• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik 4 ohm, Wzma. 6ohm -16 ohm

Reakcji
0
Mam głosnik 4 Ohm a wzmak jest 6ohm -16 ohm... co zrobić ?? tanim kosztem??

kupic ksiazke i sie pouczyc

bylo pare tematow o tym wiec uzyj ->SZUKAJ<- a pozniej zadawaj pytania

nie mogę znaleść
gdybym miał takie ksiązki to bym nie pytał, ale nie wiem o co biegia i sie pytam
a po co jest forum?

Po to by wymieniać się doświadczeniami, problemami.A nie zadawać po 54747 razy to samo pytanie.

Napisz co to za wzmacniacz - FIRMA,MODEL.

W końcówie pracuje STK4.. teraz już nie pamiętam.Stać się nic nie powinno ale lepiej nie ryzykować.

ostanio była w naprawie, ale chodziła długo na dwóch kolumnach 16 ohm'wych

Jak nie będziesz szalał to sie nic stac nie powinno.Teoretycznie.A praktycznie to cholera wie.Mnie mostek na 2 holtonach banglał na 4 ochmach i sie nic nie stało.Ryzykowałem,wiem.Ale połowe sprzedałem i już ponoć nie działa...NC :/

iwan3k, morzesz na wyjściu dać transormator nawijając na niego odpowiednią ilość zwojów ale to dodatkowe koszty morzna by pewnie kupić jakiś głośnik.

narazie podłacze do niego kolumne 8 ohm i napewno wyjdzie pomiedzy 6-16 ohm, a pozniej kupie wzmacniacz
a i sie pytałem takiego gościa co zrobić to powiedział: "podłącz sobie duża żarówkę" :P:P

A ja mam pytanko takie. Czy jeśli wzmak ma 8 Ohm i są dwie kolumny 4 Ohm, To po podłączeniu ich szeregowo do wzmaka będzie 8 Ohm? Czy można tak zrobić?

co sie stanie po połaczenie głosnika 8 ohm i 4 ohm równolegle, a jaka bedzie wartosc przy szeregowym ?

Powrót