• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głośnik centralny do 5.1

Reakcji
3
Witam.

Powoli kończę składać mój system 5.1, do szczęścia brakuje mi tylko głośnika centralnego. I tutaj moje pytanie do szanownych użytkowników tego forum: jaki?
Fronty to TL z AWXami (z forum), efektowe (Magnat monitor), sub (DIY z TDA i Stxem), ampli Denon X1000.

Jako, że przód to AWXy czy centralny także musi być na identycznych głośnikach wTL?

Druga sprawa to czy w ogóle potrzebuję centralnego? Fronty stoją dość blisko siebie (ok. 1,5m) a odległość od głośników do kanapy to jakieś 4,5 m

Ostatnia edycja:
Jaka znowu funkcja phantom? Jak wyłączysz centrala w ustawieniach amplitunera to automatycznie kolumny frontowe będą grać to co byłoby grane na centralu.

W moim starym ampli była funkcja phantom, a dokładniej był to jeden z trzech trybów pracy centralnego w trybie ProLogic, rozdzielał tak jak piszesz sygnał z centrala na L,R, ale user miał kontrolę, mógł to włączyć lub wyłączyć. Nie pamiętam już, ale możliwe że przestawała być dostępna po podłączeniu fizycznego centralnego.

Nikt nie używa pro logica teraz. Filmy są w DD lub DTS (lub wersjach HD) nawet te pirackie wersje mkv, gry na konsolach sa w DD i DTS, nawet programy w TV i filmy są kodowane za pomocą tychże dekoderów. Po co mieszać autorowi w głowie? Wyłączenie centrala w ustawieniach to prosty, efektywny sposób na "pozbycie" się problemu tego kanału. I coś w tym jest gdy autor pisze o bardzo małej odległości frontowych kolumn od siebie. A jest w tym to, że faktycznie central może być zbędny. Jak jeszcze jedna lub dwie osoby używają kina to tym bardziej.

I jeszcze jedna sprawa. Wyłączenie centrala w ustawieniach ma wpływ globalnie. Dźwięk centrala będzie przerzucany na fronty w każdym trybie (DD, DTS i pochodne czyli PLII i Neo6)

Ostatnia edycja:
Wiem że pro logic umiera śmiercią naturalną, ale chodziło mi o pokazanie, że ta funkcja nazywa się phantom i jak sam napisałeś dalej jest używana, tyle że jak widać teraz ampli myśli za usera i wie lepiej co powinien kiedy włączyć, trochę tak jak produkty apple-a. Sam chwilowo nie używam nawet pro logica (sporadycznie tylko tryb 3stereo niestety :( ), bo ze względu na dziecko posprzątałem "zbędne" kabelki i kolumny na podstawkach.

A z tym że central może być w takim przypadku zbędny się zgadzam.

Nie wiem w której epoce miałeś amplituner ale one zawsze miały możliwość wyłączenia w opcjach centrala, subwoofera i surroundów. Albo po prostu nie sprawdziwłeś jakie opcje miał twój ampli skoro napisałeś takie coś:

tyle że jak widać teraz ampli myśli za usera

W nim oprócz możliwości wyłączenia poszczególnych kolumn były dodatkowe tryby pracy, którymi user mógł sterować (np. 3 dla centrala), nie wiem jak robi się teraz. Choć fakt, był to stary ampli :) , ale wyższy model i przynajmniej końcówki mocy miał mniej "oszukane" niż to się robi dziś.

Zaczyna się lekki offtop robić, więc chyba nie ma sensu roztrząsać jak to robili kiedyś a jak teraz, ważne że ta funkcja w ampli zawsze była i nadal jest, nieważne jak nazwana i jak włączana.

Ostatnia edycja:
Faktycznie jak wyłączę centrala w ampli go jego rolę przejmują fronty. Chyba najpierw pożyczę od kogoś jakiegoś centrala i porównam. Mam wrażenie, że dialogi na obecnych kolumnach są jakieś takie przygłuszone - czy to nie wina TLek na Awxach?

Powrót