• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GŁośnik centralny i wzmak stereo

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chodziło mi o zsumowanie sygnału niskopoziomowego.

Załączniki

• polaczenie_389.gif
    polaczenie_389.gif
    1.6 KB · Wyświetleń: 0
Nie rozumiem jednego - po co central do stereo ?
Chcesz centrala ? Kup ampli, innego rozsądnego wyjścia nie ma i tyle.

Kto powiedzial ze ja chce do stereo dać głośnik centralny ??

Sprawa wygląda tak że chciałem wykorzystać 1 wzmacniacz kolejno do:
1. dwóch kolumn stereo
2. głośnik pseudo centralny do tv ktory bedzie odtwarzał oba kanały

wykorzystujac przelacznik kolumn A i B używać 1 lub 2giego, nie wiem czemu myslicie ze chce sobie zepsuc efekt stereo dodajac glosnik centralny :roll:

dolphin, wiem że prosciej wlasnie zastosować procesor kina domowego ktory daje mozliwosc podlaczenia rowniez glosnikow tylnych. Jednak ja nie probuje zrobic pseudo kina tylko to co napisalem wyżej :wink:

Pozatym stereo pod amplitunerem to nienajlepszy pomysł.

plotek, teraz rozumiem że chodziło CI o zsumowanie kanalów na źródle sygnalu doprowadzajac do wzmacniacza 2 kanaly do 1, następnie podlaczajac pod lewy kanal kolumne centralną otrzymalbym sume kanalow, jest to chyba dobry pomysl w takim przypadku, np na aux podac wlasnie taki sygnal i uzywac do centrala a do cd zostawic jak jest.

Rfck, nasuwa się pytanie - po co taki central, czy jak to nazwałeś pseudo-central ?
Rfck napisał:
Kto powiedzial ze ja chce do stereo dać głośnik centralny ??

Sprawa wygląda tak że chciałem wykorzystać 1 wzmacniacz kolejno do:
1. dwóch kolumn stereo
2. głośnik pseudo centralny do tv ktory bedzie odtwarzał oba kanały

wykorzystujac przelacznik kolumn A i B używać 1 lub 2giego, nie wiem czemu myslicie ze chce sobie zepsuc efekt stereo dodajac glosnik centralny :roll:
Co to ma dać ? W czym ma to pomóc ?

Inne miejsce odsluchowe do sluchania muzyki dyskwalifikuje odsluch tv z glosnikow stereo, chcialbym aby dźwięk z tv dochodzil z pobliskiego miejsca a nie z oddalonych kolumn :wink:

Powrót