• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera >150 zl do ok. 7m^2

Reakcji
0
Poszukuje jakiegoś głośnika do subwoofera do swojego pokoju ok. 7m^2. Nie wymagam nie wiadomo czego i mam do przeznaczenia ok. 150 zł (na sam głośnik). Miałem niedawno pożyczonego suba na alphardzie chyba cw1002 (taki z błyszczącą membraną i czarną kopółką)
i był zasilany tda 7294 i że tak powiem robił u mnie masakre za bardzo buczał, grał monotonnie ale za to było go cholernie czuć, siedział w obudowie ok. 40- 50 l zamkniętej.

Zależy mi na tym aby głośnik:

-był "muzykalny" grał zróznicowanie
-nadawał się sporadycznie do kina domowego
-miał "przyzwoite" zejście wprost proporcjonalne do ceny;)
-nie zamulał sie
-nie buczał
-nie musi przestawiać ścian
-pod względem mocy wystarczy aby gral jak ten alphard przy 50W
-no i cena do 150 zl (nie da rady więcej...)

Tak czytając forum wydaje mi się, że nie mam zbyt dużego wyboru...
Myśle nad tonsilem 20/80/2 i jak by on wyglądał w porównaniu do tego alpharda czy zejście bedzie podobne itp.( to jedyny mój punkt odniesienia co do dzwieku).

Jakieś inne alternatywy?? Bardzo proszę Was o porady.

Tak sie zastanawiam,,,, a moze STX 18 ??
Mala paczuszka by byla.
Nawet gra to jako tako :)( bo mialem :] )
Cena niska:)
No i 7294 wydaje mi sie wysmienity do niego :]

Niestety nie mam porownania bo Jedyny sub jaki mialem to tylko na tym STX 18, Na GDN 20/60/11 TVM ARN 226 ... i jakis oryginal Tonsila od ktorego ten STX gral lepiej :)

hellrider, czy ta 18 stx bedzie bardzo odstawac od 20 tonsila? bo jej cena jest 3 krotnie niższa:>. Oryginalnego tonsila z gwrancja moge kupić za 154 zł natomiast 18 stx za ok. 45-50 zł. Aha jak ta 18 gra w porównaniu do tesli 226?

ekichi, ja robiłem (w tym tygodniu skończe w końcu:)
suba na 18 stxa :
http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5981&highlight=18+sub
Buda jest mała bo tylko 15l około.
Wiadomo - sub na tonsilu będzie lepszy i to dużo,
ale niestety dużo droższy będzie :/
Na samym głośniku 100zł rożnicy, a do tego przydałby się do niego mostek tda...
STXowi styka jeden tda i trafo 50-80va 2 x 24vac.
Jeśli masz mało kasy i nie masz możliwości dozbierania lub po prostu nie chcesz dozbierać to stx, jeśli masz wyższe wymagania/aspiracje i więcej keszu to bierz bez mrugnięcia okiem tonsila.

Bez urazy ale sub na 18 stx to chyba paranoja ? nawet jak do 7m2. Jak już to polecam jednak tego GDN20/80/2 ew GDN22/120/8SC z stx (tańszy jednak tonsil jest znacznie lepszy)

ALTON, u mnie grał w 10mkw i szczerze mówiąc to zastosowania podobnego co 2.1 komputerowe starczał...
Zejścia super nie ma, ale za to całkiem spory spl więc w sumie nie jest źle...
Choć kwestia tego co ma uzupełniać...

Tymczasowo miałby współgrać z zestawem creativa p5800. Jeżeli ta 18 będzie za mała to moge wziąść od razu 32-150-4 sx tylko pytanie czy jest sens? Pokój ma 7m^2 i jest w nim duzo mebli ;) powiedzmy, że są może 3m^2 wolnej przestrzeni na podlodze :D.

ekichi napisał:
Tymczasowo miałby współgrać z zestawem creativa p5800. Jeżeli ta 18 będzie za mała to moge wziąść od razu 32-150-4 sx tylko pytanie czy jest sens? Pokój ma 7m^2 i jest w nim duzo mebli ;) powiedzmy, że są może 3m^2 wolnej przestrzeni na podlodze :D.

"32-150-4 sx" ????? do 7m2 ? to ja nie wiem gdzie Ty to postawisz:)))) moze zamiast krzesla :)))) powiem tak bierz GDN 20/80/2 ja mam takowego w pokoju ok 10m2 i naprawde nie trzeba zrobic glosno zeby poczuc to na sobie :)) taki glosnik zrobi ci kongo w tak malym pomieszczeniu tylko musisz mu dac jakies minimum 100w wtedy pokazuje co potrafi :))) a jezeli chodzi o stx to nie mowie ze zly ale takiego wielkiego do takiego malego pomieszczenia to chyba od natezenia basu bys sie udusil :D:D

ja osobiscie ine moge porownywac Ci tych 2 glosnikow bo nie mialem z stx do czynienia ale podchodze tu czysto z praktycznej strony po co jakas nowa szafke dawac do pokoju :)
chyba ze to jakis wyjatkowy glosnik i pracuje w minej niz 30 litrach ;] bo GDN wlasnie w ok 33-35 chyba sprawuje sie najlepiej :) i tez w sumie sporawe pudelko jak porownywac z ta mala skrzynka od CREATIV'ow ;]

To teraz pare słów odemnie apropo 20/80/2, miałem przyjemność słuchać go w różnych obudowach i z moich doświadzeń wynika, ze jeżeli to ma być subwoofer to najbardziej pasuje mu buda 40 litów lub więcej. Powiecie oszalałem. Nie prawda! słuchałem go w 60 litrach i tam jego gra najbardzie mi sie podobała. Sam w kolumnach mam go w 35-37 litach i jest dobrze. Ale warto dać mu te pare litrów więcej to napweno się bardzo odwidzięczy.

raffal81, tam zastanawiasz się nad 32-150-4, ja mam 8 ohm'ową wersje tego głośnika i napewno niżej zejdzie od tonsila, napewno zagra poterzniej, nawet mógłbym powiedzieć, że zmiecie tego tonsila natęrzeniem ALE w wiekszym pokoju niż 15m2. Moje zdanie jest takie, że tonsil gra napewno ciekawiej i przyjemniej, do robiena bałaganu lepszy ten 32-150.

Zajarany :))) owszem co do TONSILKA to nie uwazam bys byl dziwny i oszalal ze wsadzasz go w 40 litrowa skrzynke :) ja mam 32 litry i gra ladnie i zastanaqwialem sie by zmodernizowac tz zrobic nowa skrzynie wlasnie ok 40 litrow wierze ze lepiej gra jezeli chodzi o zejscie moze nie jest az taka wielka roznica ale przeciez jezeli w ogole jest to czemu nie wycisnac max z glosnika :))) chyba oto chodzi :) no tak jak ktos ma maly pokoik to wiadomo lodowki tez nie wsadzi ale w sumie 40 litro to nie takie duze :)))

Co do STX wierze ze zejscie ma lepsze wiadomo 32 jka a nie 20 stka :)) ale osobiscie jak dla mnie liczy sie jakosc dzwieku a nie jego natezenie a 20 stka spokojnie do 7m2 wystarcza i to naprawde spokojnie :))

PS. wlasnie zmierzylem moje pudlo suba i wyszlo mi ze mam tego tonsila w 37 litrach :D:D caly czas myslalem ze mam go w 32 :)))

Ja swoje 20-tki mam w 38l i jest miodzio:) Im większą buda tym bardziej robi sieczkę w kinie. Myślę ze ten stx napewno nie zapewni Ci takiej jakości i różnorodności dźwięku, która u Tonsila jest zaskakująca. Tonsil przy 40w już pokazuje powoli pazurki, dasz mu więcej koło znamionowej to jest pięknie;) Jak ja swoje dwie odpalę to do rogu się nie zbliżam, bo przewraca bebechy i zatyka uszy (uroki małych pokoi i podbić) Tonsil doskonale spisuje się w każdej muzyce, w rocku ma fajna stopkę a w czarnej muzie zaskakujące zejściem

Dwa tonsile w rogu pokoju potrafią wywrócić bebechy:), ale i tak mierze się powoli do większego kalibru, umberto może nie 15”, ale do mniejszego brata bsw 12" :P. Jestem ciekawy czy nie będzie dla mnie za bardzo twardy.

No wiec jak planowalem na poczatku niech bedzie ten tonsil 20/80/2 obudowa ok. 40 a nad strojeniem sie jeszcze pomysli ;). Dziekuje za fachowa pomoc :). Aha duza jest roznica miedzy tonsilem 20/80 a 20/80/2?

edit:
Dobra juz wiem ;) to dwa rozne glosniki i 20/80/2 jest lepszy :D.

Powrót