• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głosnik do 150zł 30cm

tylko dlaczego 2? znowu jakies uzasadnienie wizualne?

To tylko propozycja. Ma być dość mocno. Miałem kiedyś Boschmana ALX122 i podobało mi się co ten przetwornik wyprawiał z samochodem tylko do normalnej muzyki był kiepski ( typowa pompka do robienia ciśnienia jak dla mnie) teraz szukam czegoś bardziej uniwersalnego. Jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Co do ilości głośników to tok myślenia był taki: 2 x 12" odpada ze względu na wielkość obudowy więc pomyślałem o 10" a dlaczego po 2 szt.? Chciał bym wykożystać wzmacniacz, który bez problemu ( z relacji innych userów) napędza SONIC15 Carpower-a.

---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post o 21:06 ----------

Jak będę miał więcej czasu to zabiorę się za montaż okablowania do wzmaka i porobię jakieś testy. Mam w domu jednego GDN-22-300-8-SW który kieedyś miał iść jako mały subik do auta.

Wzmacniacz jakim aktualnie dysponuję nie jest najwyższych lotów jeśli chodzi o brzmienie ale jest dosyć mocny, może aż za bardzo ( PEIYING PY-1A76D ). Niby może chodzić na 1ohm ale już nie jedna osoba przekonała się, że długo w takiej konfiguracji może nie pograć więc chciałbym go obciążyć 2 omami gdzie jest w miarę stabilny. http://www.audiosklep.pl/peiying-ali...ok-p-1882.html

Czy on ma faktycznie tyle mocy? Mógłbyś pokazać go od środka? To cyfrówka? Czy to kopia jakiejś konstrukcji?

Ja też bym polecał STX. Za tą cenę to jedyna rozsądna firma, której głośniki Cie zadowolą i nie posypią się po 30 minutach grania ;d

Decyzja podjeta 2xhttp://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-s-pp-duplikat-1.html jesli bedzie za mało mocy to przyjdzie z czasem inny wzmacniacz, co to 2 głosnikow to jesli nie da sie tego słuchac to najwyzej wyciagne jeden i zostanie tak jak Paweł radzi. Co do Tylnych głosnikow to no sory w kazdym normalnym samochodzie masz głosniki w tylnych drzwiach. Nie chodzi mi o standardowe głosniki zastosowane w matizie w pseudopolce :) a co do 2 głosnika to jak sie nie przyda do samochodu to zrobie sie jakiegos suba i ktos z okolicy dostanie.

Jedna 12" w matizie zrobi sajgon, przy dwóch szkoda gadać. Będzie dobrze jak ten matiz się nie rozsypie :)

a wg mnie okaze sie, ze jedna gra lepiej
przy otwartym bagazniku moze i tak ale przy normalnym sluchaniu wystarczy jeden

Dokładnie.
co to 2 głosnikow to jesli nie da sie tego słuchac to najwyzej wyciagne jeden
Do matiza wystarczy spokojnie jedna 8", dla mnie głupotą jest pakować się w 2 x 12", jedna da sobie radę, a i tak nawet nie wykorzystasz nawet 30 % przy normalnym słuchaniu muzyki.
No chyba, że chcesz robić jak największe bum i szpanować przed znajomymi.

dla ciekawości powiem ci, że mam 8" która potrafi przyćmić 12"
ale oczywiście nie w cenie 150zl

u-dimention rm 208L w ok 10L oz
u mnie w bagażniku są dwa suby, ten i cerwin vega 124
i jak pokazuje komuś co potrafi ten maluszek to nikt nie wierzy
oczywiście cv jest lepszy jakościowo

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 23:22 ----------

dzięki temu rm-owi odzyskałem szacunek dla małych głośników

Powrót