• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera... jaki?

Reakcji
0
Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy subwoofera, największym problemem jest póki co wybór głośnika. Jeżeli chodzi o pomieszczenie i muzykę:
-pokój ok. 20m2 - nie za dużo miejsca na "chodzenie" z nim po pokoju
-jazz, [bez bicia] hip hop, house
Kolumny jakie ma wspomagać to monitory DIY na 17 SCX i PJ - jakoś w niższych rejestrach brakuje tego basu.
Panel do niego miałby ok. 300W/4R, opraty na końcówce mocy wykręconej z aktywnych kolumn estradowych na dwóch parach dobrze znanych Toshib.
Jeżeli chodzi o obudowę to TL odpada z racji rozmiarów.
Głośniki jakim się przyglądałem to 8" AWX, 12" STX 500.4.F.S.MC.
Cóż możecie doradzic w tej sprawie?

aaaa... cena ok 150-200, lekko naciągnięte

Ostatnia edycja:
Właśnie eksperymentuję z STX 500.4.F.S.MC.
Głośnik raczej do napier..... niż do uzupełniania stereo .
W kinie robi to co powinien bardzo dobrze .
U mnie jakieś 250W/4ohm w zupełności wystarcza.

Rozumiem ze kombinowałeś w BR? Hmmm, a 10" 400.8.F.S.MC? Ktos robił na tym głosniku suba w bandpass 4th, nawet byłem na niego zdecydowany, ale znow ta efektywnosc.. Nie wiem czy se poradzi

Tak pierwsze odsłuchy w closed .
Potem w BR . Jak był w 60 l to strasznie muli . Zmniejszałem objętość i teraz mam około 50l . Nadąża już ale bass jest mało zróżnicowany , niskie rejestry są ale już jakby za ciche .
Przy cenie głośnika nie ma co marudzić , do kina jest OK , ale do stereo to nie nadaje się .
Ewentualnie można pokusić się o rozbudowany preamp z większymi możliwościami regulacji charakterystyki do suba .
Była by wtedy łatwiej go dostroić do wymagań .
Może taki układ by starczył:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/image1_516.jpg

Ostatnia edycja:
Nie będę aż tak kombinował. Przydałaby się odpowiedź od Pawła S. bo gdzieś czytałem, że robił "coś tam" na AWX 8" w BR.. Jestem ciekaw jak to gra.

Powrót