• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do suba do 300 PLN

Reakcji
1
Szukam głośnika do suba tj. w temacie. Głośnik miałby służyć do muzy i do kina. W sumie zależy mi na tym żeby miał wykop. Wzmacniacz będe dobierał do głośnika. Myślałem o jakimś dobrym 20cm bo wydaje mi się, że w tak małym pokoju większy nie ma sensu, czekam na propozycje, pozdrawiam!!

p.s. Przeszedł mi przez myśl SLS 8". Ten głośnik nadaje się tylko do zamkniętej i w związku z tym martwi mnie to, że może mu zabraknąć kopa nawet przy jakimś mocnym wzmaku. Zresztą ma 8Ohm, a preferowałbym 4.

mIKI napisał:

Ten głośnik trochę słabo mnie przekonuje ze względu na jego awaryjność, a po drugie do niego trzeba wielkiej obudowy, a mnie zależy na max 40l. Najlepiej mniej:-)

Mivoc XAW210HC - jak najbardziej polecam, albo Intertechnik MDS08 ;)

Własnie testuję oba głosniki i nie mogę wyjść z podziwu jakiego ten Mivoc potrafi narobic zamieszania, mds też ma coś w sobie- jest taki fajny, sprężysty. jednak Mivoc to trochę większy kaliber.

UKA napisał:
Mivoc XAW210HC - jak najbardziej polecam, albo Intertechnik MDS08 ;)

Własnie testuję oba głosniki i nie mogę wyjść z podziwu jakiego ten Mivoc potrafi narobic zamieszania, mds też ma coś w sobie- jest taki fajny, sprężysty. jednak Mivoc to trochę większy kaliber.

Gdzie kupiłeś tego mivoca??

Może dodam, że maksymalny rozmiar głośnika to 25cm, a najlepiej jakaś ciekawa 20cm.

ta beyma się średnio do kina nadaje...

sls8 to głośnik na poziomie nieco wyższym od stxa tak naprawdę :)

takero napisał:
ta beyma się średnio do kina nadaje...

sls8 to głośnik na poziomie nieco wyższym od stxa tak naprawdę :)

heh.. no to ładnie sobie śpiewają za tego stx'o podobnego :mrgreen:

beyma ... to jakis mit (moze kiedys byly awaryjne) zapytajcie LukaszN czy cos sie z nia dzieje nie tak. mialem tez beyme i bylem zadowoliny.
12br70 potrafi tez ladnie zamruczec w kinie a do tego jest cholernie muzykalna;)

Zależy czego bedzie wiecej muzyki czy kina. Jeżeli muzyki, to jak najbardziej polecam, zejscie nie jest moze imponujace, ale przy słuchaniu muzyki nie odczówa sie braku basu, jest w sam raz, za to melodyjnośc tego głośnika i wykop tworzą piękną całośc ;) A głośnik jest jak najbardziej uniwersalny.

Jeżeli chodzi o kino, to osobiscie nie jestem wymagajacy i mi to wystarczy, nadal czuć wykop, tylko że nie ma zbędnego mułu. A jezeli ktoś kojaży kino z rozlałym basem no to polecam STXa ;)

Mit o awaryjnosci, hmm..... Najpierw zadajcie sobie pytanie ile razy tak naprawdę odkręciliście swój sprzęt na maxa. Ja dosłownie kilka razy przekręciłem potencjiometr na godzine 9 i to było sporo za dużo (pokój 12m^2). I raczej nie miało to nic wspolnego z muzyką, gdy połowe mieskzania chce poruszać sie w takt najniższych częstotliwosci. A ze głośnik jest dosc efektywny było naprwdę głośno. POzatym moja beyma dalej żyje :]

Adam_85 napisał:
Beyma 12br70 240zł + STX jakś tam za reszte kasy i mamy wyjscie :D

ŁukaszN napisał:
Zależy czego bedzie wiecej muzyki czy kina. Jeżeli muzyki, to jak najbardziej polecam, zejscie nie jest moze imponujace, ale przy słuchaniu muzyki nie odczówa sie braku basu, jest w sam raz, za to melodyjnośc tego głośnika i wykop tworzą piękną całośc ;) A głośnik jest jak najbardziej uniwersalny.

Jeżeli chodzi o kino, to osobiscie nie jestem wymagajacy i mi to wystarczy, nadal czuć wykop, tylko że nie ma zbędnego mułu. A jezeli ktoś kojaży kino z rozlałym basem no to polecam STXa ;)

Mit o awaryjnosci, hmm..... Najpierw zadajcie sobie pytanie ile razy tak naprawdę odkręciliście swój sprzęt na maxa. Ja dosłownie kilka razy przekręciłem potencjiometr na godzine 9 i to było sporo za dużo (pokój 12m^2). I raczej nie miało to nic wspolnego z muzyką, gdy połowe mieskzania chce poruszać sie w takt najniższych częstotliwosci. A ze głośnik jest dosc efektywny było naprwdę głośno. POzatym moja beyma dalej żyje :]

Adam_85 napisał:
Beyma 12br70 240zł + STX jakś tam za reszte kasy i mamy wyjscie :D

Wierze Wam chłopaki, że ta beyma to fajny głośniczek na suba do muzy i nawet w jakimś stopniu do kina. Jednak mnie zależy na dobrej 20-stce bo to się równa nieduża obudowa, a po drugie więcej basu w moim skromnym pokoiku, a mniej w pozostałej części mieszkania:-) Myślałem o TiW 200, ale to małe cholerstwo kosztuje w greltonie 390PLN.. Do tego za panelik do suba będe musiał dać 400PLN i zaczyna być ciekawie;-) Dlatego poszukuje czegoś trochę tańszego, typowo subowego :mrgreen:

Adam_85, napiszę po raz ostatni. MivocXAW210. Do muzy i do kina. Masz dobre 8" i to w promocyjnej cenie. No chyba, że już źródełko wyschło...

UKA napisał:
Adam_85, napiszę po raz ostatni. MivocXAW210. Do muzy i do kina. Masz dobre 8" i to w promocyjnej cenie. No chyba, że już źródełko wyschło...

Odezwę się do tego typka z allegro. Thx:-)

UKA A ja mam do Ciebie pytanie. Bo widze że wychwalasz te mivoc'i ponad niebiosa, i dla Ciebie wszystkie inne głośniki to kupa. Ile słyszałeś wcześniej 8 cali, bo wg. Twojej opini to on nawet od Tiw'a jest lepszy. To robi sie troche irytujące...

Shiver napisał:
UKA A ja mam do Ciebie pytanie. Bo widze że wychwalasz te mivoc'i ponad niebiosa, i dla Ciebie wszystkie inne głośniki to kupa. Ile słyszałeś wcześniej 8 cali, bo wg. Twojej opini to on nawet od Tiw'a jest lepszy. To robi sie troche irytujące...

Wiesz coś o Tiw'ie?? Bo kiedyś ktoś dobrze o nim pisał i szczerze bardzo mnie interesi ten głośnik :mrgreen:

Shiver, a czy ktos cos pisal ze to jest najlepszy glosnik 8"?? slyszalem ten glosnik u UKA a przed nimi MDS08. szczerze mowiac za te pieniadze to naprawde rewelacja!!
i przypominam ze ten glosnik lekko uszkodzony mechanicznie (kosz) slusarczyk sprzedawal za nieco ponad 100zl!!

Powrót