• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik 3-4"

Reakcji
0
Witam,
potrzebuję głośnik 3" do 4"max.
Obudowa zamknięta, na oko 1L, nie wentylowana.
Będzie to mały głośniczek by posłuchać sobie muzyki z telefonu na wyjazdach, coś na zasadzie tych przenośnych Bluetooth.
Zależy mi na jakości ale i cenie, pamiętajmy że za 120zł można już kupić gotowy produkt Logitecha :)

Da radę coś dobrać ?

zobacz visatony. oni maja male tanie szerokopasmowki
jakbys zwiekszyl rozmiar do 13cm to masz pelno OEMow z allegro (sony, jvc i podobne)

mozna tez sprobowac poszukac uzywanych satelitek logitech

aaa - moze kiedys popularne philipsy ambilight beda jeszcze dostepne? :D

Zależy mi na jakości ale i cenie, pamiętajmy że za 120zł można już kupić gotowy produkt Logitecha

W takim razie po co to kopiować?
Jak zrobisz taniej, lepiej i tych samych rozmiarów to pogratuluję.

Rok temu Bocian zakupił taki sprzęt:

grgsb1201.jpg

Kosztował 200zł, to prawie 2x tyle o którym Ty piszesz.
Porównywaliśmy jego sprzęt z moim sprzętem przenośnym wykonanym samemu, 2 głosniki 3", obudowa z MDF-u 6mm, wzmacniacz z głośników komputerowych, zasilane sześcioma bateriami AA (9V).
2x większe, 3x cięższe, 10x brzydsze a grało podobnie... nie wspomnę już o funkconalności, gdzie sygnał można było podpiąć tylko kablem.

W planach jest zbudowanie czegoś podobnego, ale na pewno nie będzie mniejsze i tańsze, ponieważ takich rzeczy budować nie ma sensu, jedynie mocniejsze, a co za tym idzie, większe, cięższe i w cale nie tańsze.

A w diabłu z takim podejściem....
Pytam się o jedno a dostaje odpowiedź że mam kupić gotowy produkt :/
Może warto pomyśleć że:
a) może chcę zrobić coś sam
b) może z jakiegoś powodu gotowy produkt nie spełnia moich oczekiwać i mogę zrobić to lepiej dla mnie

Przecież sam napisałeś:

Zależy mi na jakości ale i cenie, pamiętajmy że za 120zł można już kupić gotowy produkt Logitecha

Napisałem tylko jak ja to widzę po zapoznaniu się z takimi nowinkami audio.
Zrobiłem już 3 konstrukcje przenośne i wiem, że jeśli chcemy mieć coś małego i funkcjonalnego, to lepiej takie coś kupić gotowe.

Ostatnia edycja:
Powrót