczej odradze tytanowe rzeczy tylko doradze cos tekstylnego... moze dt-100 ale wydaje mi sie ze do twoich oczekiwan by brardziej pasowala vifka one sa raczej lagodniejsze ale za to dt-100 ma wieksza "przestrzen" bardzo fajne glosniki za przystepna cene... na basowca hmm... jak ma byc dwudziestka to jest troche glupia sprawa bo tak naprawde wiekszosc jak chce niezle i tanio to jest tonsil 20/80/2 za okolo150 pln nastepna polka to juz jakies 250-300 raczej nie ma nic w srodku cenowym a jak bys bral cos z stx`a to musialbys dobrac sredniotonowca ktorego mozna w miare nisko ciac gdyz u stxow w wyzszych rejestrach sa "dziury"...moze wlasnie tego "legendarnego" tonsila na temat ktorego zdania sa bardzo podzielone... zmien obudowe albo skompresuj jej objetosc...bo to duzo za duzo... w podobnej budzie mam dwa cw1202c... no i odradzam ci obudowe 3-way ciezko ja dobrze zestroic (wiem cos o tym) lepiej pobaw sie w jakies podlogowki a`la koncept yoshiego jak na poczatek...

Powrót